Gezondheidszorg Design Gids

Ontdek de Gezondheids- zorg Design Gids

Hoe ontwerpt u een mensgericht ziekenhuis?

Als u een ziekenhuis bouwt of renoveert, moet u met allerlei zaken rekening houden. De keuze voor het design en de kleuren is er daar één van. U weet ook dat deze elementen in aanzienlijke mate bijdragen tot het welzijn van zowel patiënten als personeel, maar u heeft niet altijd genoeg tijd of expertise om hier zelf mee aan de slag te gaan. Daarom hebben we een Design Gids opgesteld, waarmee we u willen inspireren en helpen om de juiste kleuren te kiezen, met name voor vloeren en wanden. Ontdek Tarkett-oplossingen waarmee u de ervaring van patiënten en personeel kunt verbeteren.

Het ziekenhuis van de toekomst

Op basis van de resultaten van ons onderzoek 'Het ziekenhuis van de toekomst: uitdagingen en belangen' bieden we in deze gids een mensgerichte visie die de kwaliteit van leven van patiënten, hun familie en personeel wil verbeteren, zodat een ziekenhuis een fijne plek wordt om te herstellen en te werken. De patiëntenzorg kan worden verbeterd als er een aangename omgeving wordt gecreëerd aan de hand van het ontwerp van het interieur en specifieke vloer- en wandoplossingen.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit kan worden bereikt dankzij Human-Conscious Design®, waarbij wordt gekeken naar zorgvuldige ontwerpkeuzes en combinaties in de verschillende ruimtes van een zorginstelling. Zodoende kunt u: 

- Effectieve bewegwijzering implementeren
- Intuïtieve navigatie mogelijk maken
- Mobiliteit mogelijk maken voor iedereen
- Een warm en huiselijk gevoel creëren

3 designtrends geïdentificeerd

De rol die kleur speelt bij het design van ziekenhuizen kan verschillende doelen hebben, zoals bewegwijzering, ruimtegevoel en meer. Van verpleegposten tot operatiekamers, wij nemen u mee langs alle plekken die een patiënt ziet. We laten u zien hoe u met design- en kleurtrends op allerlei verschillende plekken een prettige en huislijke sfeer kunt creëren, door overal evenveel empathie te gebruiken.

Biofiele trend

Biofiele designs zijn erop gericht om mensen in contact te brengen met de natuur en zo stress bij patiënten en personeel te verminderen. Toegang tot natuurlijk licht, grote openingen naar groene ruimtes en natuurbeelden dragen bij aan die connectie. Dertig jaar geleden al voerde dr. Roger Ulrich het eerste onderzoek naar biofiele designs uit. Sindsdien is in talrijke wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat visuele blootstelling aan de natuur niet alleen de stress van patiënten vermindert, maar ook de pijn.

Huiselijke trend

Een huiselijk design is erop gericht om ziekenhuizen menselijker te maken en zo fijne ruimtes te creëren die de privacy en waardigheid van patiënten beschermen en bijdragen aan het hersteltraject. Dit kan worden bereikt met behulp van bekende materialen en patronen, waarmee patiënten kunnen worden gerustgesteld.

Grafische trend

Grafische vormgeving creëert intuïtieve ruimtes dankzij het creatieve gebruik van grafische elementen, kleuren en contrasten. Dit zorgt voor een duidelijke bewegwijzering en een speelse sfeer. Het is de perfecte manier om te communiceren, oriënteren en af te leiden.

Kleur heeft invloed op ons gedrag en onze beslissingen. In een ziekenhuisomgeving kan kleur zorgen voor de herkenning belangrijke elementen, zodat mensen direct weten welke ruimte wat is en zich gemakkelijk kunnen verplaatsen naar andere ruimtes. Kleur geeft vorm aan wat we zien en is daarom belangrijk in de bewegwijzering.

Valérie Pavard – Design Manager bij Tarkett

 

Bekijk enkele voorbeelden van mensgerichte zorginstellingen

BELUX_Reference_CHBAH_Seraing_28.jpg
Orthopedisch centrum van het CHBAH

Bij de renovatie van het Orthopedisch Centrum te CHBAH werd voor vloeren en wandbekleding van Tarkett gekozen. Ontdek hoe het huiselijk gevoel werd geïntegreerd op deze afdeling.

AZ ZENO
AZ ZENO – “Ceci n’est pas un hôpital” (maar een helende omgeving)

Lees meer over ons prachtig commercieel vloerproject in AZ Zeno Ziekenhuis in Knokke-Heist met homogene en heterogene vloer- en wandoplossingen.

Onze collecties

Gerelateerde artikelen

Tarkett LRV-waarden dementievriendelijk ontwerpen
We kunnen niet zonder licht – het belang van de lichtreflectiewaarde in een ruimte

In een lichtere omgeving functioneren mensen effectiever. Ze kunnen zich beter concentreren, zijn productiever en voelen zich meer tevreden en comfortabeler. Extra licht betekent bovendien vaak dat ee

Tarkett whitepaper ziekenhuis van de toekomst
Het ziekenhuis van de toekomst: Uitdagingen en belangen

Lees ons rapport die de uitdagingen en belangen van de toekomst van de gezondheidszorg en ziekenhuizen onderzoekt.