Linoleum kopen: alles wat erbij komt kijken

Linoleum kopen: alles wat erbij komt kijken

Hoe wordt linoleum geïnstalleerd?

Wat belangrijk is, is een schone, droge en vlakke ondergrond. Voordat de werkzaamheden beginnen, moet de vloer zich aanpassen aan het binnenklimaat. Het materiaal dient minimaal 24 uur in de ruimte te worden bewaard. Om de gewenste grip te krijgen, moet u de juiste lijm gebruiken. Linoleum wordt over het hele oppervlak verlijmd, waardoor een doorlopend oppervlak ontstaat zonder voegen en randen. Nauwkeurig meten helpt om de aan te leggen sporen van tevoren uit te snijden.

Tarkett biedt voor elk afzonderlijk ontwerp uitgebreide tips en brochures over professionele installatie. 

De installatiehandleidingen en video bieden nauwkeurige indicaties voor het installeren van verschillende vloerdiktes, ontwerpen en apparatuur.

Waar kan linoleum worden geïnstalleerd?

Naast de milieuaspecten blijkt de vloerbedekking door zijn elasticiteit en slijtvastheid extreem resistent te zijn en nauwelijks sporen van slijtage te vertonen. Niet voor niets gebruiken bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen, openbare instellingen en bedrijven linoleumvloeren die zijn aangepast aan hun behoeften. Linoleum kan in een grote verscheidenheid aan toepassingen worden geïnstalleerd, voornamelijk waar resistentie tegen druk verkeer en hygiëne zijn vereist, zoals in onderwijs of zorginstellingen.

Eén van de bekendste klanten van Tarkett linoleum is de Charité in Berlijn.

Het oudste ziekenhuis van de stad is ook één van de grootste universitaire ziekenhuizen van Europa. De door Tarkett geproduceerde linoleumvloer van ongeveer 34.000 m² draagt bij aan de hygiëne en is extreem goed bestand tegen medische chemicaliën.

Deze voordelen worden ook gewaardeerd door de Erasmus Kindergarden in Frankfurt.

In een natuurlijke omgeving kunnen de kinderen naar hartenlust kruipen. De vloer is niet alleen hygiënisch en duurzaam, maar ook vlamvertragend volgens brandklasse Cfl-1, wat ook de veiligheid ten goede komt.

Bekijk ook de futuristische en duurzame Bordeaux Métropole Arena.

Linoleum van Tarkett maakt deel uit van het ontwerp van de Bordeaux Métropole Arena en droeg expertise bij over duurzame vloeroplossingen die geschikt zijn voor ruimtes met veel verkeer waar dagelijks grote aantallen mensen welkom zijn.

Hoe wordt linoleum schoongemaakt?

Linoleumvloeren behoren tot de meest onderhoudsvriendelijke oppervlakken en kunnen eenvoudig en kosteneffectief worden gereinigd. Een doorslaggevend voordeel is hun volledige hechting, waarmee een doorlopend vlak oppervlak ontstaat. 

Nadat de vloeren zijn ontdaan van grof vuil, zijn normale reinigingsmiddelen die aan warm water worden toegevoegd voldoende. Agressieve stoffen met een hoge ph-waarde moeten echter worden vermeden. Bij commerciële toepassingen wordt het gebruik van een polijstmachine aanbevolen. Dit verbetert het uiterlijk en vereenvoudigt de onderhoudsreiniging aanzienlijk.

Op de lange termijn is het raadzaam om een speciale linoleumreiniger te gebruiken die het beste bij het materiaal past. Moderne dagkamerreiniging heeft tot doel de procedures voor nat reinigen te verminderen en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken, zoals het gebruik van centraal gewassen voorgeïmpregneerde moppen en de brede toepassing van geschikte machines. Dit maakt het werk effectiever en eenvoudiger voor het schoonmaakpersoneel en minimaliseert de impact op het milieu. Er worden minder schoonmaakchemicaliën en minder vers water gebruikt. Dit is mogelijk als onze xf²-oppervlakteafwerking wordt aangebracht en de onderhoudsprotocollen correct worden toegepast: polijsten en waxen is niet nodig.

Wat zijn de kosten voor linoleum?

Bij de keuze van de juiste vloer speelt de prijs natuurlijk ook een belangrijke rol, want de vraag dekt immers bijna het gehele vloeroppervlak van een pand. Er moet rekening worden gehouden met de hoeveelheid en de ontwerpkenmerken om de prijs te kunnen bepalen. Kortom, de prijs wordt bepaald door het aantal vierkante meters waarvoor u een vloer nodig heeft, waaraan u accessoires en installatiemateriaal moet toevoegen.

Met betrekking tot de lange levensduur en het onderhoudsgemak van het product, betalen de initiële investeringen zich in de loop van de jaren echter weer terug, voornamelijk door besparingen op de schoonmaakkosten. Dankzij onze xf²-oppervlaktebehandeling wordt het onderhoud van linoleum eenvoudiger gemaakt en - volgens aanbevelingen voor reiniging en onderhoud - kan het volgende aan de orde zijn:

3% minder waterverbruik - 7% minder elektriciteitsverbruik - 20% minder schoonmaakmiddel dan onbehandeld linoleum.

Waar kan ik linoleum aanschaffen?

Dankzij het toenemende milieubewustzijn genieten linoleumvloeren een enorme populariteit. Tarkett linoleumproducten, gemaakt in Italië, zijn over de hele wereld verkrijgbaar. Als vloerbedekking die professioneel moet worden geïnstalleerd, is linoleum verkrijgbaar via de gespecialiseerde installateur. Ook kunt u via onze website een offerte aanvragen of een staal bestellen. Ook voor latere reiniging en verzorging van het linoleum krijgt u in de regel goed en deskundig advies en tips.

Wanneer moet linoleum worden vernieuwd?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. De levensduur van een linoleumvloer hangt af van het feit of deze de juiste zorg heeft gekregen, de sterkte van het bronmateriaal en de zware belasting. Een keurig geïnstalleerde en goed onderhouden linoleumvloer gaat twintig jaar, of nog veel langer, mee. In veel historische gebouwen zijn de vloeren tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en geven daarmee een goed voorbeeld dat het kiezen van duurzame materialen op de lange termijn loont. 

Er zijn verschillende versies linoleum die speciaal zijn ontworpen voor specifieke toepassingen in commerciële ruimtes

Vloertoepassingen en -eigenschappen                                                           Beschrijving

 

Antislip linoleumvloeren
Veneto Sicuro R10

 

   Antislip vloerbedekkingen zorgen voor een veilige pasvorm en zijn de ideale oplossing voor ruimtes waar een verhoogde slipweerstand vereist is, zoals in entrees. 

 

Statische elektrische neiging
Linoleum Conductive xf2tm 2.5mm
 
Linoleum SD Static Dissipative xf2tm 2.5mm

 

 

Statische ladingen treden overal op waar verschillende materialen tegen elkaar wrijven. In gevoelige ruimtes leidt dit tot problemen, vooral in ruimtes met technische apparatuur. Met geleidende linoleumvloeren kunnen spanningsstoringen worden vermeden.

Duurzame, fysiek geleidende en dissipatieve vloerbedekkingen bieden een flexibele, hoogwaardige oplossing om beveiliging te bieden in gevoelige omgevingen, zoals serverruimtes en andere ruimtes met elektronische apparatuur.

 

 

Goede contactgeluidisolatie     

Silencio xf2tm 3.8mm

Veneto acoustic Cork xf2tm 4.4mm

Akoestische linoleumvloeren zorgen voor een goede isolatie van loopgeluid en meer comfort.

Geluidsisolatie is een essentieel criterium bij de planning van bouwconstructies, verhoogde geluidsreductie is een veel voorkomende vereiste. Tegenwoordig houdt een aangenaam interieurontwerp rekening met zowel akoestisch als ergonomisch comfort. Dit wordt vooral aanbevolen voor geluidsintensieve ganggebieden, bijvoorbeeld in scholen of verzorgings- en verpleeginstellingen.

Silencio en Veneto Acoustic zijn specifiek akoestische vloeren, maar al onze linoleumvloeren kunnen worden geïnstalleerd met onze Elafono (een 100% natuurlijke onderlaag kurkment) voor een betere reductie van contactgeluid.

 

Ook voor linoleumvloeren heeft u de keuze uit verschillende dikteskleuren en designs. Geleidende linoleum vloerbedekkingen zijn bijzonder geschikt voor serverruimtes. Het is ook mogelijk om te kiezen tussen stroefheid, slijtvastheid en contactgeluidisolatie tot en met het gebruik van dubbele vloerelementen.

 

Linoleum, een materiaal voor de toekomst

Linoleum is een materiaal vol verrassingen. Iedereen die belangstelling heeft voor het succesverhaal van linoleum, zal ongetwijfeld ontdekken dat het materiaal vrij veelzijdig is. Linoleum is overal ter wereld te vinden op vloeren, maar ook op wanden en meubels. Een traditioneel materiaal dat lang meegaat en ook eeuwenlang zijn tijdloze karakter behoudt. Alleen al het feit dat chique design en robuustheid kunnen worden gecombineerd op een natuurlijke vloer, is voldoende voor de opkomst van een hernieuwde en grote belangstelling voor linoleum.

Aanbevolen collecties