Recycleren. Goed in theorie, beter in werkelijkheid

Recycleren. Goed in theorie, beter in werkelijkheid

Recycleren van installatieafval is al een paar jaar mogelijk; het recycleren van gelijmde vloerbekleding na gebruik is de echte uitdaging. Door een nieuwe baanbrekende technologie, verandert Tarkett het spel en geeft het klanten in Europa een unieke kans om gelijmde homogene vloerbekleding na gebruik te recycleren, koolstofuitstoot te verminderen, afval te voorkomen en vaart te zetten achter hun duurzaamheidsdoelstellingen. En het blijft niet bij woorden. De vloerbekleding zal worden gerecycleerd en omgezet in gelijkwaardige grondstoffen voor nieuwe producten. Klanten kunnen nu actief bijdragen aan onze ambitie om vloeren te maken met nog meer gerecycleerd materiaal.

De baanbrekende technologie wordt nu toegepast in het kader van Tarkett’s ReStart® inzamel- en recyclageprogramma. In eerste instantie zal het betrekking hebben op gebruikte homogene vloerbekleding die na 2011 is gemaakt, wat betekent dat de vloerbekleding vrij is van ftalaten, een type weekmaker dat niet langer wordt gebruikt in de producten van Tarkett.

Bekijk hoe we onze onze homogene vloeren na gebruik recycleren in ons recyclagecentrum in Ronneby

recycleren van afval door tarkett
recycleren van materialen door Tarkett

Een technologische doorbraak

De nieuwe scheidings- en recyclagetechnologie van Tarkett heeft de uitdagingen overwonnen van het recycleren van gebruikte homogene vloerbedekking. In onze recyclagefaciliteit in Ronneby, Zweden, kunnen de vloeren worden gegranuleerd, gewassen - om resten en lijm te verwijderen, gedroogd en gerecycleerd tot nieuwe vinylvloerbekleding. Het recyclageproces is uiterst efficiënt, aangezien elke teruggenomen m² vloer kan worden gerecycleerd tot voldoende grondstof om één vierkante meter nieuwe vloer te produceren. Wij verwachten dat we tegen 2025 al 8.500 ton of 3.000.000 vierkante meter vloerbedekking zullen recycleren, met nog verdere schaalvergroting in de toekomst.

“Dit is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van Tarkett om circulaire vinylvloerbekleding heruit te vinden, zodat onze klanten kunnen profiteren van uitgebreide recyclagediensten voor vloeren en circulaire vloeren," zegt Benjamine Proisy, sustainability director EMEA. “Het maakt allemaal deel uit van ons duurzaamheidstraject en onze ambitie om ons bedrijf en onze klanten te helpen over te schakelen op een circulaire economie en onze koolstofimpact te verminderen."

recyclage van materialen door Tarkett in Ronneby
Recyclage van materialen to close the loop door Tarkett

Wat betekent dit voor onze klanten?

  • Minder uitstoot - Het recycleren van vinylvloerbekleding helpt de uitstoot van koolstof te verminderen door het energiegebruik te vermijden dat nodig is om nieuwe grondstoffen te winnen en te verwerken én van de uitstoot die ontstaat bij verbranding en het storten. 1m² recyclage van gebruikte homogene vinyl van het type iQ, bespaart 9,8kg CO2*
  • Afvalvermindering - De weg naar een wereld zonder restafval en besparen op verwijderingskosten.
  • Circulaire vloerbekleding - Vinyl kan tot acht keer effectief worden gerecycleerd. Zo kunnen we het recyclagegehalte in onze producten verhogen en u duurzamere vloeren bieden. Ons doel is om tegen 2030 30% gerecycleerd materiaal in onze producten op te nemen.
  • Groene gebouwen - Door te recycleren en vloerbekleding met gerecycleerd materiaal te kopen, bent u een stap dichter bij het behalen van certificeringen voor groene gebouwen.
  • Een efficiënte inzamel- en recyclageservice - Wij kunnen uw vloerbekleding terugnemen via ons gevestigde ReStart® inzamel- en recyclageprogramma. Tussen 2010 en 2020 hebben we wereldwijd al 109.000 ton vloerbedekking, waaronder post-installatie en post use vinylvloeren.
 
Herstart operator in ons recycling centrum in Clervaux

Hoe werkt het?

We hebben het proces eenvoudig en zorgeloos gemaakt voor onze klanten. Neem contact op met uw lokale Tarkett-vertegenwoordiger om een Restart®-samenwerking af te stemmen. Wij zullen dan bevestigen dat uw vloerbekleding in aanmerking komt voor recyclage en deze komen ophalen via ReStart®.

Hoe gaat het nu verder?

We zullen ons aanbod uitbreiden, zodat u verschillende soorten vloerbekleding kunt recycleren, naarmate we ons programma verder uitbreiden tegen 2025 en daarna. Zo kunt u nog meer vooruitgang boeken bij het behalen van uw doelstellingen. Uiteraard zullen we ook het recyclageproces blijven optimaliseren, zodat we samen sneller kunnen omschakelen en verder kunnen gaan.

*De berekeningsmethode is gebaseerd op het verbrandingsscenario en het gemiddelde Tarkett homogene iQ-assortiment met een oppervlaktegewicht van 2,75 kg/m ² ERFMI, generieke EPD "Homogene polyvinylchloride vloerbedekkingen volgens EN ISO 10581”, pagina 5, EPD-aangiftenummer: EPD-ERF-20180176-CCI1-EN 

**Vinyl Plus 
 

Bewuste keuzes maken. Voor mens en planeet.

Tarkett Human-Conscious Design®

Meer verhalen over duurzaamheid

De loose-lay vloeren uit de Excellence Genius-serie van Tarkett zijn recycleerbaar en eenvoudig te installeren
Tarkett maakt de cirkel rond met een 100% recycleerbare, loose-lay vloer

Ontdek de nieuwste generatie Excellence Genius van Tarkett. Deze is volledig recycleerbaar, hoogwaardig en eenvoudig te installeren. Geschikt voor in de zorg en het onderwijs.

Gebruikte vloeren verzameld in een IKEA-vestiging
Baanbrekend recycleren na gebruik: een verhaal over IKEA

Ontdek hoe wij pionieren met recyclage na gebruik met homogene vinylvloeren

Aanbevolen collecties