Tapijt onderhoud: hoe werkt dat het best?

Tapijt onderhoud: hoe werkt dat het best?

Zoals elk gebruiksvoorwerp moet tapijt onderhouden worden. Dit zorgt ervoor dat het tapijt zo lang mogelijk beschermd wordt en langer mee gaat. Naast het onderhouden van het tapijt is het ook belangrijk om na te denken over voorzorgsmaatregelen om al een deel van de beschadiging en het vuil te voorkomen. Zo kunnen er roosters of een schoonloopzone aangebracht worden rondom de ingangen. Daarnaast is de keuze van een juiste kleur, patroon, structuur of materiaal voor alle delen van het gebouw een belangrijke maatregel.

Het advies dat we geven in het onderhoud van uw tapijt is driedelig:

Dagelijks tot wekelijks onderhoud

Wat zowel dagelijks als wekelijks een noodzakelijk onderdeel is van het onderhoud is: stofzuigen. Stofzuigen is cruciaal voor het onderhoud van uw tapijt en beperkt vervuiling tot een minimum. Zo wordt er geadviseerd om in gebieden waar veel gelopen wordt (zoals recepties, gangen en schoonloopzones) dagelijks intensief te stofzuigen. In kantoorruimten en vergaderruimten is het afdoende om dagelijks te stofzuigen om zichtbaar vuilte verwijderen, mits er één keer per week grondig wordt gestofzuigd. Voor het beste resultaat is het aan te raden een stofzuiger met elektrische draaiborstel en efficiënte, schone filters te gebruiken.

Daarnaast zullen zich er ook genoeg momenten voordoen waarbij er vlekken ontstaan die niet zijn op te lossen met een stofzuiger. Om deze vlekken te verwijderen is het belangrijk dat er snel gehandeld wordt en de vlek onmiddellijk aangepakt wordt, zodat er geen permanente vlekken ontstaan. De meeste vlekken kunnen worden verwijderd met een schone, witte doek en lauwwarm water. Wanneer dit niet volledig werkt kan er eventueel gebruik gemaakt worden van een geschikte tapijtreiniger. Vlekken op oliebasis en kauwgum moeten altijd worden behandeld met een speciale tapijtreiniger.

Veelvoorkomende vlekken

Koffie/thee/frisdrank/wijn:

Verwijder eerst zo veel mogelijk vocht met een schone witte (katoenen) doek of absorberend papier. Neem een andere witte doek, bevochtigd met lauwwarm water, om het laatste restje op te nemen en werk van buiten naar binnen (voorkom wrijven en overmatig gebruik van water). Laat het tapijt helemaal droog worden en herhaal dan de behandeling als dat nodig is (eventueel met een geschikte tapijtreiniger).

Voedsel/fruit:

Verwijder alle restjes met een lepel (of ander bot voorwerp) en volg de aanwijzingen op zoals gegeven voor koffie/thee/frisdrank/wijn. Als er nog resten van de vlek achterblijven, kan de procedure worden herhaald met een geschikte tapijtreiniger.

Kauwgum:

Het beste resultaat verkrijgt u met een product dat speciaal bedoeld is voor het verwijderen van kauwgum. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking op.

Toner/verf/lijm:

Verwijder eerst eventuele droge resten met een lepel (of ander bot voorwerp). Breng op een schone witte doek tapijtreiniger voor het verwijderen van vlekken aan en behandel daarmee de resterende vlek. Let op: Breng het reinigingsmiddel voor oliehoudende vlekken nooit direct op het tapijtoppervlak aan, maar altijd via een schone witte doek, om oplossen van productcomponenten te voorkomen!

Bloed/urine:

Dezelfde behandeling als voor koffie/thee/frisdrank/wijn.

Onderhoud tapijt Tarkett Getty Images

Halfjaarlijks tot jaarlijks onderhoud

Het is verstandig om één of twee keer per jaar periodiek onderhoud te plegen aan uw tapijt. Dit zal resulteren in minder specialistisch onderhoud, wat vaak duurder is en een storender proces is dan periodiek onderhoud.

Er zijn vele manieren van periodiek tapijt onderhoud om uit te kiezen, maar wij raden twee manieren aan:

Droog reinigen met kristallen

De methode om tapijt droog te reinigen met kristallen is een procedure met weinig vocht, waarbij kristallen op het tapijt worden gesproeid en voorzichtig in de polen geborsteld; na ongeveer een uur drogen worden kristallen en vuil verwijderd door grondig te stofzuigen. De belangrijkste voordelen van deze methode zijn onder andere dat de ruimte tijdens de behandeling toegankelijk blijft, de behandeltijd beperkt is en eventueel residu kleurloos is.

Poederreiniging

Bij poederreiniging wordt gebruikgemaakt van 'droog' poeder (het kan vochtig aanvoelen); dit wordt met de hand op het tapijt gestrooid en mechanisch erin geborsteld. Het is nodig extra aandacht te geven aan het volledig verwijderen van alle resten poeder en vuil; die resten zijn niet kleurloos en kunnen dus het tapijt sneller weer vuil maken.

Voordat een van deze methoden wordt uitgevoerd, moet er altijd gestofzuigd worden en voor beide methoden geldt dat u ze eerst dient te testen op een verborgen hoekje van de vloer, om te controleren of het tapijt kleurvast is.

Specialistisch onderhoud

Specialistisch onderhoud, ofwel dieptereiniging, wordt aangeraden elke 3 of 4 jaar te doen. Na verloop van tijd zal er zich diep in de pool vuil ophopen, zelfs wanneer er dagelijks en periodiek onderhoud wordt gepleegd. Het is dan noodzakelijk een dieptereiniging uit te voeren, zodat het tapijt er weer goed uit gaat zien. Laat specialistisch onderhoud altijd op advies en in overleg met een specialist gebeuren. Voor diepe reiniging van uw tapijt raden we de sproei-extractmethode aan.

Sproei-extractiemethode

De sproei-extractiemethode is een methode waarbij een reinigingsmiddel (voor-spray), warm water en een speciale machine worden gebruikt. Na het stofzuigen wordt een reinigingsmiddel over het tapijtoppervlak verneveld om in te werken op het aanwezige vuil. De machine injecteert warm water diep in het tapijt om het losgeweekte vuil op te zuigen met een ingebouwd vacuümsysteem. Het water neutraliseert het reinigingsmiddel en spoelt het tapijtoppervlak schoon. Het is erg belangrijk niet te veel water te gebruiken om te voorkomen dat het tapijt te nat wordt. Daarom wordt aanbevolen om een specialist, een (tapijt) schoonmaakbedrijf, in te schakelen om dit soort onderhoud uit te voeren. Verder is het ook zeer belangrijk om de vloer genoeg tijd te geven om te drogen voordat deze weer wordt gebruikt (meestal 1-2 dagen).