Tarkett Linoleum vloeren - alles wat u moet weten

Tarkett Linoleum vloeren - alles wat u moet weten

Linoleum is een unieke vloerenoptie in de markt die vaak over het hoofd wordt gezien, omdat niet alle productfunctionaliteiten bekend zijn. We presenteren zes feiten over linoleum waarvan we vrij zeker zijn dat u ze zult onthouden!

Linoleum is ontwikkeld in de jaren 60... 1860!

De geschiedenis van linoleum gaat terug tot 1860. Het was echter meer een toevallige ontdekking toen de Engelsman Frederick Walton vergat een blikje lijnzaadolie te sluiten en het de volgende dag aantrof als verhard materiaal.
Elastisch linoleum bleek al snel een geschikte vloerbedekking te zijn en het materiaal won ook aan belang voor de productie van hoogwaardige meubels en behang.

Als internationale groep kijkt Tarkett terug op de langste traditie van linoleumproductie. De fabriek in Narni , gebouwd in 1898, is tot op de dag van vandaag in het hart van Italië in bedrijf en voldoet aan de modernste en meest duurzame eisen. Met aandacht voor het milieu hebben we innovatieve verbeteringen aangebracht in onze productieprocessen om onze operationele impact te verminderen.

Het resultaat is dat Tarkett's linoleum een vloeroplossing is die vakmanschap combineert met de meest geavanceerde technologie.

Linoleum wordt gemaakt van louter natuurlijke ingrediënten

 

 

Linoleum is één van de meest natuurlijke en duurzame vloeroplossingen op de markt en wordt al meer dan 150 jaar gewaardeerd om zijn natuurlijke schoonheid, comfort en duurzaamheid. Voor de productie van het eerste linoleum was lijnzaadolie de grondstof, vandaar de naam 'linoleum': linum voor lijm en oleum voor olie. Kurkmeel en jutestof zijn de andere twee grondstoffen die belangrijk zijn bij de productie.

  • Vlas. Een blauwbloeiende plant die op biologische wijze wordt geteeld.  We hebben zelfs enkele eigen vlasvelden in de nabijheid van de Tarkett fabriek in Narni (Midden-Italië). De zaden van het gewas worden gedroogd en vervolgens wordt de lijnzaadolie eruit geperst. Ook dat gebeurt allemaal lokaal. 
  • Dennenhars. De harde vorm van de hars die wordt gewonnen uit kegeldragende naaldbomen. 
  • Houtmeel. Verpulverd hout, ook wel houtvezel genoemd.  Maakt het mengsel licht en stevig. 

 

  • Kurkstof. Zorgt ervoor dat het mengsel robuust en flexibel blijft. 
  • Calciumcarbonaat. Een chemische verbinding die voorkomt in rotsen. 
  • Jute. Deze plantaardige vezel die tot sterke draden wordt gesponnen, vormt de basis voor het vloermateriaal.

Sinds 1898 wordt Tarkett linoleum in de Italiaanse gemeenschap van Narni gemaakt met originele recepten en er is meer vraag naar dan ooit. Hoewel fabrikanten halverwege de 20e eeuw te maken kregen met hevige concurrentie van PVC-producten, staat linoleum bekend om zijn robuustheid, design en duurzaamheid. 

Wat zijn de kenmerken van Tarkett linoleum vloeren?

Linoleum vloeren hebben een hele reeks positieve eigenschappen en zijn inherent een flexibele vloerbedekking die zeer resistent is gebleken.
Dat linoleum al meer dan 150 jaar als vloerbedekking wordt gebruikt, is te danken aan zeer bijzondere eigenschappen. Tijdloosheid is er één van, die het resultaat is van het langdurige karakter en de verscheidenheid aan ontwerpen.
De grondstoffen voor de productie zijn afkomstig van hernieuwbare bronnen, waaronder lijnolie, dennenhars, jute, hout en kurkmeel.

Als volledig gerecycleerd product kan snijafval van linoleum worden gerecycled en vormen de ingrediënten geen gezondheidsrisico's voor mens en dier. Al bij de productie besteedt Tarkett aandacht aan het gebruik van regionale producten om de CO2-uitstoot door transportmiddelen te minimaliseren. Naast de milieuaspecten blijkt de vloerbedekking door zijn elasticiteit en slijtvastheid extreem resistent te zijn en nauwelijks sporen van slijtage te vertonen. Niet voor niets gebruiken bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen, openbare instellingen en bedrijven linoleum vloeren die zijn aangepast op hun behoeften. 

Een ander voordeel van linoleum is dat het van nature bacteriedodende eigenschappen heeft door het Linoxyn bindmiddel. Het is dus ook bij uitstek een hygiënische vloer.

Welke speciale functionaliteiten biedt 'Lino by Tarkett?'

Wij geven om de circulaire economie en het welzijn van gebruikers

Met de productietraditie van linoleum die terug gaat tot 1898, streeft Tarkett ernaar om hoogwaardige, duurzame vloeren te maken om klanten te helpen gezondere en mensvriendelijke ruimtes te creëren. In 2009 ging Tarkett nog een stap verder om dit doel te bereiken met een nieuwe Cradle to CradleTM-certificering die de inspanningen van fabrikanten op het gebied van materiaalhygiëne, hergebruik, verbeterd CO2-beheer, gebruik van hernieuwbare energiebronnen en verantwoord gebruik van watervoorraden en sociale rechtvaardigheid evalueert. Cradle to CradleTM-certificering toont onze inspanningen om ecologisch betere producten te ontwerpen voor de menselijke gezondheid en het milieu en om te evolueren naar een circulaire economie.              
Het linoleum van Tarkett is beoordeeld op de impact ervan op de gezondheid van mensen en de sensibilitatie in het bijzonder en heeft goedkeuring van derden ontvangen, zoals de Material Health Statement (MHS) of Allergy UK-keurmerk.

