Linoleum

Linoleum

Als een van de meest natuurlijke en duurzame vloeroplossingen op de markt, wordt linoleum van Tarkett al meer dan 150 jaar gewaardeerd vanwege de natuurlijke schoonheid, comfort en degelijkheid. Ons linoleum wordt volgens het oorspronkelijke recept uit 1898 gemaakt van 94% natuurlijke grondstoffen (lijnzaadolie, hout- en kurkmeel, hars) en is verkrijgbaar in diverse traditionele gemarmerde patronen met levendige en diepe kleuren. Het is behandeld met onze unieke xf²™-oppervlaktebescherming voor extreme duurzaamheid, eenvoudige reiniging en kostenefficiënt onderhoud. Vanwege onze duurzame aanpak is het linoleum van Tarkett als eerste ter wereld bekroond met een Cradle to Cradle®-certificering.

Meest populaire linoleum collecties

Ontdek alle linoleum collecties

Wat is Linoleum?

Linoleum is een van de meest duurzame vloeroplossingen op de markt, al meer dan 150 jaar gewaardeerd om zijn natuurlijke schoonheid, comfort en duurzaamheid. Voor de productie van het eerste linoleum was lijnzaadolie de grondstof, vandaar de naam "linoleum": linum voor lijm en oleum voor olie. Kurkmeel en juteweefsel zijn de andere twee grondstoffen die belangrijk zijn bij de productie.

Een materiaal gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare ingrediënten:
- Lijnolie
- Dennenhars
- Hout
- Kurkmeel
- Jute

In de Italiaanse gemeente Narni wordt al sinds 1898 Tarkett linoleum gemaakt volgens de originele formule, waar vandaag de dag meer vraag naar is dan ooit. Hoewel de fabrikanten halverwege de 20e eeuw te maken kregen met hevige concurrentie van PVC-producten, staat linoleum bekend om zijn robuustheid, design en duurzaamheid.

Modern Ontwerp

Tarkett lino is niet zomaar een vloerbekleding, het is een materiaal. Een bekleding die natuurlijk en nobel is. Het is uniek, met zijn eigen kenmerkende tinten en mat aspect. Onze collectie weerspiegelt de natuurlijke elementen die haar inspireren, met een breed palet van subtiele tinten en patronen, ideaal voor het coördineren van vloeren, muren en zelfs meubels

Met behulp van textuur en kleur is Tarkett lino het perfecte medium voor architecten en interieurontwerpers waarmee ze elke ruimte een eigen identiteit kunnen geven.

Moderne keuze voor mens en milieu

Tarkett lino is een veerkrachtige vloer op biologische basis, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare ingrediënten zoals lijnolie, dennenhars, hout, kurkmeel en jute.
Tarkett besteedt aandacht aan de milieu-impact van zijn productie en volgt de Cradle to Cradle Certified®-aanpak die ervoor zorgt dat zijn producten een positieve bijdrage leveren aan het milieu en het welzijn van mensen in elke stap van het leven van het product, terwijl het de overgang naar een circulaire economie ondersteunt met ons ReStart®-terugname- en recyclingprogramma.

En als gevolg daarvan is Tarkett lino 2,5 mm koolstofnegatief van 'Cradle to Gate', inclusief grondstofwinning, transport en linoleumproductie*.

*zoals aangetoond in ons EPD nr. 4789356590.101.1
 

Moderne prestatie

Linoleumvloeren hebben een hele reeks positieve eigenschappen en zijn van nature veerkrachtig en hebben bewezen zeer resistent te zijn. Het feit dat linoleum al meer dan 150 jaar als vloerbekleding wordt gebruikt, is te danken aan zijn zeer bijzondere eigenschappen. Bovendien blijkt onze lino vloerbedekleding zeer resistent te zijn dankzij onze xf² oppervlaktebehandeling die een hoge weerstand geeft tegen slijtage en chemicaliën. Niet voor niets gebruiken scholen, ziekenhuizen, openbare instellingen en bedrijven een linoleum vloerbekleding aangepast aan hun behoeften.

Een ander voordeel van linoleum is dat het van nature ftalaatvrij is en anti-bacteriële eigenschappen heeft dankzij het bindmiddel linoxyn. Het is dus een hygiënische vloerbekleding.

Duurzame vloeren

Bij de productie van ons linoleum gebruiken we materialen die een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de mens en het milieu. Het gesloten kringloopsysteem begint hier, zodat materialen een herbruikbare hulpbron zijn:

 

Installatie en onderhoud

Hoe leg je linoleum?

Wat belangrijk is, is een schone, droge en vlakke ondergrond. Voordat het werk begint, moet de vloerbekleding zich aanpassen aan het binnenklimaat. Het materiaal moet ten minste 24 uur in het pand worden opgeslagen voordat het wordt gelegd. Om de gewenste grip te krijgen, is de juiste lijm nodig. Linoleum wordt over het gehele oppervlak gelijmd, waardoor een doorlopend niveau ontstaat zonder voegen en randen. Nauwkeurig meten helpt om de te leggen banen van tevoren uit te snijden.

Tarkett biedt uitgebreide tips en brochures over professionele installatie voor elk ontwerp. De installatiegidsen en video bieden nauwkeurige aanwijzingen voor het installeren van verschillende vloerdiktes, ontwerpen en apparatuur.

Hoe maak je linoleum vloeren schoon?

Linoleumvloeren behoren tot de meest onderhoudsvriendelijke oppervlakken: ze kunnen zowel gemakkelijk als kosteneffectief worden gereinigd. Een doorslaggevend voordeel is hun volledige verlijming, waarmee een doorlopend vlak oppervlak kan worden gecreëerd.

Nadat de vloeren van grof vuil zijn ontdaan, volstaan normale reinigingsmiddelen die aan warm water worden toegevoegd. Agressieve middelen met een hoge pH-waarde moeten echter worden vermeden. Bij commerciële toepassingen wordt het gebruik van een boenmachine aanbevolen. Dit verbetert het uiterlijk van de vloer en vergemakkelijkt het onderhoud aanzienlijk.

Op lange termijn is het raadzaam speciale linoleumreiniger te gebruiken die het meest geschikt is voor het materiaal. Moderne schoonmaaktechnieken zijn erop gericht natte procedures te verminderen en te vervangen door drogere alternatieven zoals centraal gewassen voorgeïmpregneerde moppen en vloerreinigingsmachines. Dit maakt het werk voor het schoonmaakpersoneel doeltreffender en gemakkelijker, en minimaliseert de milieueffecten. Er worden minder schoonmaakchemicaliën en minder vers water gebruikt. Dit is mogelijk als onze xf²-oppervlakteafwerking wordt toegepast en onderhoudsprotocollen worden nageleefd: polijsten en in de was zetten is niet nodig.
 

Linoleum referenties

Naast de milieuaspecten blijkt deze vloerbekleding door zijn elasticiteit en slijtvastheid uiterst resistent te zijn, met nauwelijks sporen van slijtage. Niet zonder reden gebruiken scholen, ziekenhuizen, openbare instellingen en bedrijven linoleumvloeren die zijn aangepast aan hun behoeften. Linoleum kan worden geïnstalleerd in een grote verscheidenheid van toepassingen, voornamelijk waar weerstand tegen veel verkeer en hygiëne is vereist, zoals onderwijs- of zorginstellingen.

Erasmus Riedberg kinderdagverblijf Centre, Frankfurt
Erasmus Riedberg Day Care Centre, Frankfurt

Tarkett Lino is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is 100% recyclebaar. Zo biedt deze vloer de optimale omgeving waarin peuters vrij kunnen spelen, sporten en slapen.

De Jean Louis Etienne School Group kiest voor duurzaam Tarkett Linoleum
Groupe Scolaire Jean-Louis Etienne

Bekijk hier het zeer ambitieuze vloerproject bij de Jean Louis Etienne School Group in Herblay onder toezicht van Architectuurstudio Michel Remon Associates en architect Frédéric Nicolas.

De Universiteit van Kopenhagen kiest voor de Linoleum vloer van Tarkett
Universiteit van Kopenhagen

De Universiteit van Kopenhagen koos voor de linoleum Etrusco-vloer van Tarkett vanwege de duurzaamheid en de vermindering van het contactgeluid. Bekijk hier het project.

Crèche peuterspeelzaal linoleum vloeroplossingen - Tarkett
Crèche Kojsko

Een gezonde en duurzame leefomgeving is van essentieel belang voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom werd er bij het ontwerpen van deze crèche voor Linoleum van Tarkett gekozen.

Contacteer ons