Sporthal Herentals in een nieuw jasje met polyvalente sportvloeren

Sporthal Herentals in een nieuw jasje met polyvalente sportvloeren

2016 | Herentals, België

Afbeeldingengalerij

© Bruyninck Designers N.V.

De Sport Vlaanderen-sporthal van Herentals was in 2015 dringend aan een opknapbeurt toe. De infrastructuur ging al mee sinds de jaren 70, en dat was eraan te zien. Sport Vlaanderen schreef een architectuurwedstrijd uit om een nieuw concept uit te werken en de sporthal radicaal te vernieuwen. Het Antwerpse architectenbureau BEL architecten won het concours. Intussen zijn de werkzaamheden achter de rug en gaan er dagelijks honderden mensen over de speciaal uitgekozen Tarkett-sportvloeren.

Sport Vlaanderen Herentals: een sporthal voor iedereen

In het noordwesten van de Kempische stad Herentals ligt in de Netevallei een uitgestrekt en bosrijk domein, het Netepark. Naast een openbaar zwembad, een recreatiegebied en het watereducatieve centrum Hidrodoe is er ook een groot omnisportcentrum van Sport Vlaanderen, het vroegere Bloso.

Sport Vlaanderen wilde de sporthal – na decennia van intensief gebruik waarin het gebouw niet vernieuwd werd – opnieuw opwaarderen tot een moderne en aantrekkelijke sporthal die aan de eisen van alle hedendaagse gebruikers voldoet. Want de sporthal krijgt niet alleen veel individuele sporters, scholieren die op bosklassen zijn en lokale sportclubs over de vloer, maar ook competitiesporters op de hoogste niveaus. Amateursport en competitiesport sluiten elkaar niet uit, weet Sport Vlaanderen, maar versterken elkaar juist. Maar dan moet de infrastructuur die synergie natuurlijk toelaten.

BEL architecten

Het Antwerpse architectenbureau BEL architecten won de aanbesteding van Sport Vlaanderen. De opdracht? Geef de sporthal een frisse nieuwe aanblik, zorg dat het gebouw aan alle eisen van hedendaags comfort, brandveiligheid en evacuatie voldoet, en geef alle sporters hier een welkom gevoel.

Terwijl het architectenbureau zich over deze opdracht ontfermde, en onder andere de gevel en technieken aanpakte, ondernam Sport Vlaanderen zelf actie om enkele meer sporttechnische zaken op punt te stellen. De organisatie wendde zijn expertise aan om bijvoorbeeld de nieuwe sportvloer en tribunes uit te besteden en het sportmateriaal te selecteren.

Naast  de vernieuwde sporthal  beschikt Sport Vlaanderen Herentals over de enige halfopen ijsbaan van Vlaanderen, waarop je van september tot maart naar hartenlust kunt schaatsen?

Een hyperveelzijdige sportvloer

Sport Vlaanderen ging – vanuit het concept van BEL architecten – eveneens op zoek naar een bijpassende sportvloer. Vóór de renovatie lag er in de sporthal een vlakelastische linoleumsportvloer. Een goeie keuze, omdat de verende onderconstructie geschikt is voor zowat alle sporten. Dit type vloer is verder heel onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee.

Voor de juiste sporthalvloer kwam Sport Vlaanderen bij Tarkett uit. Tarkett leverde niet alleen de eigenlijke vloer, maar de volledige vloeropbouw, inclusief de verende onderconstructie. De firma Stals & Zoon uit Lokeren plaatste de Tarkett-sportvloer Lumaflex Duo Linosport xf² over de volledige oppervlakte van de sporthal, zo’n 2.200 vierkante meter. De opdrachtgevers kozen voor een trendy en frisse kleur, een appelblauwzeegroene tint.

Deze vloer is conform de EN 14904-norm en perfect geschikt voor polyvalente sporthallen. Hij is stabiel, oerdegelijk en schokabsorberend. Bovendien heeft Lumaflex Duo Linosport xf² een zilveren Cradle-to-Cradle-certificaat, een teken van uitzonderlijke duurzaamheid.

Voorgestelde collectie

Omschrijving

De Sport Vlaanderen-sporthal van Herentals was in 2015 dringend aan een opknapbeurt toe. De infrastructuur ging al mee sinds de jaren 70, en dat was eraan te zien.

Architect/ Ontwerper

BEL Architecten (Antwerpen)

Aannemer

Stals & Zoon Parket (Lokeren)

Segment

Categorieën