Tarkett en Aquafil zetten met kringloop van tapijttegels een belangrijke stap richting circulaire economie

Tarkett en Aquafil zetten met kringloop van tapijttegels een belangrijke stap richting circulaire economie

21 November 2019

Parijs, Frankrijk en Waalwijk, Nederland, 21 november 2019

Tarkett kondigt vandaag aan dat het de kringloop van commerciële tapijttegels in Europa sluit dankzij een partnerschap met Aquafil. Dit is het resultaat van een intensieve samenwerking in de laatste jaren, die verder gaat dan klant-en-leverancier. De twee organisaties presenteren deze aanzienlijke stap richting circulaire economie vandaag bij de productiefaciliteit van tapijttegels van Tarkett in Waalwijk. Het unieke recyclingcentrum van Tarkett creëert twee stromen materialen die kunnen worden gerecycled. De grondstoffen die hieruit voortvloeien zijn van hoge kwaliteit en bruikbaar voor nieuwe producten.

Tarkett heeft baanbrekende technologie ontwikkeld in de vestiging in Waalwijk en kan nu de twee hoofdzakelijke componenten van tapijttegels – garen en tapijtrug – scheiden, waarbij er meer dan 95 procent garenzuiverheid behouden blijft. Dit niveau van puurheid is essentieel om het garen polyamide 6 (PA6) door Aquafil te laten recyclen en later te transformeren naar geregenereerd ECONYL®-nylongaren. 

Tot 84 procent2  meer CO2-besparing

Ook de productiecapaciteit van EcoBase-tapijtruggen in Waalwijk is door Tarkett uitgebreid om te voldoen aan de groeiende vraag naar dit duurzame product. EcoBase is sinds het verkrijgbaar is in 2010 ontworpen voor ontmanteling. 

In totaal is 100 procent van het PA6-garen van een tapijttegel met EcoBase-tapijtrug recyclebaar1 . Het PA6-garen en de tapijtrug worden gerecycled voor dezelfde doeleinden zonder verlies van kwaliteit. Het recyclen van tapijttegels met EcoBase-ruggen van ECONYL®-garen levert tot 84 procent2  meer CO2-besparing op ten opzichte van verbranding.

Bekijk de animatie voor meer details over hoe we tapijttegels recyclen:

[1] 76% wordt gerecycled in een gesloten kringloop en de overige 24% wordt gezamenlijk verwerkt in de cementindustrie, met kleine variaties per collectie.
[2] Uitsluitend gebaseerd op het einde van de levensduur, voor hetzelfde product, extern geverifieerd door Bureau Veritas. 

Wilt u samen met ons bouwen aan de wereld van morgen?

‘Afval’ bestaat niet langer, maar wordt als een waardevolle grondstof beschouwd waarmee we opnieuw duurzame producten kunnen maken. Zo kunnen we met uw hulp middels ons ReStart®-programma de cirkel rondmaken en sparen we onze planeet voor de toekomstige generaties. Lees hoe u ReStart® partner wordt: