Vloeren voor zorginstellingen

Vloeren voor zorginstellingen

Vloeren spelen een belangrijke rol

Het is voor de meeste ouderen moeilijk om hun vertrouwde woonomgeving achter te laten. De omgeving in zorginstellingen is dan ook een doorslaggevende factor om waardig oud te kunnen worden. Het moet huiselijk, schoon en fris aanvoelen, maar tegelijkertijd aangepast zijn aan leeftijdsgebonden aandoeningen, zoals een verminderd gezichtsvermogen en gehoor, en verminderde cognitieve vaardigheden.

Vloeren vormen een belangrijk onderdeel van het ontwerp om een gevoel van welbehagen te creëren. Er kunnen visuele paden worden gecreëerd, trappen of hellingen kunnen worden geaccentueerd, en dankzij antislipeigenschappen kunnen valongevallen worden voorkomen.

De vloer die u kiest, heeft ook effect op het geluidsniveau. Door een vloer te kiezen die storende geluiden en lawaai dempt, wordt voor zowel de bewoners als het personeel een aangenamere omgeving gecreëerd.

In zorginstellingen worden ook hoge eisen aan hygiëne gesteld, omdat de bewoners vaak een broze gezondheid hebben en vatbaar zijn voor infecties. Het gemak waarmee de vloer kan worden gereinigd en de vlek- en slijtagebestendigheid zijn daarom belangrijke parameters bij de keuze van de vloer.

Leer meer over vloeren in de ouderenzorg:

Ontwerpen voor zorginstellingen

Vloeren vormen een belangrijk onderdeel van het ontwerp om een gevoel van welbehagen te creëren, zodat we op een waardige en goede manier ouder kunnen worden wanneer het gezichtsvermogen, het gehoor en het cognitieve vermogen achteruitgaan.

Tactiele en visuele routegeleiding

Bij een verminderd gezichtsvermogen kan het moeilijk zijn om in de zorginstelling de weg te vinden. Visuele en tactiele routebegeleiding kunnen het gemakkelijker maken om het toilet of de lift te vinden.

Onderhoudskosten

Uit onderzoek blijkt dat de schoonmaakkosten voor vloeren in zorginstellingen tienmaal hoger zijn dan de aankoopkosten. Meer dan de helft van het schoonmaakbudget gaat op aan vloeronderhoud.

Hygiëne en vlekbestendigheid

Wij weten dat een hygiënische omgeving belangrijk is voor zorginstellingen. Vloeren en muuroppervlakken moeten vlekbestendig zijn en gemakkelijk kunnen worden gedesinfecteerd, zonder beschadigd te raken

Loopcomfort en rolweerstand

Vloeren in verzorgingstehuizen moeten zacht en verend zijn, zodat ze prettig zijn om op te lopen. Tegelijkertijd mag de vloer niet zo zacht zijn dat wielen van bedden of rollators moeite hebben om te rollen.

Risico’s op vallen en uitglijden in zorginstellingen

Er gebeuren jaarlijks veel ongelukken, en vooral onder ouderen, doordat men op een natte vloer uitglijdt. Daarom zijn er duidelijke voorschriften om de loopveiligheid in vooral natte ruimtes en keukens te vergroten.

Creëren van contrasten in zorginstellingen

Contrasten zijn belangrijk voor personen met een verminderd gezichtsvermogen en cognitief vermogen. Door middel van contrasten wordt hun beleving van de ruimte verbeterd en kunnen zij zich gemakkelijker oriënteren.

Akoestiek

Harde geluiden zijn storend en hebben een negatieve invloed op het welzijn. Maar er zijn geluiddempende oplossingen die een verbetering bieden voor zowel het arbeids- als woonmilieu. Een daarvan is de keuze van de vloerbedekking.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over de vloeren voor zorginstellingen?

Neem contact op met uw Tarkett contactpersoon of bel naar het algemene nummer: 052 26 24 11.

Toch liever via e-mail?

Mail voor meer informatie naar info.be@tarkett.com of neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen.