Kunnen vinylvloeren na gebruik worden gerecycleerd?

Kunnen vinylvloeren na gebruik worden gerecycleerd?

Bij Tarkett zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om onze vloeren te recycleren. We zijn al jaren in staat tapijt en linoleumvloeren na consumptie, alsook installatie afval van vinylvloeren te recyclen. Van 2010 tot 2019 werd 105.000 ton vloerbekleding ingezameld via ons ReStart®-programma, Tarkett's programma voor het verzamelen en recycleren van vloeren in Europa en Noord-Amerika. We stonden echter voor veel uitdagingen bij het veilig recyclen van vinylvloeren en konden tot nu toe geen vinylvloeren na consumptie recycleren.

We zijn bezig met het testen van een eigen ontwikkelde oplossing voor het recycleren van alle homogene vinylvloeren van Tarkett die vanaf 2011 zijn geproduceerd. Hierdoor worden de recyclageopties, die we onze klanten bieden, uitgebreid. Vinylafval na installatie vertegenwoordigt 8 tot 10% van de vloerbekleding voor een bouwplaats. Op deze manier zetten we verder stappen naar het promoten van circulaire oplossingen.

De Tarkett fabriek in Ronneby waar vinylvloeren worden geproduceerd

Hoe bereikten we deze doorbraak ?

Eerder stonden we voor een technische uitdaging bij het scheiden van lijm en beton van homogene afvalvloeren na gebruik. Met weinig fabrieken in Europa beschikbaar om deze service aan te bieden en met een belangrijke doelstelling om alleen positief gedefinieerde materialen tegen 2020 te recycleren, hadden we geen tijd om vooruitgang te boeken met het recycleren van ftalaatvrije vinylvloeren. We besloten dat de beste optie zou zijn om ons eigen proces te ontwikkelen. Zo konden we het proces afstemmen op onze behoeften en de vereiste hoge kwaliteit en milieuprestaties garanderen.

Door samen te werken binnen ons bedrijf, ontwikkelden onze medewerkers een ​​nieuwe eigen techniek. We pasten gespecialiseerde machines aan voor het reinigen en recycleren van versnipperd vinyl na gebruik. We testten de oplossing gedurende ongeveer acht maanden en verbeterden het proces om vinylkorrels te maken die in nieuwe homogene vloeren kunnen worden geïntegreerd. De korrels bieden dezelfde eigenschappen en leveren dezelfde prestaties als nieuwe grondstoffen, waarbij natuurlijke hulpbronnen worden behouden. Daarnaast wordt de impact op het milieu verminderd in vergelijking met het gebruik van nieuwe grondstoffen. VinylPlus geeft aan dat elke ton teruggewonnen vinyl 2 ton koolstofemissies bespaart.

Fabriek in Ronneby, Zweden waar vinylproducten worden gemaakt

Opschalen

Belangrijk is dat we onze apparatuur gedurend afstemmen en zo de efficiëntie van het proces verbeteren. Maar dit is niet het enige dat we nastreven. We bekijken momenteel vele opties waardoor we denken dat het opschalen van die processen misschien om de hoek ligt. De eerste uitdaging bij het creëren van een groeiend aanbod van post-use vloeren voor recyclage is het vergroten van het bewustzijn bij onze klanten. Het is belangrijk dat we ze laten weten dat ze Tarkett homogene vinylvloeren nu kunnen terugsturen voor recyclage. We zullen dit transparant communiceren via onze vertegenwoordigers en communicatiecampagnes. Om de vloer van onze klanten op een efficiënte manier op te halen, onderzoeken we ook samenwerkingen met zowel interne als externe logistieke partners en vertrouwde recyclagebedrijven.

Voorlopig blijft dit project een pilootproject in de Scandinavische landen, maar we hebben grote ambities voor de toekomst. Het is mogelijk dat we op een dag voldoende post-installatie vloeren hebben om de keuze aan materialen en kleuren te maken die we nodig hebben om vloeren te maken met een hoog aandeel gerecycleerd vinyl.

Fabriek in Ronneby, Zweden waar vinylproducten worden gemaakt

Waarde toevoegen door de cirkel te sluiten

Het recyclen van homogene vloeren na gebruik is slechts een van de manieren waarop Tarkett ernaar streeft de cirkel te sluiten en samenwerking te stimuleren. We hebben ook eigen scheidings- en recyclagefaciliteiten in Nederland ontwikkeld om tapijten te recyclen. We zijn van mening het bieden van dit soort verbeteringen aanzienlijke waarde voor onze klanten toevoegt, terwijl de natuurlijke hulpbronnen worden gespaard en het milieu wordt beschermd.

Lees meer over de duurzaamheidsstrategie van Tarkett "Doing Good. Together." of bekijk onze homogene collecties.

Fotogallerij

Voorgestelde collectie