Goede binnenluchtkwaliteit van levensbelang
De lucht die we dagelijks inademen heeft een grote invloed op onze gezondheid en welzijn. Volgens onderzoeken van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en European Environment Agency kunnen schadelijke stoffen binnenshuis (Indoor Air Pollution) ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van mensen. De kennis van het binnenklimaat loopt volgens deze onderzoeken ver achter bij die van het buitenklimaat.
Omdat we 90% van onze tijd binnen doorbrengen, is een goed en gezond binnenklimaat uitermate belangrijk. Goede binnenluchtkwaliteit zorgt voor een gezondere leef- en werkomgeving, wat verlaging van ziekteverzuim en gezondheidsklachten als gevolg heeft.
Wat verstaan we onder binnenluchtkwaliteit?
Met de binnenluchtkwaliteit (of Indoor Air Quality) verstaan we de omgevingsfactoren binnenshuis die invloed hebben op de gezondheid, het comfort of menselijke prestaties (zoals productiviteit). Binnenlucht wordt, in tegenstelling tot buitenlucht, continu gecirculeerd, zodat schadelijke stoffen zich op kunnen bouwen en blijven hangen in een ruimte. Om te zorgen voor een goede binnenluchtkwaliteit is het belangrijk de temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie maar ook akoestiek goed te controleren en monitoren.
Het belang van een goed binnenklimaat
Omdat we dus het grootste gedeelte van onze tijd binnen doorbrengen, heeft de kwaliteit van de lucht grote invloed op ons dagelijks leven. Schadelijke stoffen (zoals fijnstof) kunnen ernstige gezondheidsproblemen als gevolg hebben. Uit onderzoek blijkt dat:
- De lucht binnen 2 tot 5 keer meer verontreinigd kan zijn dan de buitenlucht
- Ruim 1 op 6 Europeanen leven in gebouwen met een ongezonde binnenluchtkwaliteit (onderzoek ECOFYS)
- Vocht en schimmel het risico op astma verhogen met 40% (onderzoek IBP Fraunhofer)
- De productiviteit verhoogt tot 5% wanneer de luchtkwaliteit binnenshuis goed is.
- Het vermogen om informatie te verwerken verhoogt met 5% tot 15% wanneer de luchtkwaliteit binnenshuis goed is.
- Het inademen van propere lucht ook het vermogen versterkt om te leren, beslissingen te nemen en effectief te reageren op crisissituaties.
Bij een slecht binnenklimaat (door bijvoorbeeld slechte ventilatie, fijnstof, slechte bouwmaterialen, slechte akoestiek, schadelijke reinigingsmiddelen etc.) kunnen gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en irritatie aan neus, keel en ogen optreden. Bij langdurige blootstelling aan slechte binnenluchtkwaliteit kan de gezondheid in het geding komen, met in het ergste geval chronische ontstekingen en aandoeningen als gevolg.
Verbeteren van de binnenluchtkwaliteit
Om het binnenklimaat te verbeteren en te zorgen voor een uitstekende 'Indoor Air Quality' is het van belang dat de verschillende vervuilingsbronnen aangepakt worden, om verdere vervuiling te voorkomen.
Onderstaande tips kunnen ervoor zorgen dat de binnenluchtkwaliteit verbeterd, met een verminderde blootstelling aan schadelijke stoffen en luchtverontreiniging tot gevolg:
- goede ventilatie: dit zorgt ervoor dat frisse lucht de ruimte in kan komen en dat de concentratie schadelijke stoffen tot een minimum beperkt kan worden
- lage luchtvochtigheid: een luchtvochtigheid tussen 45% en 55% is ideaal. Dit voorkomt schimmelgroep en zorgt voor een aangenaam woon en werkklimaat
- luchtreinigers: in ruimtes die moeilijk te ventileren zijn, bieden luchtreinigers uitkomst. Zorg voor hoge kwaliteit filters en vervang deze regelmatig
- reinig luchtbevochtigers en ontvochtigers regelmatig, deze kunnen een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën vormen
- zorg voor groen: planten zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor zuurstof in de lucht
- plaatsing printers: printers zijn een (onderschatte) veroorzaker van luchtvervuiling. Plaats deze daarom bij voorkeur buiten het kantoor
- kies voor goede materialen: weloverwogen keuzes voor materialen kunnen het binnenklimaat veraangenamen. Geluidsdempende vloeren en muren zorgen bijvoorbeeld voor een betere akoestiek en (potentieel) vermindering van stress gerelateerde klachten
- Let op met vluchtige organische stoffen (VOC’s). Veel producten stoten stoffen uit tijdens het gebruik. Deze stoffen zijn in veel gevallen schadelijk voor de gezondheid. Let op de de TVOC score van producten. Is deze niet aanwezig, dan zal in veel gevallen de uitstoot vrij hoog zijn.
Een goede vloer draagt bij aan het binnenklimaat
Ook een goede vloer kan bijdragen aan een uitstekende binnenluchtkwaliteit. Bij Tarkett hebben we meerdere vloeroplossingen die een positieve bijdrage leveren aan het binnenklimaat, of dat nu op de werkplek is of thuis.
Tarkett heeft in geen enkele van haar elastische vloerproducten Ftalaten zitten. Hoewel de concentraties laag zijn in vloeren, is het gebruik van deze weekmakers in PVC vloeren door Tarkett volledig uitgefaseerd. Hierdoor heeft Tarkett voor deze productcategorieën gezorgd dat de uitstoot van vluchtige organische stoffen tot meer dan 1.000 keer onder de norm is komen liggen. Voor de meeste van onze vloeren zijn de niveaus zo laag, dat deze niet meer meetbaar zijn.
De DESSO AirMaster® is speciaal ontwikkeld om schadelijke fijnstof op te vangen en vast te houden. Tapijt uit de AirMaster®-collecties is vele malen effectiever in het opnemen van fijnstof danstandaard tapijt vloeroplossingen.
Een groot deel van onze collecties tapijt en harde vloeren beschikt daarnaast over een Cradle to Cradle®-certificering, wat garandeert dat deze vloeroplossingen voldoen aan strikte eisen op het gebied van gezondheid, milieu en duurzaamheid. Zo worden er gezonde, recyclebare materialen gebruikt, zodat we ervoor zorgen dat we de principes van de circulaire economie volgen. Dit maakt deze vloeren zowel goed voor het binnen- als buitenklimaat.