DESSO AirMaster tapijt draagt bij aan een gezonder binnenklimaat

DESSO AirMaster tapijt draagt bij aan een gezonder binnenklimaat

Als we bedenken dat we ongeveer 90% van onze tijd binnen doorbrengen, is het van groot belang dat de binnenlucht zo zuiver mogelijk is.

De aanwezigheid en de grootte van stofdeeltjes of fijnstof (PM) zijn bepalend voor de luchtkwaliteit en kunnen een directe oorzaak zijn van gezondheidsproblemen1). Eenmaal ingeademd kunnen deze deeltjes besmettingen veroorzaken met bacteriën, schimmels, pollen en allergenen2). Bovendien kunnen deze stofdeeltjes het hart en de longen aantasten en ernstige fysieke problemen veroorzaken (zoals een veranderde longfunctie en ontstekingen).


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) richtlijnen voor luchtverontreiniging


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft heldere richtlijnen opgesteld voor luchtverontreiniging door fijnstof (binnen en buiten) en stelt dat fijnstof met een aerodynamische diameter van 10 μm of minder (PM10) schadelijk is voor de gezondheid. Deze kleine stofdeeltjes zijn onzichtbaar voor het blote oog en produceren niet altijd een waarneembare geur. Daarom kan de lucht in een op het oog schone kamer toch verontreinigd zijn. 

In het meest recente onderzoek3) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt gemeld dat in 2012 circa 7 miljoen mensen zijn overleden ten gevolge van de blootstelling aan luchtverontreiniging binnen en buiten (dat is 1 op de 8 overledenen wereldwijd). Deze cijfers zijn meer dan twee keer zo hoog als de vorige ramingen en bevestigen dat luchtverontreiniging wereldwijd het grootste enkele gezondheidsrisico in het milieu is. Door het verminderen van luchtverontreiniging kunnen miljoenen levens worden gered.

DESSO Airmaster Atmos tapijt

DESSO AirMaster® tapijt voor een gezondere binnenluchtkwaliteit

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, kan tapijt een belangrijke rol spelen in het opnemen en vasthouden van fijnstof in het binnenklimaat. Een onderzoek van de Deutsche Allergie- und Asthmabund (DAAB)4) toonde in 2005 al aan dat de schadelijke werking van fijnstof aanzienlijk minder is als er, in plaats van een harde vloer, tapijt wordt gelegd.


Met DESSO AirMaster® is deze eigenschap nog verder ontwikkeld. De gepatenteerde technologie is speciaal ontwikkeld om schadelijk fijnstof uit de binnenlucht op te vangen en vast te houden. De open structuur van het product zorgt ervoor dat het stof eenvoudig door stofzuigen kan worden verwijderd, voor
een optimaal herstel5) van de filteringfunctie van het tapijt.

Zeer fijne stofdeeltjes worden opgevangen en vastgehouden door het fijne garen van de DESSO AirFiltersTM.

Grovere stofdeeltjes worden opgevangen door het dikkere garen van de DESSO DustCollectorsTM.

De unieke structuur van DESSO AirMaster® voorkomt dat stof weer in de lucht terechtkomt.

DESSO AirMaster® is getest in het laboratorium van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI, dat gespecialiseerd is in het analyseren van de luchtkwaliteit van binnen- en buitenklimaat. Daar is de superieure filterfunctie van het tapijt vastgesteld. Tijdens de testen blaast men een bepaalde hoeveelheid fijnstof in een simulatiekamer, die is voorzien van een bepaalde vloer (vlakke vloer, standaard tapijt of DESSO AirMaster®).

AirMaster tapijt voor gezondere binnenluchtkwaliteit

Bewezen effectiviteit bij het zuiveren van de lucht

De simulatiekamer wordt vervolgens met rust gelaten, zodat het fijnstof kan neerdalen op de vloer. Na een bepaalde tijd wordt de luchtstroom in de kamer weer op gang gebracht, waarmee wordt gesimuleerd dat iemand de kamer betreedt of een deur opent. Daarna wordt de vermindering van de fijnstofconcentratie in de lucht gemeten.


Op basis van deze testresultaten is DESSO AirMaster® het eerste product ter wereld dat gecertificeerd is met een GUI Gold-logo6).

Laboratoriumtest DESSO AirMaster

Het GUI Gold-logo is toegekend op basis van het gemiddelde van 15 herhaalde tests waarin de uitstekende kwaliteiten van Desso AirMaster® voor wat betreft het opnemen en vasthouden van fijnstof werden gemeten. Zo kan met zekerheid worden gesteld dat de resultaten wetenschappelijk verantwoord zijn en niet gebaseerd op een eenmalige prestatie. Bij
sommige tests bleek Desso AirMaster® 20 maal effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren.


Verwijzingen:

1. World Health Organisation Air quality guidelines for particulate matter, bijgewerkt 2005
2. Pima County, Department of Environmental Quality
3. http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2014/air-pollution/en
4. Onderzoek uitgevoerd door de Deutsche Allergie- und Asthmabund e.V. in 2005
5. Zie hoofdstuk: 'Eenvoudig te reinigen' in de brochure
6. Het label GUI Gold werd pas toegekend nadat de uitmuntende eigenschappen van DESSO AirMaster® om fijnstof op te nemen gemiddeld 15 keer waren gemeten en getest, zodat met zekerheid gesteld kan worden dat de resultaten wetenschappelijk onderbouwd zijn en niet gebaseerd op een eenmalige prestatie (rapport nr. 090225-01DF)

 

voorgestelde collecties