
Luchtkwaliteit in kantoren is een onzichtbaar probleem met zichtbare zorgen: 7 maatregelen.
Het ontwerpen van mensvriendelijke ruimtes begint met weten wat belangrijk is voor de gebruikers; wat motiveert ze en wat stoort hen het meest? Voor Europese kantoormedewerkers staat een slechte luchtkwaliteit bovenaan de lijst van kantoorzorgen, volgens een onderzoek van Tarkett. In België zijn de zorgen niet alleen onder de kantoormedewerkers, maar ook onder de Belgische regering. Zij hebben via het koninklijk besluit van 2 mei 2019 de codex aangepast, waardoor het begrip van een goede kwaliteit van binnenlucht in de werkomgeving wordt verruimd. Waar voorheen alleen ‘voldoende verse lucht’ als criterium gold, is dit nu verruimd met het aanpakken van verontreinigingsbronnen.
CO2-contentratie in werkomgevingen moet omlaag
Deze verandering zorgt ervoor dat de werkgever een risicoanalyse zal moeten uitvoeren van de binnenluchtkwaliteit en met meerdere factoren rekening zal moeten houden:
- de aanwezigheid en fysieke activiteit van personen,
- de in de werkomgeving aanwezige producten en materialen,
- het onderhoud,
- het herstel en de reiniging van de arbeidsplaatsen,
- en tenslotte de kwaliteit van de aangevoerde lucht als gevolg van infiltratie en ventilatie, verontreiniging en werking van het ventilatie-, luchtbehandelings- en verwarmingssysteem.
Het streven is om in de verschillende werkomgevingen een CO2-concentratie van 900 ppm of lager te hebben. Wanneer dit niet het geval is zal er een actieplan met technische en/of organisatorische maatregelen moeten worden opgesteld om dit te bereiken.

Slechte binnenluchtkwaliteit heeft impact op productiviteit en gezondheidsklachten
Een gezonde binnenluchtkwaliteit is uitermate belangrijk, omdat een slechte binnenluchtkwaliteit een grote invloed heeft op productiviteit, ziekteverzuim en gezondheidsklachten. Zo kan een slechte binnenluchtkwaliteit op korte termijn zorgen voor klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid en een verstopte neus. Op lange termijn zou het zelfs kunnen zorgen voor onder andere infecties aan de luchtwegen, ontwikkeling van astma en overgevoeligheid door allergenen en stoffen.

7 maatregelen voor een gezondere binnenluchtkwaliteit:
Een gezond binnenluchtklimaat is dus van groot belang, en het gebrek daaraan baart vele werknemers zorgen. Tarkett streeft er daarom naar om bij het ontwerp van de producten steeds duurzame, gezonde materialen te gebruiken en zo de klanten te helpen om gezonde, mensvriendelijke ruimtes te creëren. We zetten een aantal tips ter verbetering van de luchtkwaliteit op een rijtje:
- Zorg voor een goede ventilatie, hierdoor komt er voldoende frisse lucht in de werkomgeving en wordt de concentratie schadelijke stoffen verminderd. Wanneer de ruimte niet goed te ventileren is, maak dan gebruik van luchtreinigers.
- Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 45% en 55%. Dit voorkomt het ontstaan van schimmel en zorgt voor een aangenamere werkomgeving. Hiervoor kan een luchtbevochtiger worden gebruikt.
- Wanneer er gebruik wordt gemaakt van luchtbevochtigers en/of –reinigers, reinig deze dan regelmatig. Dit kan namelijk een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën zijn.
- Zorg voor de juiste planten. NASA deed onderzoek naar de beste gezonde kantoorplanten en lette niet alleen op zuurstofproductie van de kamerplanten, maar ook op het afbreken van giftige stoffen in de lucht binnen.
- Printers zijn een (vaak onderschatte) veroorzaker van luchtvervuiling. Plaats daarom een printer buiten de ruimtes waar gewerkt wordt.
- Alle producten en materialen stoten stoffen uit, namelijk vluchtige organische stoffen (VOC’s). Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en het is daarom ook belangrijk om op de TVOC-score van producten te letten . Is deze niet aanwezig, dan zal in veel gevallen de uitstoot vrij hoog zijn.
- Kies de juiste vloer. Er bestaan vloeroplossingen waarmee de hoeveelheid fijnstof in de lucht significant kan worden gereduceerd en de binnenluchtkwaliteit verbeterd wordt. Het is dus belangrijk om voor een goede vloeroplossing te kiezen. Tarkett streeft er daarom ook naar om bij het ontwerp van de producten steeds meer duurzame, gezonde materialen te gebruiken en zo de klanten te helpen om gezonde, mensvriendelijke ruimtes te creëren. Zo hebben wij bijvoorbeeld in geen enkele van onze elastische vloerproducten ftalaten zitten en is bijvoorbeeld de DESSO AirMaster® speciaal ontwikkeld om fijnstof op te vangen en vast te houden.
>Bekijk alle AirMaster tapijt collecties voor betere luchtkwaliteit
>Neem contact op met één van onze specialisten voor meer informatie