Tarkett maakt de cirkel rond met een 100% recycleerbare, loose-lay vloer

Tarkett maakt de cirkel rond met een 100% recycleerbare, loose-lay vloer

De nieuwe generatie loose-lay vloeren uit de Excellence Genius-serie van Tarkett is volledig recycleerbaar, hoogwaardig en eenvoudig te installeren

In een snel veranderende wereld maakt de manier waarop wij binnenruimten gebruiken een snelle ontwikkeling door. Aangezien de behoefte aan modulaire, flexibele ruimten toeneemt, zoeken gebouweigenaren, architecten, ingenieurs en installateurs naar flexibele oplossingen voor veelvuldige renovaties in korte tijd. Dit is met name belangrijk in sectoren zoals de gezondheidszorg, ouderenzorg en onderwijs, waar de ruimtes de hele dag door worden gebruikt, elke dag weer. Vanuit onze klanten is steeds meer vraag naar innovatieve, milieuvriendelijke vloeren die aansluiten bij hun duurzaamheidseisen, voldoen aan strengere wetgeving inzake bouwafval en bijdragen aan het behalen van duurzaamheidscertificeringen.

De losliggende Excellence-vloer kan op verschillende ondervloeren worden gelegd en heeft een lage VOS-uitstoot

Snel schakelen om op de marktbehoefte in te spelen

Tarkett heeft snel geschakeld om op de behoeften van de markt in te spelen door de loose-lay vloeren uit haar klassieke Excellence-serie opnieuw uit te vinden. De vloer kan zonder lijm snel en eenvoudig op verscheidene ondervloeren worden geïnstalleerd en is aan het einde van zijn levensduur bovendien 100% recycleerbaar. De nieuwe serie, die speciaal is ontwikkeld met duurzaamheid in het achterhoofd, biedt hoogwaardige vloeren die goed bestand zijn tegen intensief rollend en zwaar verkeer.

In elke stap van het ontwikkelingsproces werken wij nauw samen met onze partners en installateurs om ervoor te zorgen dat onze nieuwe generatie loose-lay vloeren nauw aansluiten bij hun flexibiliteits-, duurzaamheids-, betrouwbaarheids- en efficiëntie-eisen", zegt Anne Riva, Product Development Manager bij Tarkett. "Daarnaast draagt Excellence Genius ook bij aan gezondere binnenruimten."

Met een VOS-uitstoot die 100 keer lager ligt dan de emissienorm die in de regelgeving van de Europese Unie is vastgelegd, en nog verder wordt verlaagd doordat er geen lijm nodig is, draagt Excellence Genius bij aan een betere binnenluchtkwaliteit, zowel tijdens als na het installeren. De vloer is bovendien ftalaat-vrij, is geproduceerd met respect voor de gezondheid en het welzijn van mensen, in lijn met onze Human-Conscious DesignTM-benadering en bevat meer dan 20% gerecycleerd materiaal om natuurlijke hulpbronnen te besparen.

De nieuwe serie loose-lay vloeren is in lijn met onze Cradle-to-Cradle ecologische ontwerpprincipes

Ontwerp voor volledige recycleerbaarheid na gebruik

Om de recycleerbaarheid te waarborgen en de uitstekende prestaties te behouden, hebben de onderzoeks- en ontwikkelingsteams van het bedrijf diepgaand onderzoek gedaan om ervoor te zorgen dat het product 100% recycleerbaar is en om een eventuele incompatibiliteit tussen materialen te elimineren, in lijn met Cradle-to-Cradle® ecologische ontwerpprincipes.

“Met het herontwerpen van onze collectie loose-lay vloeren bieden wij onze klanten een complete oplossing voor eenvoudige installatie, geavanceerde prestaties en toegang tot de circulaire economie dankzij ons terugname- en recyclageprogramma ReStart®. Dit programma zorgt ervoor dat het product een tweede leven krijgt", zegt Elodie Jupin, Tarkett’s Circular Economy Manager.

"Het vervaardigen van 100% recycleerbare producten is ook steeds belangrijker omdat wij meer gebruikte vloeren willen recycleren. Wij streven ernaar dat al onze vloeren in de toekomst recycleerbaar zijn, van productie- tot installatieafval en gebruikte vloeren."

Tarkett recyclet gebruikte vinylvloeren tot nieuwe vloeren, onderlagen of een reeks andere producten.

Recycleren? U wilt. Wij kunnen.

Snijafval wordt standaard naar Tarkett teruggestuurd, zodat het kan worden gerecycleerd. Daarnaast kunnen klanten Tarkett bellen voor het ophalen van gebruikte vloeren. De gebruikte Excellence Genius-vloer gaat na het inzamelen door Tarkett’s ReStart®, dat in zestien landen* in heel Europa beschikbaar is, door naar het recyclagecentrum van Tarkett in Clervaux, Luxemburg.

De vloer wordt versnipperd, vermalen, gesmolten en verwerkt tot granulaat dat als grondstof zal dienen voor nieuwe vloeren, waaronder Excellence Genius, onderlaag of een reeks andere producten zoals modulair vinyl of andere heterogene collecties. Dit helpt ons om natuurlijke hulpbronnen te behouden en de circulaire economie te stimuleren.

De nieuwe generatie loose-lay vloeren van Tarkett bouwt voort op de dertig jaar ervaring van Tarkett in losliggende vloerbekleding. Het resultaat is een efficiënt, hoogwaardig en eenvoudig te installeren product, dat voortkomt uit het regenererend vermogen van de circulaire economie. Het product, dat momenteel in twaalf ziekenhuizen en scholen in Frankrijk, België en Zweden is geïnstalleerd, begint zijn doelmatigheid te bewijzen.

*Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Benelux, Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Portugal, Polen

Just another way we're
Doing Good. Together

Genius loose-lay vinyl vloer: snel te installeren, gemakkelijk te recycleren
Genius loose-lay vinylvloer: snel te installeren, gemakkelijk te recycleren

Ontdek de perfecte oplossing voor renovaties, een vloer die kan worden gecombineerd met verschillende ondervloeren, 100% recycleerbaar is en beschikbaar is in een akoestische en compacte versie.

Verwante collecties