Onze duurzaamheidsstrategie omgezet in acties
Als Cradle to Cradle®-bedrijf gaan we verder dan wat de meeste mensen verstaan onder duurzaamheid. Elke pijler waarop onze duurzaamheidsstrategie is gebaseerd, inspireert de acties die we nemen om te voldoen aan onze doelstellingen voor 2020. Wij zullen enkele voorbeelden benoemen van hoe onze teams wereldwijd bijdragen aan het bereiken van deze doelstellingen, zodat we elke dag een duurzamer bedrijf worden.
GOEDE MATERIALEN
Goede materialen gebruiken betekent dat we voor het maken van onze vloeren materialen kiezen die veilig zijn voor mens en milieu, overvloedig zijn, duurzaam zijn, recyclebaar zijn of gemaakt zijn van gerecyclede materialen.
Dit zijn enkele voorbeelden van onze acties:
- Maken van een vinyl vloer op basis van duurzame ruwe grondstoffen
iQ Natural is een homogene vinyl vloerbedekking met een weekmaker op plantaardige basis (ricinusolie). Deze vloer is 100% recyclebaar.
- Gerecycled materiaal gebruiken om nieuwe vloeren te maken
Tegenwoordig bestaan onze tapijttegels voor gemiddeld 50% uit positief gedefinieerd1, gerecycled materiaal volgens de Cradle to Cradle®-principes. Producten met onze DESSO EcoBase®-rug worden vervaardigd uit 100% gerecyclede kalk van drinkwaterbedrijven.
- Ftalaatvrije technologie gebruiken
In 2009 introduceerde Tarkett de eerste ftalaatvrije vinyl vloerbedekking en deze technologie werd in 2014 in alle fabrieken in Europa en Noord-Amerika uitgerold.
- De eerste linoleumvloer op de markt met een gouden Cradle to Cradle®-certificering
Onze Originale-collecties (Originale Minerale en Originale Vegetale) en de 100% linen Veneto-collecties zijn de eerste en enige linoleumvloeren met een gouden Cradle to Cradle®-certificering beschikbaar op de markt. De Originale-collectie gebruikt 100% natuurlijke ruwe grondstoffen en wordt gemaakt met plantaardige pigmenten, zoals houtskool en walnootschil.
VERANTWOORD GEBRUIK VAN GRONDSTOFFEN
Ons doel is grondstofgebruik in elke stap van het productieproces te optimaliseren. We streven er voortdurend naar een efficiënt productieproces te implementeren, dat tegelijkertijd zo weinig mogelijke ruwe grondstoffen gebruikt.
Dit zijn enkele voorbeelden van onze bijdragen aan verantwoord gebruik van grondstoffen:
Hoogste normen voor productkwaliteit en milieu
- ISO 9001 (kwaliteit): 97% van onze productiefaciliteiten is gecertificeerd
- ISO 14001 (milieu): 88% van onze productiefaciliteiten is gecertificeerd
- ISO 50001 (energie): vandaag de dag is 61% van onze locaties in Europa, Midden-Oosten en Afrika gecertificeerd voor energiebeheer volgens de ISO 50001-norm.
World Class Manufacturing voor continue kwaliteitsverbetering
WCM is een programma dat continue verbetering en industriële prestaties levert op basis van efficiënte productieprincipes: systematisch beheer, follow-ups en productieontwikkeling voor de beste kwaliteit. Het programma is gebaseerd op tien managementcriteria en richt zich op de ontwikkeling en veiligheid van mensen, efficiëntie van activiteiten, kosten en het minimaliseren van de impact op het milieu.
Gebruik van duurzame energie om het gebruik van grondstoffen te optimaliseren
- Tarkett in Polen transformeert productieafval in houtbriketten. Deze worden naar een energiecentrale in de buurt gestuurd, waar ze worden gebruikt om elektriciteit op te wekken.
- Zaagsel, afkomstig van onze houten vloeren in Zweden, wordt gebruikt om onze fabrieken te verwarmen en kan ook worden gebruikt voor de productie van biogas.
- 25% van ons energieverbruik wordt geleverd door op locatie geproduceerde hernieuwbare energie of door leveranciers van duurzame energie.
MENSVRIENDELIJKE RUIMTES
Eén van onze strategische pijlers is het leveren van een bijdrage aan het creëren van ruimten waar mensen veilig en comfortabel kunnen wonen, werken en spelen. Vloeren moeten comfortabel zijn om overheen te lopen, makkelijk te onderhouden zijn, zorgen voor een goede akoestiek en bijdragen aan een veilige binnenomgeving.
Dit zijn enkele voorbeelden van wat we doen om mensvriendelijke ruimten te creëren:
Nieuwe generatie vinylvloeren voor betere omgevingen binnen
Het gebruik van ftalaatvrije weekmakers draagt bij aan een gezond binnenluchtklimaat. Al in 2009 begon de fabriek in Ronneby (Zweden) ftalaatvrije weekmakers te gebruiken bij de productie van homogene vinyl vloeren. In 2014 werd de ftalaatvrije technologie geïntroduceerd in de productielocaties van alle vinylvloeren. Tarkett was de eerste vloerenfabrikant die ftalaatvrije technologie inzette voor vinylvloeren. De weekmaker die Tarkett tegenwoordig gebruikt, wordt veel gebruikt voor het verpakken van voedsel en voor peuterspeelgoed. In sommige producten kunnen echter nog steeds minimale sporen van ftalaten achterblijven, afkomstig van gerecyclede materialen in onderlagen. 100% van de productielocaties voor vinyl in Europa en Noord-Amerika gebruikt hedendaags ftalaatvrije technologie; 57% van alle producten wereldwijd.
Tarkett’s Starfloor Click-vinylcollectie wordt aanbevolen door de Zweedse astma- en allergievereniging
Vloeren van Tarkett, zoals de Starfloor Click-collectie, worden aanbevolen door de Zweedse astma- en allergievereniging. De iD Inspiration-collectie, maar ook de Acczent- en iQ-assortimenten worden aanbevolen door de Amerikaanse Asthma and Allergy Foundation.
Lage VOC-uitstoot voor mensvriendelijke ruimten
Tarkett is al sinds 2011 pionier op het gebied van vloeroplossingen met een lage VOC-uitstoot. In Europa biedt 100% van de Tarkett vloeren een VOC-uitstoot van een laag niveau; 10 tot 100 keer lager dan de strengste norm wereldwijd.
Kunststof vloeren zonder biociden
Voor de gezondheidszorg is Tarkett volledig gestopt met het toevoegen van biociden aan slijtvaste vloeren. Dit minimaliseert de risico's voor milieu en gezondheid, en voorkomt de mogelijke ontwikkeling van resistente bacteriën.
Makkelijker en duurzaam onderhoud dankzij beschermende lagen
Alle vloeren van Tarkett zijn eenvoudig te onderhouden dankzij beschermingslagen, die zijn ontwikkeld om de behoefte aan schoonmaakmiddelen en water te beperken. Tarkett lanceerde in 1975 als eerste de PUR-oppervlaktebehandeling (laag van polyurethaan) op vinylvloeren. Deze oppervlaktebehandeling zorgt ervoor dat er minder chemicaliën en water nodig zijn bij het schoonmaken, maar maakt de vloer ook meer resistent. Het effect op life cycle costs zijn duidelijk te merken.
Een ander voorbeeld is onze homogene iQ-vloer, die ideaal is voor gebieden met zwaar verkeer. Tarkett’s iQ homogeen vinyl-oplossingen vereisen geen strip, polish of wax. Met Tarketts unieke techniek voor droog polijsten is de vloer zo goed als nieuw, zonder dat sterke reinigingsmiddelen nodig zijn. Hieronder een voorbeeld van de life cycle costs voor iQ-vloeren vergeleken met een gepolijste ziekenhuisvloer. Voor een vloer van 10.000 m2 heeft een iQ-vloer:
- tot wel 30% lagere life cycle costs
- 50% lager waterverbruik
- 20% besparing op schoonmaakproducten
- Snellere ROI – binnen 3 jaar terugverdiend
Vloeren voor verschillende behoeften
We hebben een breed scala aan speciale vloeren die bijvoorbeeld een optimale akoestiek en goed loopcomfort bieden, slipbestendig zijn of zijn aangepast voor slechtzienden.