 

Wij geven om creativiteit en ontwerpopties

Het ontwerp is net zo belangrijk als de meer technische aspecten van linoleum. In ons eigen designlab worden kleur- en productassortimenten continu uitgebreid en aangepast aan de wensen van de klant. 113 kleuren en 7 verschillende designs bieden een breed scala aan opties die zich aanpassen aan elk ruimteconcept, van vloeren tot wanden

Wij geven om duurzaamheid, kwaliteit en prestaties

Linoleum wordt door Tarkett in zeven stappen geproduceerd en ondergaat voor levering strenge kwaliteitscontroles. Speciale oppervlakteafwerkingen verminderen de onderhoudsinspanning en verlengen ook de levenscyclus. Van de winning van grondstoffen via productie tot installatie wordt er rekening gehouden met duurzaamheid. Linoleum van Tarkett wordt over de hele wereld gewaardeerd en daarom hebben de producten al vele onderscheidingen ontvangen die de kwaliteit ervan bevestigen. Lees meer over de duurzame aspecten van linoleum van Tarkett. 

Linoleum van Tarkett biedt een geweldig palet van 113 kleuren en 7 ontwerpen

Sinds het ontstaan van linoleum hebben de ontwerpers de kleuren en ontwerpen van onze collecties vernieuwd.  Op basis van de voortdurende analyse van trends en kleurexpertise, zijn onze assortimenten ontwikkeld na overleg met architecten over de hele wereld in elke ontwerpfase. Het heeft het mogelijk gemaakt om de juiste combinatie van kleur, balans en structuur voor elk ontwerpconcept te perfectioneren en zo tegemoet te komen aan de ambities van elk architectonisch project. Bij Tarkett strekt deze rijkdom aan facetten zich uit tot zeven ontwerpen. Deze omvatten zowel linoleum vloeren met patronen als effen linoleum vloeren. 


Des te opmerkelijker is de verscheidenheid aan kleuren. Er zijn 113 verschillende kleuren om uit te kiezen. Van klassieke tot eigentijdse patronen, alles is te combineren met heldere, donkere of natuurlijke kleuren.
Voor projecten die vragen om een meer individueel aangepast ontwerp op kleur, biedt Tarkett een speciale Floorcraft maatwerkservice, klaar om uw ideeën om te zetten in unieke vloerconcepten.

Tarkett linoleum is duurzaam... en dat geldt ook voor de productie

Er is een toenemende aantrekkingskracht tot duurzame benaderingen in de huidige samenleving.

 "Er is een grote verschuiving gaande van de hyperconsumptie, naar een 21e eeuws tijdperk van collaboratieve consumptie. De convergentie van sociale technologieën, een vernieuwd geloof in het belang van de gemeenschap, dringende milieukwesties en kostenbewustzijn zorgen voor een beweging van oude vormen van consumentisme naar een vorm van delen, aggregatie, openheid en samenwerking."

Rachel Botsman, auteur en oprichter van Collaborative Consumption en SPREAD projectadviseur

Met deze groeiende belangstelling voor duurzaam leven, krijgt linoleum meer belangstelling. Tarkett bouwt hierop voort door zijn eigen linoleumreeks nog duurzamer te maken, door middel van de productieprocessen, De Cradle to Cradle® filosofie staat centraal in de aanpak van Tarkett. Cradle to Cradle betekent niet alleen recyclage ruwe grondstoffen en schonere productie. Het omvat ook recycling en verwijdering aan het eind van de levensduur van het product.

Het gesloten ontwerpsysteem zorgt ervoor dat Tarkett linoleum kan worden hergebruikt of als biologisch afbreek materiaal in de natuur kan worden teruggebracht. De Veneto 100% linnen en de Originale-collectie beide geproduceerd met 100% natuurlijke bestanddelen, zijn Cradle-to-Cradle Gold™ gecertificeerd.

Duurzame linoleum productie

Het productieproces van Tarkett linoleum is ook duurzaam. Voortdurend zijn we op zoek naar het verbeteren van de duurzaamheid van zijn productiemethoden. Hiermee bespaart Tarkett op dit moment 80 miljoen liter water in de Narni fabriek (Midden-Italië) door te recycleren wat het gebruikt. De fabriek heeft ook zonnepanelen, een biomassaketel, een eigen geothermisch verwarmingssysteem en maakt gebruik van hernieuwbare elektriciteit.

Gerelateerd artikel

Linoleum_floors_Etrusco
Linoleum, een duurzame vloer voor de toekomst

Wilt uw meer weten over hoe duurzaam linoleum van Tarkett is? Bekijk dan onze pagina.

Moodbord van Tarkett linoleum
Linoleum kopen: alles wat erbij komt kijken

Linoleum is een enorm veelzijdig en praktisch materiaal voor allerlei gebouwen, interieurs en locaties. Ontdek hier hoe en waar Tarkett linoleum allemaal voor gebruikt wordt.

Voorgestelde collecties