Duurzame scholen bouwen

Duurzame scholen bouwen

Leerlingen en ouders willen dat scholen of universiteiten duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Hetzelfde geldt voor docenten en voor de instellingen en autoriteiten die om te beginnen om de gebouwen vragen.

Wij zetten ons in om de juiste keuzes te maken wanneer we onze vloeren ontwerpen, om met de juiste materialen en de juiste processen te werken. Wij zorgen ervoor dat onze producten beter zijn voor de gezondheid en het welzijn van ons allemaal en voor de aarde, met een lagere CO2-uitstoot en verbeterde recyclebaarheid.

En daarom kunnen wij u helpen de juiste keuzes te maken voor uw project, voor mens en planeet.

De milieu-impact van onderwijsgebouwen verminderen

Goede materialen

Onze vloeren worden vanaf het begin ontworpen met gezondere, milieuvriendelijkere materialen die kunnen worden teruggewonnen, gerecycled en omgezet in nieuwe producten.

Gezondheid en welzijn

We geven om de impact van onze vloeren op de gezondheid en het welzijn van de gebruikers, vooral op de binnenluchtkwaliteit.

Circulaire economie

We werken voortdurend aan het verkleinen van onze CO2-voetafdruk, met name door onze producties te monitoren of door de recyclebaarheid van onze producten te verhogen.

De CO2-voetafdruk van uw project berekenen

U werkt aan een schoolproject? Dit is onze tool om de CO2-voetafdruk ervan te berekenen.

Vloeren van hoogwaardige materialen selecteren voor scholen

Vloeren van hoogwaardige materialen

Zorg ervoor dat u schoolvloeren gebruikt die gemaakt zijn van zorgvuldig geselecteerde materialen, omdat deze de kwaliteit van het binnenklimaat kunnen beïnvloeden en de juiste keuzes het risico op mogelijk schadelijke effecten op de gezondheid van kinderen kunnen verminderen.

Ftalaten, bijvoorbeeld, zijn een veelvoorkomende verontreiniging in binnenomgevingen en onderzoek suggereert aan dat ze een schadelijk effect kunnen hebben op de menselijke gezondheid. Goede materialen selecteren is ook essentieel om producten aan het einde van hun gebruik effectief te kunnen recyclen, zodat uw instelling actief deel uitmaakt van de circulaire economie. 

Onze inzet

Voor onze vloeren werken wij volgens de Cradle to Cradle®-benadering van ecologisch ontwerp, zodat we de kringloop kunnen sluiten (circulaire economie) door te recyclen en de gerecyclede materialen te hergebruiken in latere productie. Op die manier zorgen we niet alleen voor minder afval, maar dragen we ook bij aan het behoud van de natuurlijke hulpbronnen van de planeet.
Cradle to Cradle® is ook uw garantie voor volledige transparantie over onze producten, omdat we onze processen en materialen aan strenge externe controles onderwerpen. Dit betekent dat u volledige duidelijkheid heeft over de gezondheids- en milieuprestaties van onze vloerproducten en vol vertrouwen kunt kiezen.

Wat wij bieden

  • Ftalaatvrije producten
  • Vloercollecties met biogebaseerde materialen of materialen van biologische oorsprong.
  • Verantwoordelijk gebruik van PVC
  • Verantwoord inkopen: gebruik van materialen die overvloedig beschikbaar zijn in de natuur, snel hernieuwbaar of recyclebaar zijn.
  • Volledige transparantie over onze productie, met externe beoordelingen (EPD, MHS)

 

EMEA splitter

Aandacht voor de luchtkwaliteit en het welzijn binnen

lucht, kwaliteit, VOS

Blootstelling aan allergenen binnenshuis is één van de grootste risicofactoren voor de ontwikkeling van astma, met name bij baby's. De kwaliteit van de binnenlucht en de omgeving zijn dus van groot belang voor het algehele welzijn van jonge kinderen, die zoveel tijd doorbrengen in scholen en onderwijsgebouwen.

Om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren, moet bijzondere aandacht worden besteed aan zwevende deeltjes, zoals stof en vluchtige organische stoffen (VOS). Het is belangrijk om uitstoot bij de bron proberen te verminderen door uw bouwmaterialen, meubels en reinigingsmiddelen zorgvuldig uit te kiezen.

Onze inzet

Wij produceren vloeren die bijdragen aan het creëren van gezonde binnenruimtes met de hoogste normen voor binnenluchtkwaliteit.

We zorgen ervoor dat we altijd kennis hebben van de chemische componenten van elk van onze grondstoffen en die voortdurend optimaliseren richting veiligere materialen. Dit maakt nog steeds deel uit van de C2C-benadering, die ervoor heeft gezorgd dat wij zeer gedetailleerde milieuproductverklaringen (EPD) en materiëlegezondheidsverklaringen (MHS) zijn gaan opstellen, die beide extern zijn beoordeeld.

Op die manier willen wij volledige transparantie bieden over de samenstelling van onze producten, schadelijke stoffen vermijden en onze productformules optimaliseren.

