Indoor sportvloeren

Indoor sportvloeren

De juiste indoor sportvloeren voor het juiste gebruik

Tegenwoordig worden er steeds hogere eisen gesteld aan de functie van indoor sportvloeren. Maar wat kenmerkt een goede sportvloer nu eigenlijk? Onze definitie van een goede sportvloer is een vloer die het risico op sportblessures voor de beoefenaar verkleint en tegelijkertijd een hoge duurzaamheid en lage onderhoudskosten heeft tijdens de levensduur van de vloer, wat op lange termijn meer betekent voor de aankoopprijs.

Punt-elastisch, oppervlakte-elastisch of combinatie-elastisch? Binnen elke categorie zijn er een aantal varianten met verschillende kwaliteiten. De beste manier om een ​​indoor sportvloer te kiezen, is door een lijst met eisen te maken waarbij eigenschappen en functies het belangrijkst zijn.

In het algemeen kan worden gezegd dat:

  • Voor gymzalen in basisscholen en middelbare scholen dient primair gekozen te worden voor een punt-elastische sportvloer.
  • Super-elastische sportvloeren kiest men voor gymzalen in het hoger secundair onderwijs en voor sporthallen op ware grootte bestemd voor topsport.
  • Combinatie-elastische sportvloeren hebben een breder scala aan toepassingen en werken vaak optimaal, zowel voor kleinere kinderen als voor volwassen gebruikers.

Belangrijk bij gelijkmatig falen en de juiste wrijving

Rigide indoor sportvloeren veroorzaken schade aan het lichaam en te zachte vloeren geven niet de nodige stabiliteit en balans. De meeste mensen die balsporten beoefenen, geven de voorkeur aan een vloer met een gelijkmatig gewicht over het hele vloeroppervlak. Een goed uitgebalanceerde vervorming vermindert de krachten die op het lichaam terugkomen en verkleint daarmee de kans op bijvoorbeeld gewrichtsschade. Het is ook belangrijk om de juiste wrijving te hebben. Lage wrijving verhoogt het risico op uitglijden, terwijl te hoge wrijving het risico op beschadiging van gewrichten en spieren vergroot.

Verschillende toepassingen van indoor sportvloeren

De functiekeuze moet worden afgewogen tegen de risico's van verschillende sportblessures. Voordat u een sportvloer kiest, is het belangrijk om na te denken over het soort activiteit waarvoor de vloer moet worden gebruikt, evenals de leeftijds- en gewichtsklasse van degenen die de vloer zullen gebruiken en of de vloer voor iets anders dan sporten moet worden gebruikt, zoals evenementen of beurzen. Begin bij de keuze van een vloer vanuit het belangrijkste gebruiksgebied van de vloer. 

Weeg alle factoren af

Om ervoor te zorgen dat uw sportvloer zowel functioneel als financieel een langetermijninvestering is, moet met een aantal factoren rekening worden gehouden. Voor een vloer met een hoge duurzaamheid en lange levensduur is het belangrijker om te kijken naar de totale kosten (aanschafprijs plus jaarlijkse onderhoudskosten) dan alleen de aanschafprijs. Een vloer met een dicht en poriënvrij oppervlak en met de juiste wrijving biedt de beste algehele economie gedurende de hele levensduur van de vloer.

In alle gevallen is het een goede maatstaf om te vertrekken van de eisen die voor elk vloertype in EN 14904 zijn gespecificeerd

Europese normen EN 14904

Sportvloeren moeten de intensiviteit van beoefenaars en uitrusting kunnen weerstaan. Verschillende onderzoeken laten een verband zien tussen slechte sportvloeren en schade aan botmembranen, gewrichten en spieren. Dit kan voorkomen worden door de juiste vloer te kiezen op basis van de huidige Europese norm EN 14904. Hierin staan ​​de verschillende eisen die aan verschillende soorten sportvloeren worden gesteld. Sinds april 2006 moeten alle sportvloeren hun eigenschappen rapporteren volgens EN 14904.

Wij stemmen sportvloeroplossingen af ​​op uw specifieke behoeften

Wenst u meer informatie over welke vloer u het beste kunt kiezen voor uw sportzaal? Lees meer op onze collectiepagina’s, neem contact op met uw Tarkett contactpersoon, of bel naar het algemene nummer: 052 26 24 99. 

Liever via e-mail? Mail voor meer informatie naar info.be@tarkett.com of neem contact met ons op via het contactformulier

Gerelateerde artikelen

Punt-elastische sportvloeren
Punt-elastische sportvloeren

Wat zijn de voordelen van Punt-elastische sportvloeren en wanneer worden ze gebruikt? Ontdek ze hier!

Speciale vloeren
Speciale vloeren: tafeltennis-, squash-, gym- & dansvloeren

Ontdek onze speciale vloeren voor tafeltennis, squash, gym of dans.

Sporvloeren Tarkett
Sportvloeren voor indoor sporthallen

Een volledig assortiment sportvloeren voor alle niveaus, van vrije tijd tot competitie.

Collecties