Hygiëne in het ziekenhuis: de cruciale rol van vloerbekleding

Hygiëne in het ziekenhuis: de cruciale rol van vloerbekleding

Hygiëne en infectiepreventie zijn onmisbaar in ziekenhuizen en healthcarefaciliteiten. Vuil, micro-organismen en microben kunnen verregaande gevolgen hebben. Het zijn kritische factoren waarvan levens afhangen. Om ziekenhuizen zo hygiënisch mogelijk te houden, speelt vloerbekleding een belangrijke rol. Waarmee moet je rekening houden en welke vloeren zijn geschikt? Je leest het hier!

De gevolgen van een gebrek aan hygiëne in het ziekenhuis

Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding kunnen infecties in ziekenhuizen voorkomen worden door efficiënt te schoonmaken en een aantal instructies te volgen. Dit zijn de voornaamste oorzaken van een gebrek van hygiëne in het ziekenhuis:

  • gebrekkige handhygiëne
  • patiënten en bezoekers die infectiepreventieprocedures negeren
  • vuil chirurgisch materiaal

Ziekenhuisinfecties, zoals ontstekingen aan wonden, longontstekingen en ontstekingen aan de urinewegen, zijn het logische gevolg van een gebrekkige hygiëne.

Aan welke criteria moeten vloeren in ziekenhuizen voldoen?

Vloerbekleding in ziekenhuizen moet aan een aantal criteria voldoen om een optimale hygiëne te garanderen:

  • De vloeren moeten ondoordringbaar zijn en zo weinig mogelijk naden bevatten.
  • Ze moeten volledig waterdicht zijn en de naden mogen niet breken of opengaan.
  • De vloerbekleding moet vuilafstotend zijn.
  • Ze moet compatibel zijn met chemische desinfecterende producten.

Daarnaast is het ook belangrijk om mensen van het schoonmaakteam goed op te leiden en de schoonmaakprocedures regelmatig te controleren.

Hygiëne en infectiepreventie: welke vloeren plaatsen?

Vinylvloeren zijn ideaal voor een egaal en ondoordringbaar oppervlak. Het aantal naden is beperkt en vinyl is een onderhoudsvriendelijk materiaal. De iQ vloeren van Tarkett in combinatie met de Protectwall 2 of 1.5vormen hiervoor de juiste combinatie. Beide oplossingen garanderen een optimale hygiëne en stoten vuil af. Deze vinylvloeren zijn ook nog eens waterbestendig, bestand tegen vlekvorming en ze voorkomen infecterende micro-organismen. Het is bovendien een flexibele vloerbekleding die 100% waterdicht is!