Hoe fijnstof een gevaar vormt voor de gezondheid
De laatste jaren staat fijnstof steeds vaker op de (politieke) agenda. En met goede reden, want uit onderzoek van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) blijkt dat fijnstof grote gevolgen kan hebben op de gezondheid.
Wat is fijnstof?
Kort gezegd is fijnstof een verzamelnaam voor hele kleine deeltjes die door de lucht zweven. Dit kunnen zowel roetdeeltjes zijn, opstuivend zand, uitlaatgassen, maar ook plantaardig materiaal of uitstoot vanuit de industrie.
Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling die grote effecten kan hebben op de luchtkwaliteit en de gezondheid van mens en dier. De Europese Unie heeft dit onderwerp dan ook hoog op de agenda staan, omdat fijnstof gezien wordt als het grootste milieu gezondheidsrisico van het continent.
Soorten fijnstof
Er bestaan verschillende categorieën fijnstof. De onderverdeling wordt bepaald door de grootte van de deeltjes en kan verdeeld worden in:
- PM10: met een diameter van maximaal 10 µm (micrometer), hieronder vallen alle deeltjes kleiner dan 10 micrometer, waarbij PM staat voor ‘particulate matter’
- PM2,5: deeltjes met een aerodynamische diameter die kleiner is dan 2,5 micrometer
- PM0,1: oftewel ultrafijnstof, bestaande uit deeltjes met een aerodynamische diameter die kleiner is dan 0,1 micrometer.
Gevaren van fijnstof
Zoals eerder vermeld beschouwt de Europese Unie fijnstof als één van de grootste milieuproblemen op dit moment en als een gevaar voor de volksgezondheid. Over het algemeen geldt dat deeltjes met een kleinere diameter schadelijker zijn voor de gezondheid, omdat de kleinste deeltjes (vanaf PM10) bij inademing in de longen terecht kunnen komen.
Uit onderzoek blijkt dat langdurige blootstelling aan fijnstof de levensverwachting van mensen met enkele dagen tot maanden kan verkorten (ook afhankelijk van mogelijke aandoeningen en algehele conditie). Levenslange blootstelling kan, volgens het RIVM, leiden tot blijvende effecten zoals verminderde longfuncties, vergroting van luchtwegklachten en vroegtijdige sterfte door deze klachten en hart- en vaatziekten.
Daarnaast kan een vergrote concentratie fijnstof en luchtverontreiniging (volgens de EU Science Hub) ook invloed hebben op het broeikaseffect. Doordat sommige soorten fijnstof zonlicht reflecteren of warmte absorberen, zorgen zij mede voor een afkoelende werking, wat bij kan dragen aan de verergering van het broeikaseffect.
Wat kan gedaan worden tegen fijnstof?
Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor een lagere concentratie fijnstof in de lucht in uw woon- of werkplek:
- Verwarm bewust: kies voor (sfeer)verwarming met de minste uitstoot van fijnstoffen. Verwarmen met een houtkachel of open haard zorgt voor een grote uitstoot van schadelijke stoffen.
- Ventileer goed: een goede ventilatie zorgt voor constante beweging in de lucht, zodat fijnstof niet kan blijven hangen.
- Kies voor gezonde materialen: slechte verf kan bijvoorbeeld een vervuiler van de lucht zijn, maar ook gietvloeren en verkeerde (kantoor)meubels kunnen bijdragen aan een verminderde luchtkwaliteit.
Tarkett en de strijd tegen fijnstof
Ook binnen Tarkett zijn we volop bezig met binnenluchtkwaliteit en het terugdringen van schadelijke stoffen in de lucht. Door gezonde, recyclebare en duurzame materialen te gebruiken zorgen we ervoor dat onze producten op een veilige manier hergebruikt of afgebroken kunnen worden en dankzij innovaties als de AirMaster®, EcoBase backing en het vervangen van ftalaten in onze producten door milieuvriendelijke materialen, zorgen we ervoor dat we een bijdrage leveren aan het verminderen van fijnstof in de lucht en het verbeteren van de (binnen)luchtkwaliteit.
Bij Tarkett geloven we dat we een positieve bijdrage kunnen leveren aan mens en milieu. Co-creatie, samenwerking, duurzaamheid en innovatie zijn hierbij onze uitgangspunten, zodat onze producten optimale prestaties kunnen leveren die bijdragen aan een betere wereld.