Hergebruik
Het is in een circulaire economie niet meer zo dat producten een 'einde van hun levensduur' hebben, maar een 'einde van hun gebruiksduur'. Dit is wat we willen genereren in onze productieprocessen. Wat voorheen gezien werd als afval, veranderen we in ruwe grondstoffen en nieuwe innovatieve producten. Efficiënt beheer van grondstoffen is mogelijk door het recyclen van restmateriaal van vloeren, door gerecycled materiaal te gebruiken tijdens de productie en door nieuwe producten te ontwikkelen die uit goede ruwe grondstoffen bestaan die recyclebaar zijn.
Tarkett houdt zich al sinds 1957 bezig met recycling en leidt het ReStart®-programma in Europa en Noord-Amerika. ReStart® is ontwikkeld voor de inzameling en recycling van schoon restmateriaal van vloeren na het installeren of gebruikt materiaal van consumenten. Het restmateriaal wordt vervolgens in samenwerking met recyclingpartners ingezameld, voordat het wordt verwerkt in een van onze acht interne recyclingcentra. Via dit programma wordt maar liefst 8.900 ton aan restmateriaal en gebruikt materiaal ingezameld voor recycling. Tarkett probeert dit programma een boost te geven met twee belangrijke drijfveren:
- Implementatie van kosteneffectieve lokale logistiek met partners, voor het inzamelen;
- Creëren van eco-designed vloersystemen die makkelijk te installeren en te demonteren zijn, om kostenbesparing te genereren.
Dit zijn enkele andere voorbeelden van hoe we recyclen en hergebruiken:
- In 1996 startte Tarkett de eerste en enige faciliteit in Scandinavië voor de recycling van restmateriaal vinylvloeren.
- De modulaire vinylcollectie iD Inspiration bestaat voor 52% uit gerecycled materiaal.
- TarkoDry, een lijm voor natte ruimtes, bestaat voor ongeveer 85% uit gerecycled materiaal.
- Na gebruik kunnen linoleum- en houten vloeren van Tarkett worden gebruikt als composteerbaar materiaal, dat wordt afgebroken en zo deel uitmaakt van de biologische cyclus.
- Circa 80.000 ton aan gerecycled materiaal wordt gebruikt als grondstof, afkomstig van vloeren of uit andere bedrijfstakken
- De productielocatie van Tarkett in Ronneby (Zweden) heeft systemen voor afvalsortering en recycling ontwikkeld, zodat er geen afval naar de vuilstort gaat.
Een systeem voor het inzamelen van restmateriaal voor de hele branche
In 1996 startte Tarkett in Ronneby een recyclingfabriek voor kunststof vloeren. Tarkett was een van de eerste bedrijven ter wereld die een systeem introduceerde voor het inzamelen van restmateriaal en die investeerde in een recyclingfabriek voor kunststof vloeren (PVC).
Het systeem werd direct een succes en na een aantal jaar besloten meer vloerfabrikanten mee te doen. Tegenwoordig verzamelt de gehele vloerindustrie in Zweden restmateriaal via Tarkett in Ronneby. Tarkett in Ronneby heeft de eigen collectie uitgebreid en beheert ook restmateriaal van andere Tarkett-producten in Scandinavië.
Partnerschappen voor hergebruikte grondstoffen
De EcoBase®-rug van het DESSO tapijt heeft een gouden Cradle to Cradle® -certificering. Voor de productie hiervan upcyclen we calciumcarbonaat van een waterbedrijf en gebruiken we geregenereerde garen van gebruikte tapijten en visnetten in Europa.
Partnerschap voor recycling
Tarkett werkt in Frankrijk en Duitsland samen met Veolia, een Franse onderneming toonaangevend op het gebied van recycling, om het ReStart®-programma voor het hergebruik en de inzameling van vloeren te verbeteren. Veolia verzamelt en sorteert weggegooide duurzame restmaterialen van vloeren, afkomstig van klanten van Tarkett in de bouwsector. De ingezamelde en gesorteerde vloer wordt gerecycled op de productielocaties van Tarkett. Dit partnerschap heeft voor ogen het aantal inzamelcentra in Frankrijk te verdubbelen en door te groeien naar andere regio's. Vergelijkbare partnerschappen met andere lokale bedrijven zijn er ook in het Verenigd Koninkrijk, België en Scandinavië. Bovendien vindt er nog voortdurend onderzoek plaats met andere bedrijfstakken en researchpartners.