Aanbevolen ziekenhuisvloeren voor in de zorg

Aanbevolen ziekenhuisvloeren voor in de zorg

Human-Conscious Design

Ziekenhuisingenieurs en facility managers, directeuren en architecten; het is voor u dagelijkse kost.

Of het nu gaat om het bouwen, verbeteren of renoveren, u luistert, verzoent en overtuigt. Een strijd die nooit eindigt: voldoe aan normen en haal deadlines, voldoe aan regelgeving en houd belanghebbenden tevreden. Houd rekening met het budget en de planeet. Maak het mooi en eenvoudig te onderhouden... Maar voldoe vooral aan menselijke behoeften en vereisten. U zoekt concrete, innovatieve oplossingen. Wij bieden tools en diensten waarmee u snel en met vertrouwen vooruit kunt, en waarmee u zich op de energie van de mensen om u heen kunt concentreren.

Dit jaar staat Tarkett meer dan ooit aan uw kant.

Aanbevolen vloeren

Homogeen vinyl

In gangen van ziekenhuizen waar dagelijks veel gebruikers en (medische) apparatuur passeren, worden de vloeren aan zware slijtage blootgesteld. Dit vraagt om een vloer met een lange functionele en esthetische duurzaamheid.

Heterogeen vinyl

Heterogene vinylvloeren bieden een oplossing voor veel verschillende soorten installaties. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende designs en constructies om in drukbezochte ruimtes, zoals ziekenhuizen te passen.

Linoleum

Linoleumvloeren zijn klassieke vloeren die zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals lijnolie, kurk en houtmeel. Hars, natuurlijke kleurpigmenten en jutestoffen worden ook gebruikt bij de productie van linoleumvloeren.

Liever direct doorklikken naar onze collecties voor de zorgsector?

Hoe draagt het juiste interieur bij aan een gezonde omgeving?

 

Een goed gekozen interieur in een ziekenhuis draagt bij aan het herstel van patiënten en aan het werkplezier en de productiviteit van werknemers. De ziekenhuisvloer kan hier een belangrijke rol bij spelen. 

Ontdek onze vloeren voor in ziekenhuizen

De volgende elementen zijn van belang bij de inrichting van een zorginstelling:

  • Zorg voor een duidelijke routing
  • Haal het meeste uit de voordelen van (natuurlijk) licht
  • Maak een duurzame keuze bij de inrichting van de ruimtes
  • Zorg ervoor dat de binnenluchtkwaliteit in orde is

 

Ziekenhuisvloeren spelen een belangrijke rol in de zorg

Het ruimtelijk ontwerp en de omgeving van een ziekenhuis hebben invloed op het herstel van patiënten en kunnen bijdragen aan een sneller herstel, zowel fysiek als mentaal. Een goed ontwerp kan bijdragen aan een genezende patiëntenomgeving en ook een betere werkomgeving voor medewerkers. Ziekenhuisvloeren spelen een belangrijke rol in het visuele ontwerp en kan de oriëntatie vereenvoudigen.

Minstens zo belangrijk zijn de vele functionele eigenschappen van ziekenhuisvloeren. Hygiëne en infectiepreventie spelen hier een hoofdrol. Dit betekent dat de vloer vuilafstotend, eenvoudig te reinigen en goed bestand tegen chemicaliën en ontsmettingsmiddelen moet zijn. Goede ziekenhuisvloeren moeten naast een goed loopcomfort ook een lage rolweerstand hebben, voldoen aan eisen voor brandveiligheid en statische elektriciteit kunnen verwerken. Ook duurzaamheid is van belang bij de keuze voor de juiste vloer.

Ontwerp voor een helende omgeving

Het ruimtelijke ontwerp en de omgeving van een ziekenhuis zijn van invloed op de herstelmogelijkheden van patiënten, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast is een ziekenhuis ook een werkplek voor veel medewerkers zoals artsen en verpleegkundigen, die zich prettig moeten voelen in hun werkomgeving. Een goed ontwerp kan bijdragen aan zowel een helende patiëntenomgeving als een betere werkomgeving die de motivatie verhoogt en stress vermindert.

Een verblijf in een ziekenhuis kan leiden tot angst bij een patiënt die zich al niet goed voelt. Een trend die we daarom veel zien is het minder ‘institutioneel’ maken van ziekenhuizen en in plaats daarvan eerder te kiezen voor een ziekenhuis dat is geïnspireerd op de gastvrijheidsindustrie. Als de zorgomgeving veilig, rustgevend en positief aanvoelt, kan dit het herstel versnellen. De keuze van de vloer is een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. De interactie tussen kleurenschema, patroon en licht zorgt voor een emotionele impact op de patiënt.

Design dat de weg wijst


In een ziekenhuis speelt design een belangrijke rol bij het vinden van de weg voor de patiënt. Met een slim vloerontwerp kunt u patiënten en medewerkers bewust en onbewust helpen met het navigeren door het gebouw.

