Samenwerken met partners om kalk te upcyclen tot de rug van een tapijttegel

Samenwerken met partners om kalk te upcyclen tot de rug van een tapijttegel

Op onze reis naar de circulaire economie is Tarkett altijd op zoek naar gezondere producten die veilig kunnen worden omgezet in nieuwe producten. Hierbij worden natuurlijke hulpbronnen behouden en wordt een positieve impact op het milieu gecreëerd. Dit betekent vaak samenwerken met onwaarschijnlijke partners. In Nederland zijn we, wereldwijd voor het eerst. een partnerschap aangegaan met drinkwaterbedrijven om kalkafval te upcyclen tot stabilisator voor onze Cradle to Cradle Gold-gecertificeerde EcoBase-tapijtrug.

Upcycled kalkafval, kalkterugwinning

We delen onze ambitie

Met een jarenlange toewijding aan Cradle to Cradle-ontwerpprincipes, weten we dat er moed en vastberadenheid voor nodig is om de minder bereisde weg te bewandelen. Om anderen aan te moedigen mee te doen, organiseerden we Cradle to Cradle-evenementen op onze locatie in Waalwijk, waarmee onze ambitie onderstreepten om ons gebruik van gerecyclede grondstoffen op te schalen. "Zo kwam de directeur van een lokaal drinkwaterbedrijf ons vertellen dat hij kalkresten beschikbaar had, voor onze op kalk gebaseerde EcoBase tapijtrug", zegt Ludwig Cammaert, EMEA Director Design & Technical Development van Tarkett. "Dit was het begin van een onwaarschijnlijke samenwerking die de manier waarop we grondstoffen voor EcoBase inkopen volledig heeft veranderd." Eerder werd het kalkafval dat vrijkomt bij de lokale drinkwaterzuivering aan boeren gedoneerd om te gebruiken als meststof op hun velden of als vloerbedekking voor veestallen. De waarde van de kalk zelf, als materiaal, ging volledig verloren. Ondertussen kocht Tarkett nieuw kalk voor haar EcoBase-rug van een mijn in Noord-Frankrijk.

kalkherstel, upcycling kalk

In het onbekende

De onderzoeks- en ontwikkelingsteams van Tarkett begonnen nauw samen te werken met Aqua Minerals, een Nederlands partnerschap voor de drinkwaterindustrie dat is opgericht om waarde te creëren uit afval van waterzuivering. In het bijzonder werkten onze ingenieurs samen met verschillende bedrijven om de exacte samenstelling en grootte van kalkdeeltjes te verkrijgen voor gebruik in onze backing- en productieprocessen."Aanvankelijk waren de deeltjes die we ontvingen zo hard dat ze de messen van onze tapijtsnijmachines bot maakten", voegt Cammaert toe. "Dus werkten we samen om een oplossing te vinden." Om een zachter deeltje te maken, wisselden de teams het op silica gebaseerde 'zaad' waar de calciet (kalk) kristallen zich vormen, uit tot een calciumcarbonaatzaad.

De eindpellets die aan Tarkett worden geleverd werken veel beter op onze productieijn en kunnen ook door Aqua Minerals aan andere industrieën worden verkocht. Sindsdien hebben we dit innvatieve proces gepatenteerd om calciumcarbonaat opnieuw te ontwerpen en op te waarderen.

ecobase rug, tapijttegels

De samenwerking werpt zijn vruchten af

"Ons baanbrekende partnerschap om kalk uit afvaldrinkwater te upcyclen, helpt onze reis naar de circulaire economie vooruit te helpen en onze doelstellingen op het gebied van hernieuwbare materialen te verwezenlijken", zegt Myriam Tryjefaczka, Director Sustainability and Public Affairs van Tarkett. "Door het een nieuw leven te geven als grondstof voor een nieuw product, blijft het kalk circuleren in een 'gesloten kringloop' in lijn met de Cradle to Cradle-principes.

"EcoBase bevat nu minimaal 80% kalk, afgeleid van 100% positief gedefinieerde gerecycleerde materialen. Onze circulaire samenwerking speelde een sleutelrol bij het behalen van de eerste Cradle to Cradle Gold-certificering van EcoBase in 2015. Het belangrijkste is dat EcoBase 100% veilig kan worden gerecycleerd binnen ons eigen productieproces. In 2019 hebben we meer dan 15.000 ton kalk uit deze afvalstroom gebruikt voor onze tapijttegels. Tot nu toe hebben we meer dan 84.000 ton gebruikt.

Just another way we're
Doing Good. Together

Meer duurzame artikelen

Coverfoto duurzaamheidsstrategie
Onze duurzaamheidsstrategie

Tarketts duurzaamheidsstrategie voor 2020 is gebaseerd op vier pijlers, die aansluiten op de Cradle to Cradle-principes: goede materialen, bronnenbeheer, mensvriendelijke ruimtes en recycleren.

iQ Natural is ontworpen volgens de Cradle to Cradle principes
iQ Natural: de cirkel sluiten voor PVC met bio-attributed materialen

Tarkett produceert vloeren sinds 1886 en zet vandaag de Cradle to Cradle reis voort om duurzame producten te ontwikkelen die lang mee gaan. Eén hiervan is de innovatieve iQ Natural vinylvloer.

De loose-lay vloeren uit de Excellence Genius-serie van Tarkett zijn recycleerbaar en eenvoudig te installeren
Tarkett maakt de cirkel rond met een 100% recycleerbare, loose-lay vloer

Ontdek de nieuwste generatie Excellence Genius van Tarkett. Deze is volledig recycleerbaar, hoogwaardig en eenvoudig te installeren. Geschikt voor in de zorg en het onderwijs.