Een samenwerkingsproject voor sociale woningbouw

Een samenwerkingsproject voor sociale woningbouw

2018 | Wiltz, Luxembourg

Afbeeldingengalerij

Tarkett heeft deelgenomen aan een innovatief sociale-woningbouwproject in Luxemburg: een modulair appartementenblok dat aan het einde van zijn levensduur uit elkaar kan worden gehaald en ergens anders weer kan worden opgebouwd. Het NESTO-gebouw in Wiltz heeft zes betaalbare appartementen op drie verdiepingen, bedoeld voor minderbedeelde gezinnen, en is het eerste gebouw in zijn soort dat wordt gebouwd volgens de principes van de circulaire economie. Door mee te werken aan dit collectieve 'circulaire' project laat Tarkett zijn ambitie zien: ‘Doing Good. Together’. Gezond leven promoten, natuurlijke hulpbronnen behouden en samenwerken met gelijkgestemde partners om duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken.

Het gebouw heeft twee milieuvriendelijke Tarkett-vloersystemen. Ten eerste het 'Cradle to Cradle Gold'-gecertificeerde, stevige modulaire vloersysteem iD Revolution, en ten tweede de minerale Cementi Click-tegels (niet langer beschikbaar).

NESTO is in het leven geroepen door Heliosmart, specialist in hernieuwbare energie, en door technisch adviesbureau ProGroup. De naam verwijst naar het vermogen van vogels om nesten te bouwen met alleen de materialen uit de natuur die ze nodig hebben, zonder daarbij afval te produceren. Het project is zodanig opgezet dat het welzijn van de bewoners vooropstaat, terwijl tegelijkertijd natuurlijke grondstoffen worden gerespecteerd en de 'total cost of ownership' wordt geoptimaliseerd.

“We hebben met veel plezier meegedaan aan het innovatieve NESTO-project. Via dit project hebben we elk aspect van onze 'Doing Good. Together'-strategie kunnen realiseren: meewerken aan mensvriendelijke ruimtes, de cirkel rond maken en samen kansen pakken die de circulaire economie biedt. En aangezien Tarkett al heel lang gevestigd is in Wiltz (Luxemburg), was het project ook belangrijk om iets te kunnen terugdoen voor de gemeenschap.” Anne-Christine Ayed, EVP Onderzoek, Innovatie en Milieu bij Tarkett.

De aanpak van de NESTO-uitdaging

Bij de bouw van dit 'nest' in de stad wilden de partners goede materialen inkopen, een goede binnenluchtkwaliteit promoten, een CO2-neutrale voetafdruk bereiken en elke vorm van verspilling voorkomen (zoals ongebruikte ruimte). Wat ook belangrijk was: ze wilden ervoor zorgen dat alle elementen van het gebouw uit elkaar gehaald, gerepareerd en in nieuwe gebouwen gebruikt konden worden.

Tarkett heeft bijgedragen aan deze doelstellingen door ten eerste twee producten te leveren die Cradle to Cradle®-principes volgen. Dit zijn producten die gemaakt zijn om lang mee te gaan en die helpen om natuurlijke hulpbronnen te beschermen.

Ten eerste draagt iD Revolution bij aan een goede binnenluchtkwaliteit en een gezonde binnenomgeving. Het heeft een ultralage VOS-uitstoot (<10 µg / m³ na 28 dagen), en is geheel vrij van ftalaten, oplosmiddelen en weekmakers.

iD Revolution is een modulaire, stevige, pvc-vrije vloer met een Cradle to Cradle® Gold-certificering. Door de manier waarop het is opgebouwd, is het van zichzelf regeneratief; het bestaat voor 83% uit gerecyclede, minerale en 'bio-based' materialen en is 100% recyclebaar. Dat helpt om de druk op eindige natuurlijke hulpbronnen te verlichten. En ook bij NESTO als geheel was 71% van de grondstoffen ruim voorradig in de natuur, hernieuwbaar of recyclebaar.

Closing the loop

iD Revolution is volledig recyclebaar, wat bijdraagt aan de wens van het NESTO project om de cirkel rond te maken. De producten kunnen aan het einde van hun levensduur weer worden hergebruikt. Via ReStart®, het inleverprogramma van Tarkett, kunnen ze worden ingezameld en teruggestuurd naar de productievestiging om weer te worden verwerkt in een nieuw product. Zo kan er waarde worden gecreëerd uit afval, en kan de druk op natuurlijke hulpbronnen verder worden verlaagd, in de geest van het circulaire denken.

Snel op te bouwen, zuinig in het gebruik

De duurzame fittingen, het efficiënte onderhoud en het optimale ruimtegebruik (bijvoorbeeld het 'wegontwerpen' van kelders en liften) hebben allemaal bijgedragen aan een verwachte besparing van 60% op operationele kosten, in vergelijking met traditionele appartementencomplexen. De economische levensvatbaarheid van het gebouw is essentieel voor de betaalbaarheid ervan; zo kunnen de partners NESTO verhuren aan de sociale-huisvestingsautoriteit van Luxemburg (het Agence Immobilière Sociale) voor een prijs die onder de marktprijs ligt.

Tarkett in Wiltz

Tarkett is al sinds 1961 gevestigd in Wiltz, een hotspot voor circulaire innovatie. In het onderzoeks- en innovatiecentrum in de stad ontwikkelt Tarkett vloersystemen die inspelen op nieuwe uitdagingen op het gebied van milieu en techniek. Het bedrijf heeft in Luxemburg meer dan 500 mensen in dienst, verspreid over de vestiging in Wiltz en de productievestiging in Clervaux.

Lees meer over Tarketts Duurzaamheid Benadering

Voorgestelde collectie

Omschrijving

Lees meer over het innovatieve sociale-woningbouwproject in Luxemburg waarbij is gewerkt volgens de principes van de circulaire economie en met Cradle to Cradle®-gecertificeerde Tarkett-producten.

Segment

Categorieën