Energiebesparend ontwerp


Door een bewuste kleurstelling die rekening houdt met de lichtreflectie van het interieur, kan het energieverbruik in zorgruimtes worden verminderd. Lichtreflectie geeft aan hoeveel daglicht en licht van lichtbronnen wordt teruggekaatst wanneer het een oppervlak raakt. Dit wordt lichtreflectiewaarde genoemd (LRV), waarbij de kleur wit 100% is en zwart 0%. Een vloer met een hoge LRV-waarde helpt om het licht efficiënt door de ruimte te verspreiden.

Infectiepreventie en hygiëne

 

De Covid-19 pandemie onderstreept het belang van goede handhygiëne en goede schoonmaakroutines om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het heeft ook bijgedragen aan een grotere focus op infectiepreventie en –bestrijding in de gezondheidszorg en ouderenzorg om infecties te stoppen en antibioticaresistentie tegen te gaan. In deze context is de keuze van vloer- en wandbekleding cruciaal voor het creëren van effectieve reinigingsroutines.

Vloeren voor clean rooms

De clean room staat centraal in het werk van ziekenhuizen en laboratoria. Dit is de meest gevoelige, technisch veeleisende omgeving, waar hygiëne essentieel is. Om de verspreiding van infectie of besmetting te voorkomen, moeten verontreinigende materialen zoals stof en zwevende deeltjes binnen strikte limieten worden gehouden. De vloeren kan hierbij een grote rol spelen.

Ga slim om met kosten voor schoonmaak en onderhoud van uw ziekenhuisvloeren

 

Uit onderzoek blijkt dat de kosten voor schoonmaak van uw ziekenhuisvloer tien keer hoger zijn dan de kosten voor het aanschaffen van de vloer. Het onderhoud van de vloer bepaalt vaak meer dan de helft van uw schoonmaakbudget.

Gezondheid en duurzaamheid bevorderen

"Als u wilt bouwen om lang mee te gaan, denk dan op de lange termijn." Er is geen ontkomen aan. Een medische of zorginstelling zal decennialang invloed hebben op het leven en de omgeving van mensen. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen de gezondheid van patiënten, maar ook van verzorgers en personeel te bevorderen, bijvoorbeeld door voor een betere luchtkwaliteit te zorgen. Bijdragen aan duurzaamheid komt ook in vele vormen voor, waaronder een algehele vermindering van de koolstofvoetafdruk van ziekenhuizen, duurzaamheid en materiaalefficiëntie, evenals recycleerbaarheid en herbruikbaarheid.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over welke ziekenhuisvloeren u het beste kunt kiezen voor uw zorginstelling? Neem dan contact op met uw Tarkett contactpersoon, of bel naar het algemene nummer: +32 (0)52 26 24 11.

Liever via e-mail? Mail voor meer informatie naar info.be@tarkett.com of neem contact met ons op via het contactformulier.

Bekijk hier onze referenties

Centre Santé 98
Centre Santé 98

Met oneindige designcombinaties tillen iD Inspiration 70 vinyltegels en planken het interieurontwerp naar een nieuw niveau bij medisch en paramedisch centrum Santé 98.

Jan Yperman Ziekenhuis
Jan Yperman Ziekenhuis

Dit nieuwe ziekenhuis is ontstaan uit een fusie van drie bestaande ziekenhuizen, waarvan drie campussen verplaatst werden naar één locatie. Ze zochten naar vloeren met de laagste onderhoudskosten.

Auberge du Vivier Tarkett
L'Auberge du Vivier

L’Auberge du Vivier in Habay-la-Neuve staat voor samenwonen tussen ouderen en kinderen. Voor de vloerbedekking in de nieuwe gebouwen koos de architect voor de vloeroplossingen van Tarkett.

RF_BE_Tarkett_Practimed_01.jpg
Practimed Medisch Centrum

Practimed is een medisch centrum waar u terecht kunt voor diverse medische toepassingen. Voor de vloeren van dit eigentijds gebouw werd gekozen voor een gamma aan producten van Tarkett

Domus Magnus woonzorgvilla De Lindeborg
Domus Magnus woonzorgvilla De Lindeborg

Architect Annemarie Visscher van Studio Annders koos bij het ontwerpen van woonzorgvilla De Lindeborg in Utrecht voor een vloerontwerp waar warmte, rust en dynamische elementen samenkomen.

AZ ZENO
AZ ZENO – “Ceci n’est pas un hôpital” (maar een helende omgeving)

Lees meer over ons prachtig commercieel vloerproject in AZ Zeno Ziekenhuis in Knokke-Heist met homogene en heterogene vloer- en wandoplossingen.

Noordwest Ziekenhuisgroep
Noordwest Ziekenhuis

Lees meer over de bijdrage van Tarkett aan de renovatie van het Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder, Nederland, met iQ Natural vinylvloeren.