Schoolvloeren voor het onderwijs

Schoolvloeren voor het onderwijs

Ons onderwijssysteem is meer dan ooit in beweging. De manieren om kinderen en jongeren tijdens hun schooltijd te onderwijzen en ondersteunen, zijn het afgelopen decennia sterk geëvolueerd. Onderwijs wordt niet langer alleen beoordeeld op basis van prestaties.

Van scholen wordt nu ook verwacht dat zij bijdragen aan persoonlijke ontplooiing van leerlingen en hun ontwikkeling tot verantwoordelijke individuen. Tegelijkertijd is de school een (werk)plek waar een goede, gezonde leeromgeving wenselijk is. De inrichting van een gebouw speelt hierin een grote rol.

De juiste vloer- en wandbekleding dragen positief bij aan een stimulerend én gezond leerklimaat.

Aanbevolen producten naar onderwijsniveau

Onze vloeroplossingen helpen die omgeving te creëren door docenten de middelen te geven die ze nodig hebben om de ontwikkeling van hun leerlingen te ondersteunen, zowel in de klas als daarbuiten.

 

Lager onderwijs

Van speelse kleuter tot enthousiaste achtstegroeper: Tarkett biedt voor basisonderwijs over de gehele breedte geschikte vloer- en wandproducten aan.

Secundair onderwijs

Van brugklasser tot eindexamenleerling en van docent tot medewerker in de schoolkantine: wij bieden vloeren aan die geschikt zijn voor elke ruimte in schoolgebouwen van het voortgezet onderwijs.

Hoger onderwijs

Een optimale studeer- en werkomgeving creëren? Bij Tarkett vindt u duurzame vloeroplossingen voor het hoger onderwijs, zoals collegezalen, bibliotheken en kantines.

Vloeren voor de middelbare school

Kwaliteit van de onderwijsomgeving

Een onderwijsomgeving van hoge kwaliteit is een van de belangrijkste factoren voor het succes van een leerling. De juiste vloer- en wandbekleding heeft onder meer invloed op de manier waarop een ruimte wordt ervaren. Een goede onderwijsomgeving is:

  • Flexibel in gebruik
  • Gebruiksvriendelijkheid voor elk individu
  • Motiveert zowel leerling als docent het beste uit zichzelf te halen, zowel op academisch als persoonlijk vlak
  • Gezond, veilig en duurzaam én draagt bij aan het welzijn en de ontwikkeling van alle gebruikers
  • Een prettige werkomgeving voor optimaal comfort en optimale leer- en werkprestaties

Voornaamste vloerproducten

Linoleum

Linoleumvloeren zijn klassieke vloeren die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen zoals lijnolie, kurk en houtmeel. Hars, natuurlijke kleurpigmenten en jute worden ook gebruikt bij de productie van linoleumvloeren.

Tapijt

Tapijt(tegels) hebben een goede invloed op de akoestiek en kunnen bijdragen aan een betere binnen luchtkwaliteit. Daarnaast is tapijt eenvoudig te onderhouden en te recycleren, aan het eind van de levensduur.

Homogeen Vinyl

In gangen van scholen waar dagelijks veel gebruikers passeren, worden de vloeren aan zware slijtage blootgesteld. Dit vraagt om een schoolvloer met een lange functionele en esthetische duurzaamheid.

Effect van kleuren op kinderen

De rol van kleurgebruik

Kleur is van wezenlijk belang bij het bepalen van de stemming en verbeteren van geheugen van schoolgaande kinderen. In samenspraak met experts uit het vak, hebben we onderzoek gedaan naar de invloed van kleur en materialen in leeromgevingen. Dit met als doel welzijn en welbevinden te bevorderen, maar ook creativiteit bij kinderen en tieners naar boven te halen.

Uit onze studie bleek zoal dat wanneer kinderen in een ruimte zijn met kleuren die ze mooi vinden, het geheugen tot 78% verbetert. Waar jonge kinderen met name lichte en verzadigde (intense) kleuren waarderen, geven tieners en jongvolwassenen de voorkeur aan kleuren die donkerder of zachter zijn. Informatie die essentieel is bij het inrichten van ruimtes, ontwerpen van schoolmeubilair en kiezen van een schoolvloer.