Wat wij bieden

  • Vloeroplossingen met lage of ultralage VOS-uitstoot; tussen 10 en 100 keer lager dan de strengste internationale normen
  • Astma- en allergiecertificering
  • Reinigingsprotocollen waarbij minder schadelijke chemicaliën worden gebruikt
  • Tapijttegels die de concentratie van fijnstof in de binnenlucht verminderen
  • MHS- en EPD-certificaten

 

EMEA splitter

Vloeren kiezen die na gebruik recyclebaar zijn

Linoleum, vloeren, recycling

Een van de grootste uitdagingen van vandaag bij het bouwen van een onderwijsruimte is het beperken en verminderen van de ingebedde en operationele CO2-uitstoot van het gebouw.

Ervoor zorgen dat de vloer die u in de school legt na gebruik kan worden gerecycled, is een belangrijke overweging als u streeft naar een koolstofneutraal gebouw en dus naar het verminderen van de impact ervan op de klimaatverandering.

Gerecyclede grondstoffen gebruiken in de productie vermindert ook de hoeveelheid nieuwe grondstoffen die nodig is om nieuwe vloeren te maken.

Onze inzet

We werken voortdurend aan het sluiten van de afvalkringloop, door meer gerecycled materiaal te gebruiken om de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet te behouden en door onze producten aan het einde van hun levensduur te recyclen. Zo kan onze productie deel uitmaken van de circulaire economie en uiteindelijk de CO2-voetafdruk van onze vloeren verkleinen.

Wat wij bieden

  • 6 Recyclingcentra in EMEA
  • De enige fabrikant in Europa om als eerste met gesloten kringlooprecycling te werken voor gebruikte tapijttegels, linoleum en homogeen vinyl
  • Ons ReStart®-programma biedt probleemloze terugname van vloeren
  • Steeds vaker gebruiken we gerecycled materiaal in onze producten (met doel van 30% tegen 2030)
  • We werken voortdurend aan het verkleinen van onze CO2-voetafdruk (met doel van 30% tegen 2030 voor scope 1 tot 3)
EMEA splitter

Houd rekening met de duurzaamheid van uw vloeren

Duurzaam, vloeren, vinyl

Uiteraard moet u ook rekening houden met het economische aspect van uw project. De kosten moeten zorgvuldig worden afgewogen en geoptimaliseerd. Vergeet echter niet om uw schattingen niet alleen te baseren op de initiële aankoop- en installatiekosten. Bij het kiezen van uw vloeren moet u ook altijd rekening houden met de lopende kosten die worden beïnvloed door duurzaamheid, herstelbaarheid, reinigbaarheid en onderhoud.

De totale levenscyclus van het product moet worden bekeken: verkeerde keuzes van bij het begin kunnen na verloop van tijd veel meer kosten, zowel op milieu- als economisch vlak.

Door rekening te houden met de al dan niet financiële levenscycluskosten, kunnen eigenaren van gebouwen de operationele begroting van hun instelling onder controle houden en tegelijkertijd het beste doen voor het comfort en welzijn van leerlingen en medewerkers, en voor het milieu.

Kosten over de hele levenscyclus bekijken:
De Tarkett Life Cycle Cost (LCC)-benadering draait om het beoordelen van de totale kosten van de materialen gedurende de hele levenscyclus van het gebouw, van de initiële kostprijs (aankoop en installatie) tot de onderhoudskosten en uiteindelijk ook de vervangingskosten. Dit is vooral van belang voor uw vloerkeuze, omdat de kosten voor onderhoud en vervanging daar sterk kunnen variëren.

Neem contact op met uw lokale contactpersoon voor een schatting van de totale eigendomskosten van onze vloeroplossingen.

EMEA splitter

Aanbevolen vloeren voor onderwijsgebouwen

Ontdek onze aanbevolen vloeren om milieuvriendelijke scholen te bouwen. Deze collecties maken deel uit van onze Circular Selection, waarin we onze beste producten op het gebied van duurzame criteria samenvatten: goede materialen, ftalaatvrij, optimaal VOS-niveau en recyclebaar na gebruik.

Tarkett Lino

Linoleumvloeren op biologische basis - Cradle to Cradle gecertificeerd ® Gold of Silver

DESSO AirMaster

Tapijttegels die fijnstof verminderen – bekroond met het GUI Gold Plus-label

Acczent Essential

Heterogene vinylvloer - verkrijgbaar in 10 decors met een slijtlaag van 0,70 mm.

Gerelateerde artikelen

Gerecycleerde granulaten van homogene vloeren
Recycleren. Goed in theorie, beter in werkelijkheid

Doe mee aan onze reis naar een circulaire economie en help ons meer vloerbedekking in te zamelen en te recyclen via ReStart®.

 De scholen van de toekomst ontwerpen
De scholen van de toekomst ontwerpen

De maatschappij staat voor een belangrijke uitdaging: de school van de toekomst ontwerpen. Ontdek hoe wij u kunnen helpen een duurzame, flexibele en inclusieve school te bouwen, speciaal ontworpen voo