iQ Natural: de cirkel sluiten voor PVC met bio-attributed materialen

iQ Natural: de cirkel sluiten voor PVC met bio-attributed materialen

Tarkett produceert vloeren sinds 1886 en onze materialen gaan generaties lang mee. Duurzaamheid en producten die lang mee gaan maken deel uit van onze cultuur. Tijdens onze Cradle to Cradle® reis, werken we constant aan de optimalisatie van onze materialen en proberen we een deugdzame cyclus te creëren door duurzame materialen te gebruiken die als grondstof kunnen worden gebruikt voor nieuwe producten, wanneer onze vloeren het einde van hun levensduur hebben bereikt. Dat is precies wat we hebben gedaan met de nieuwe generatie iQ Natural vinyl - een zeer duurzame vloer die is ontworpen met respect voor de natuur door het gebruik van vinyl gemaakt met hernieuwbare biomassa. Het wordt gemaakt in onze CO2-neutrale fabriek in Zweden en is 100% recyclebaar. Al met al biedt deze nieuwe generatie vloeren een reductie van 60% broeikasgassen vergeleken met andere gelijkwaarde vloeroplossingen*. iQ Natural draagt bij aan de transitie van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen en brengt ons verder naar een circulaire, CO2-neutrale samenleving.

iQ Natural next generation bevat bio-attributed vinyl, gemaakt van hernieuwbare biomassa

We maken de weg vrij voor eco-design

We gebruikten al jaren bio-based weekmakers in iQ Natural. iQ Natural next generation, geïntroduceerd in 2020, is het baanbrekende resultaat; de eerste vloer ter wereld met bio-attributed vinyl, BIOVYNTM, dat 100% van de fossiele brandstoffen vervangt door hernieuwbare biomassa, geproduceerd volgens de massabalans principes. Deze biomassa is afkomstig van houtresten die niet concurreren met de voedselproductie en presteert volgens dezelfde hoge normen als ons conventionele vinyl.
 

"Onze beslissing om te kiezen voor bio-attributed vinyl is een gevolg van jarenlange innovatie om vinylvloeren nog duurzamer te maken", aldus Per Sternegård, Product Manager bij Tarkett. "Onze leverancier deelt onze circulaire visie op vinyl en we hebben nauw samengewerkt om dit te realiseren, met een kernfocus op het identificeren van een zeer duurzame bron van biomassa en het vermijden van materiaal dat verband houdt met de voedselproductie." De hele supply chain is gecertificeerd door een externe partij, de Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB)** om de duurzaamheid en geloofwaardigheid van het product te waarborgen.

In het productieproces van iQ Natural maken we gebruik van houtafval en duurzame elektriciteit

De overgang naar een circulaire economie versnellen

De biomassa die voor BiovynTM wordt gebruikt, is afkomstig van de principes van massabalans, wat een haalbare, betaalbare benadering is om de ecologische transitie te bevorderen. Praktisch gezien betekent dit dat een deel van het houtafval wordt gebruikt voor BiovynTM, wat wordt gemixt met conventionele fossiele brandstoffen tijdens de productie. Daarom is BiovynTM 'bio-attributed', wat betekent dat het biobased materiaal is 'toegevoegd' aan het eindproduct. We zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid biomassa wordt gebruikt om de equivalente hoeveelheid vinyl te produceren die we gebruiken in iQ Natural. Bovendien kan de biomassa worden gebruikt in het bestaande productieproces van onze leverancier, zonder dat er verdere aanpassingen nodig zijn.

Daarnaast gebruikt onze fabriek in Ronneby (Zweden) al jarenlang duurzame elektriciteit en heeft onlangs naar schatting op jaarbasis 4.000 ton CO2 bespaard door het vervangen van twee oliebranders door elektrische branders. Ons doel is om de komende jaren onze CO2-uitstoot verder terug te dringen. We kunnen ook energie besparen, CO2-uitstoot verminderen en natuurlijke hulpbronnen sparen door het recyclen van iQ Natural vloeren. Via ons Europese terugname- en recycling programma ReStart®, kunnen we zowel snijafval als gebruikt materiaal terugwinnen en terugsturen naar onze fabriek in Ronneby voor reiniging en recycling tot vinylkorrels van hoge kwaliteit voor de nieuwe iQ Natural.

iQ Natural komt ten goede aan onze klanten en is geïnspireerd op het Tarkett Human-Conscious Design commitment

Klanten profiteren van verschillende voordelen

"Onze nieuwe generatie iQ Natural biedt onze klanten verschillende voordelen", stelt Per Sternegård. "Ten eerste is het product zeer duurzaam en gaat het lang mee. Daarnaast is het eenvoudig te onderhouden, waardoor de life cycle costs aanzienlijk worden verlaagd. Naast dat we de cirkel sluiten, hebben we het product ook ontwikkeld met het oog op welzijn, met een zeer lage VOS-uitstoot voor een verbeterde binnenlucht kwaliteit. De gecombineerde focus op welzijn en ecoconceptie, geïnspireerd op ons Tarkett Human-Conscious DesignTM commitment, stelt klanten in staat om certificeringen voor duurzaam bouwen te laten behalen en te voldoen aan de veranderende wetgeving."


iQ Natural is begin 2020 voor het eerst geïntroduceerd in Stockholm en heeft al wereldwijde aandacht en uitzonderlijke feedback van klanten ontvangen. Hierop voortbouwend blijft Tarkett onverminderd werken aan innovaties, zodat de cirkel kan worden gesloten. Per Sternegård besluit: "Het sluiten van de cirkel van nieuwe producten is een stap dichterbij een circulaire, CO2-neutrale maatschappij."

* Gebaseerd op de vergelijking met algemene Environmental Product Declaration (EPD) van homogene vloeren van het European Resilient Flooring Manufacturers' Institute (ERFMI).
** Internationale duurzaamheidsstandaard voor de duurzame productie van bio-based materialen, biomassa en biobrandstoffen.

Just another way we're
Doing Good. Together

Lees meer over hoe we de cirkel sluiten voor afval of hoe het recyclen van vloeren helpt bij het verminderen van CO2-emissies.

Meer duurzame artikelen

Kunnen vinylvloeren na gebruik worden gerecycleerd?
Kunnen vinylvloeren na gebruik worden gerecycleerd?

Lees meer over hoe Tarkett homogene vinylvloeren recycleert om natuurlijke hulpbronnen en het milieu te sparen.

Tarkett's verantwoord gebruik van PVC
Verantwoordelijk gebruik van PVC

Lees over het verantwoorde gebruik van PVC in onze vloeren, een duurzaam materiaal dat jarenlang mee kan en uitzonderlijke eigenschappen heeft.

Gerelateerde collecties