In de kleurenstudie vindt u onderbouwde suggesties die u direct kunt toepassen in diverse ruimtes. Deze zijn onderverdeeld in leeftijdsgroepen voor primair, voortgezet en hoger onderwijs.

EMEA splitter
Onderwijs oplossingengids

Oplossingengids voor onderwijs

In onze oplossingengids voor onderwijs gaan we op diverse thema’s uitgebreid in op het bouwen van een duurzame school. Denk aan een schoolgebouw met een minimale impact op het milieu en waar de ontwikkeling van kinderen in elke ruimte centraal staat. Kortom, het creëren van een optimaal leerklimaat.

Inclusief ontwerpen onderwijs

Schoolgebouwen inclusief ontwerpen

Een inclusief ontwerp van onderwijsruimtes stelt elk individu, van peuter tot student, in staat goed te functioneren. Hoe onze omgeving is ingericht beïnvloedt de manier waarop we het ervaren, erin navigeren, ermee omgaan en het verwerken. Neurodiverse kinderen ervaren de wereld alleen op een totaal andere manier. Een belangrijk aspect dat nog te vaak over het hoofd wordt gezien in het ontwerpproces.

In ons rapport ‘Principes voor Human Conscious Design®’ vindt u praktische aanbevelingen en oplossingen voor het optimaal inrichten van een ruimte. Er is in het bijzonder aandacht voor kinderen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en autisme. Door hun uitdagingen in kaart te brengen, kunnen we ruimtes inrichten voor iédereen.

EMEA splitter
Vloeren voor middelbare scholen

Zorg met vloeren voor een betere akoestiek op school

Studies tonen aan dat geluid meer invloed heeft op kinderen dan op volwassenen, als het gaat om spraakperceptie en luistervaardigheid. Schoolvloeren kunnen daarom onbedoeld een grote invloed hebben op leerlingen. Lawaai en een slechte akoestiek zijn dan ook veel voorkomende problemen op school. Dit heeft dan ook een grote impact op leraren en ander personeel tijdens hun dagelijkse werk. Daarom is het belangrijk om geluid te reduceren in schoolomgevingen, zodat zowel de leerlingen als docenten leren en werken in een prettige omgeving.

Leerlingen maken zelf lawaai in de klaslokalen, maar het geluid komt ook voort uit voeten en stoelen die over de vloer schrapen op de verdieping boven. Het verminderen van het geluidsniveau in studieomgevingen zoals klaslokalen, collegezalen en bibliotheken is essentieel voor het concentratievermogen van leerlingen en studenten. Een juiste vloer op school maakt het verschil.  

EMEA splitter
IQ tarkett vloeren voor schoolgangen

Ga zo slim mogelijk om met uw kosten voor schoonmaak en onderhoud van schoolvloeren

Uit onderzoek blijkt dat de kosten voor schoonmaak van uw schoolvloer tien keer hoger zijn dan de kosten voor het aanschaffen van de vloer. Het onderhoud van de schoolvloer bepaalt vaak meer dan de helft van uw schoonmaakbudget.

EMEA splitter

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over welke vloer u het beste kunt kiezen voor uw school of universiteit? Neem dan contact op met uw Tarkett contactpersoon, of bel naar het algemene nummer: 052 26 24 99.

Liever via e-mail? Mail voor meer informatie naar info.nl@tarkett.com of neem contact met ons op.

Bekijk onze onderwijs referenties

Coverphoto KdG Antwerpen
Karel de Grote Hogeschool Antwerpen

Indrukwekkende nieuwe campus van Karel De Grote Hogeschool heeft gekozen voor Tarkett vinyl en Desso tapijt in hun gebouw.

Coverfoto Sint-Lievenspoort
Sint-Lievenspoort Gent

Het 140-jaar oude Sint-Lievenspoortklooster van de Zusters van Liefde werd binnen Scholen van Morgen getransformeerd tot een licht en functioneel schoolgebouw.