Wat is de invloed van het interieur op de productiviteit van werknemers?

Wat is de invloed van het interieur op de productiviteit van werknemers?

Bedrijven hebben steeds vaker te maken met toenemende geluidsoverlast op de werkvloer, met een verslechterde concentratie tot gevolg. Dit blijkt funest te zijn voor de productiviteit van de werknemers, alsook voor de financiële prestaties van een bedrijf. Welke omgevingsprikkels hebben een negatieve invloed op de productiviteit van werknemers? Lees het in dit artikel!

Minder concentratie door toenemende geluidsoverlast

Een open kantoorruimte valt vaak in de smaak bij ontwerpers en bedrijven; het idee van samenwerking, open communicatie, groepsverband op de werkvloer. Echter toont onderzoek aan dat geluidsoverlast in zulke kantoren de laatste jaren toeneemt. Slechts 1% van de werknemers (tegen 20% in 2015) zegt dat ze zich kunnen afschermen van afleidingen op kantoor en zich kunnen concentreren zonder extra maatregelen te nemen.

Als er geen mogelijkheid is voor werknemers om zich te kunnen afzonderen, gaat dit ten koste van de productiviteit. Geluidsoverlast is tevens niet de enige factor die concentratiewerk bemoeilijkt. Ook de indeling van de ruimte, het kleurgebruik en het lichtplan, de keuze van de meubels en de muur-, plafond- en vloerafwerking kunnen bijdragen aan de concentratie. 

Minimaliseer ongewenste omgevingsprikkels

Concentratiewerk, werk waarbij u zeer gefocust moet zijn op uw taak, is essentieel voor de productiviteit van werknemers en de financiële prestaties van bedrijven. Het is daarom van groot belang dat afleiding en ongewenste omgevingsprikkels, die zorgen voor concentratieverlies, worden geminimaliseerd. Om dit probleem op te lossen moet eerst een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende soorten prikkels die de focus op de werkvloer bemoeilijken. 

RF_NLHäfele_005.jpg

Auditieve omgevingsprikkels

Geluidsoverlast is duidelijk de grootste factor die invloed heeft op concentratiewerk, denk aan irrelevante, maar verstaanbare spraak en overgaande telefoons. Studies tonen aan dat onze accuraatheid en snelheid bij concentratiewerk sterk afneemt bij een hoger geluidsniveau. Daarnaast heeft geluidsoverlast ook een negatieve invloed op tevredenheid en stressniveau. Ook het gebrek aan controle over geluid op de werkvloer is van belang bij de geluidsbeleving. 

Visuele omgevingsprikkels

Naast auditieve factoren kunnen ook visuele afleidingen zorgen voor een slechtere concentratie. Dit kan gebeuren door het voorbij lopen van andere mensen, de indeling van het interieur van het kantoor, lichtgevende beeldschermen of door activiteiten die zich buiten uw raam afspelen. Visuele afleiding is echter niet altijd negatief: zo kan voldoende daglicht, slim kleurgebruik, het uitzicht op natuur of voldoende ruimtelijkheid juist een positief effect hebben op concentratiewerk en dus op de productiviteit van werknemers. 

Privacy en overige factoren

Ook een gebrek aan privacy kan zorgen voor een slechtere focus. Verstoord worden door collega’s, u niet kunnen afzonderen en zelfs het zien of horen van andere mensen. Dit gevoel van privacy is grotendeels subjectief, maar kan verbeterd worden door een grotere controle te creëren, zoals de optie om uw deur te sluiten of u te kunnen afzonderen in een andere ruimte. Daarnaast worden ergonomie van de werkplek, binnenklimaat en sfeer aangehaald als belemmerende factoren op de productiviteit. 

IN_StreetView_3302.jpg

Productiviteit werknemers vergroten?

Bent u benieuwd naar tips om geluidsoverlast op kantoor tegen te gaan? Lees dan snel het vervolg op dit artikel, waarbij we enkele ontwerpstrategieën laten zien met tips om de productiviteit van je werknemers te vergroten.