Een gezond binnenklimaat: alles wat je moet weten over VOS en ftalaten

Een gezond binnenklimaat: alles wat je moet weten over VOS en ftalaten

De kwaliteit van de binnenlucht heeft een directe impact op onze gezondheid. We spenderen met z’n allen namelijk het merendeel van onze tijd thuis, op kantoor of op school. Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de binnenluchtkwaliteit en vloerbekleding is daar één van. Zowel VOS (vluchtige organische stoffen) als ftalaten spelen hier een belangrijke rol. In dit artikel kom je er alles over te weten.

85% van onze tijd spenderen we indoor

Per dag inhaleren we maar liefst tussen 10 en 20 kubieke meter lucht. Uiteraard is ook de kwaliteit van de buitenlucht van belang (denk maar aan de aanwezigheid van fijn stof), maar de binnenluchtkwaliteit is veel belangrijker. We spenderen namelijk maar liefst 85% van onze tijd tussen vier muren. Dat is ook de reden waarom er hoe langer hoe meer aandacht gaat naar een gezond binnenklimaat.

Een gezond binnenklimaat: welke factoren spelen een rol?

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de binnenluchtkwaliteit:

  • De aanwezigheid van mensen (vooral ademhaling).
  • Koken, verwarmen, air conditioning en roken.
  • De kwaliteit van bouwmaterialen, verf, meubels en vloerbekleding.

Op het eerste gezicht denk je er misschien niet meteen aan, maar de samenstelling van vloeren heeft een grote invloed op onze gezondheid. Als vloerbekleding uit schadelijke stoffen bestaat, kan dat verregaande gevolgen hebben.

De impact van vluchtige organische stoffen

Vluchtige organische stoffen (of componenten) is een verzamelnaam voor een groep van snel verdampende stoffen die onder andere door bouwmaterialen en vloeren kunnen worden afgescheiden. Zo wordt de typische geur van bijvoorbeeld nieuwe meubels door VOS veroorzaakt. Vluchtige organische stoffen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Je wordt er het best zo weinig mogelijk aan blootgesteld.

Producenten van vloerbekleding besteden almaar meer aandacht aan het reduceren van VOS. Zo werden er certificaten (de zogenaamde product emissie testen, volgens het AgBB/DiBt test protocol) in het leven geroepen waarmee ze kunnen aantonen dat de vloeren veilig zijn en een gezond binnenklimaat bevorderen. Tarkett scoort voor al zijn linoleumvloeren, homogenen en heterogene PVC-vloeren minimaal 10 keer en voor sommige producten tot 100 keer beter dan de strenge Europese normering. Hoe we dat realiseren? Door grondstoffen nauwkeurig en streng te selecteren en door te zorgen voor een geoptimaliseerd productieproces!

Ftalaten in vloerbekleding

Ftalaten zijn chemische stoffen die onder andere gebruikt worden in PVC-producten. Ze zorgen voor de flexibiliteit van PVC-producten.

Tarkett heeft ervoor gekozen om het gebruik van ftalaten zoveel mogelijk te vermijden in zijn PVC vloerproducten. De ftalaatvrije weekmaker die Tarkett gebruikt is dezelfde als die volgens de Europese wetgeving moet gebruikt worden voor kinderspeelgoed dat geschikt is voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Tarkett draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en draagt zijn steentje bij voor de optimalisatie van de binnenluchtkwaliteit.

voorgestelde collecties