PI_EMEA_LINOLEUM_INT.jpg

Linoleum, een duurzame vloer voor de toekomst

Linoleum, de echte natuurlijk vloer

Duurzaamheid is één van de belangrijkste uitdagingen waarmee wij en toekomstige generaties worden geconfronteerd. Ieder van ons kan in het dagelijks leven helpen om in het belang van toekomstige generaties te handelen. 

De lijst met mogelijkheden is lang en er zijn nieuwe manieren om te handelen voor een duurzamere toekomst, bijvoorbeeld door het kiezen van de juiste materialen. Welke materialen gebruiken we in ons dagelijks leven en waar krijgen we kansen om milieubewuster te leven?  Het kiezen van de juiste vloer is er zeker een van.

Linoleum vloeren combineren duurzaamheid, functionaliteit en creativiteit


Linoleum is een echte natuurlijke vloer die bijzonder duurzaam, robuust en tijdloos is. Een product met onmiskenbare designkwaliteiten en een zeer groot aantal kleuren om uit te kiezen. Ze zijn leverbaar in maar liefst 113 kleuren en 7 designs. Onze linoleum-collecties combineren al deze voordelen en zijn het resultaar van meer dan 120 jaar aan creativiteit, hoge normen en  innovatie. 

Waarom is Lino by Tarkett duurzaam?

Tarkett linoleum is duurzaam vanaf de ontwerpfase, allereerst dankzij ons innovatieve productieproces. Door geïnstalleerde systemen in de fabriek, zoals warmtewisselaars en zonnepanelen, zijn we in staat thermische energie te hergebruiken. Bovendien zijn al onze productienormen ontworpen om hulpbronnen te recycleren of om al het afval dat door upcycling wordt gegenereerd, opnieuw te gebruiken. De linoleumvloeren van Tarkett zijn Cradle to Cradle® gecertificeerd en zijn bekroond met het "Blue Angel" eco-label en het "Austrian Eco-label". 

Er zijn zeven stappen nodig om een linoleum-vloer te maken... en het is nog steeds natuurlijk

Linoleum is het resultaat van een nauwgezet proces dat innovatie combineert met traditioneel vakmanschap en dat al voor meer dan een eeuw. Vaardigheid, zorg en geduld zijn van essentieel belang, omdat het gebruik van natuurlijke ingrediënten betekent dat het proces niet versneld kan worden.

1. Linoleumcement maken. Lijnolie en dennenhars worden geleidelijk verwarmd en gedurende 24 uur met lucht gemengd. Het resulterende linoleumcement wordt op de grond gelegd om af te koelen en wordt vervolgens in stukken gesneden.

2. Linoleumkorrels maken. Linoleumcement wordt toegevoegd aan hout en kurkmeel (voor lichtheid, duurzaamheid, sterkte en flexibiliteit), calciumcarbonaat (een natuurlijke vulstof die zorgt voor stabiliteit), gerecycled linoleum en pigmenten om een proefpartij linoleumkorrels te maken.

3. Testen van de linoleumkorrels. De minutieuze linoleumkorrels worden vlak in de laminator geperst, waardoor een rol ontstaat die wordt getest op kleur, kwaliteit en consistentie, voordat er op grotere schaal wordt geproduceerd.

4. Linoleumkorrels op grotere schaal maken. Tijdens deze fase wordt het linoleumcement gemengd met andere ingrediënten in grotere hoeveelheden, waardoor er meer granulaat wordt geproduceerd.

5. Linoleumkorrels worden verwerkt tot vellen. Lamineren en kalanderen wordt gedaan wanneer de linoleumkorrels worden verwarmd voordat ze door de lamineermachine worden gevoerd en daarna verder gaan om te worden gekalanderd.

6. Linoleumvellen worden gedroogd om uit te harden. Na het kalanderen worden linoleumvellen opgehangen om te drogen en uit te harden voor tenminste twintig dagen in betonnen ovens. Dit verbetert hun flexibiliteit en veerkracht bij indeuken. 

7. Bescherming en kwaliteitscontrole. Tenslotte wordt er een beschermingslaag aangebracht op het oppervlak voordat het linoleum visueel wordt onderzocht op onvolkomenheden. De dikte wordt eveneens zorgvuldig gecheckt.

Kan linoleum worden gerecycleerd?

Tarkett linoleum is 100% recycleerbaar, met ingrediënten die zijn gecertificeerd volgens de Cradle to Cradle® milieu- en gezondheidsrichtlijnen.

  • Zo worden bij de productie ook gerecycleerde materialen gebruikt om waardevolle grondstoffen te behouden en de CO2-uitstoot te verlagen.
  • Snijafval kan worden verzameld en gerecycled via het Tarkett’s ReStart® terugname en recyclage programma
  • Omwille van het milieu streeft Tarkett naar de kleinst mogelijke productcycli, waarbij met name gebruik wordt gemaakt van regionale grondstoffen.

Wat is onze ecologische voetafdruk van linoleum?

Bij Tarkett optimaliseren we continu de ecologische voetafdruk van onze producten - gedurende hun hele levenscyclus. Laten we Tarkett 2,5 mm linoleum nemen, deze vloer is CO2-negatief van 'wieg tot poort', inclusief grondstofwinning, transport en linoleumproductie. Dit betekent dat het 0,58kgCO2eq uit de atmosfeer verwijdert per geproduceerde vierkante meter.

Hoe is CO2-negatief linoleum mogelijk?

Dit komt voornamelijk door het gebruik van natuurlijke en gerecycleerde materialen, zoals linoleumpoeders, hout en kurkmeel. We produceren ook onze eigen hernieuwbare elektriciteit ter plaatse, evenals thermische biomassa-energie, waarbij we gebruik maken van zonne- en geothermische energie, en de energie-efficiëntie tijdens onze hele productie optimaliseren. De gebruiks- en onderhoudsfase nadert ook CO2-neutraliteit, aangezien ons linoleum vanaf het begin is ontworpen om te worden onderhouden met minder stofzuigen en andere elektrische onderhoudsapparatuur. Bovendien vereist het geen was of droog opwrijven gedurende zijn  levensduur.

Via ons ReStart® terugname- en recyclingprogramma  winnen we ons linoleum terug na gebruik en geven we het een nieuw leven in Tarkett vloeren.

Linoleum, een materiaal voor de toekomst

Wat betreft duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke en hernieuwbare materialen, heeft linoleum zeer sterke referenties. Linoleumvloeren zijn robuust, eenvoudig te onderhouden, duurzaam en kunnen speciaal aan elke ruimte worden aangepast. 

Dit spreekt nogmaals in het voordeel van deze traditionele maar moderne vloer, die ook in de verre toekomst een milieuvriendelijke vloeroptie zal blijven.

Trentino

Meer verhalen over linoleum

Linoleum vloeren toegepast door Tarkett
Tarkett Linoleum vloeren - alles wat u moet weten

Linoleum vloeren van Tarkett bieden meer voordelen dan u denkt. Kom alles te weten over een van de milieuvriendelijkste, mooiste en stevigste vloeren.

Moodbord van Tarkett linoleum
Linoleum kopen: alles wat erbij komt kijken

Linoleum is een enorm veelzijdig en praktisch materiaal voor allerlei gebouwen, interieurs en locaties. Ontdek hier hoe en waar Tarkett linoleum allemaal voor gebruikt wordt.

Collecties