Hoe het allemaal begon…
In 1885 opende Anders Martensson een houtbewerkingsfaciliteit voor meubels in Malmö, Zweden. Een jaar later stond het bedrijf bekend als de Malmö Houtbewerkings Fabriek (AB Malmö Snickerifabrik). In 1889 nam investeerder R.F. Berg de leiding en startte met de productie van houten vloeren, met name parket, en opende een tweede fabriek in Limhamn. Berg overleed in 1907, hij werd vervangen door Ernst Wehtje. Na meerdere tegenslagen verkocht Wehtje een flink deel van het bedrijf en besloot zich vanaf de jaren twintig uitsluitend te richten op de houten vloerenindustrie. De nieuwe naam van het bedrijf was Limhamns Snickerifabrik.
Lindemann board
In 1925 werd de nieuwe naam van het bedrijf Limhamns Golvindustri AB en deze werd geleid door Hugo Wehtje. De productie werd verplaatst van Limhamn naar Liljeholmen. In 1938 introduceerde het bedrijf het Lindemann board (een kant-en-klaar parketbord) dat langer en daarom goedkoper te installeren was. In de jaren daarna nam de organisatie concurrenten uit de Zweedse markt over, betrad de markt voor laminaatvloeren en introduceerde in 1946 een plastic vervanger voor houtbedekking, Tarkett genaamd. En deze vloer werd een succes.
Onder de volgende directeur, Urban Wehtje, begon het bedrijf met de ontwikkeling van een internationaal netwerk en diversifieerde het zijn productie van houten en plastic vloerbedekkingen voor de bouw van interieurs. Rond de jaren zestig verkochten de Wehtjes een significant percentage van de aandelen van het bedrijf en in 1967 stond het aan de Zweedse beurs genoteerd als Tarkett.
In 1970 werd Tarkett overgenomen door Svenska Tändsticks AB en in 1978 werd het bedrijf samengevoegd met tapijtfabrikant Aneplas. Het bedrijf breidde uit in Europa en Noord-Amerika. Aan het einde van de jaren tachtig besloot toenmalig CEO Lars Wisén om samen te gaan met Pegulan en het hoofdkwartier werd verplaatst van Zweden naar Frankenthal, Duitsland. Het nieuwe bedrijf dat voortkwam uit de fusie heette Tarkett-Pegulan (later Tarkett AF) en Wisén werd CEO. In 1994 verkocht Stora het bedrijf aan de investeringsmaatschappijen CWB Capital Partners en Goldman Sachs Investment Bank.
Samenvoeging van Sommer-Allibert en Tarkett AG
In de late jaren negentig ontmoette Wisén Assa en overtuigde hem van het overbrengen van de afdeling interieurbekleding van Sommer-Allibert aan Tarkett AG. In ruil daarvoor zou Wisén ervoor zorgen dat Sommer-Allibert de controle over tenminste 50% van de Tarkett AG-aandelen van de aandeelhouders zou hebben. De deal kwam rond in juni 1997, het aandeel werd 60%. De gecombineerde organisatie stond zowel op de beurs van Parijs (Sommer-Allibert S.A.) als Frankfurt (Tarkett AG) genoteerd. Wisén bleef verantwoordelijk voor het managen van Tarkett Sommer AG-Sommer-Allibert interieurbekledingen vanuit Duitsland. Na zijn ontslag in 1998 werd deze taak overgedragen aan het Franse hoofdkantoor.
In 2000 verkocht Sommer-Allibert zijn autodivisie en verkocht deze aan Faurecia. Faurecia kocht ook de resterende beursgenoteerde aandelen van Sommer-Allibert. In april 2002 richtte Tarkett-Sommer een joint-venture op met het Servische productiebedrijf Sintelon, genaamd Tarkett-Sintelon.
Tarkett
Vanaf 2003 werd voor alle bedrijfsactiviteiten de naam Tarkett gebruikt. In 2004 vormde de sportdivisie van Tarkett een alliantie met de in Canada gevestigde kunstgrasproducent FieldTurf, voordat deze in 2005 werd overgenomen. In 2006 was Tarkett AG volledig overgenomen door Sommer-Allibert en ook van de beurs gehaald. In 2007 werd de investeringsmaatschappij KKR mede-eigenaar, samen met de familie Deconinck. In 2008 hernoemde Sommer-Allibert zich als Tarkett S.A. In 2013 werd het bedrijf opnieuw aangeboden via een openbaar aanbod, waarbij KKR 25% van zijn belang verkocht, terwijl familie Deconinck meer dan de helft van de aandelen behield. In 2015 verhuisde het hoofdkantoor van Nanterre naar Tour Initiale in La Défense, Parijs. In datzelfde jaar nam Tarkett het Nederlandse Desso over, de grootste tapijtleverancier van Nederland.
Op dit moment heeft Tarkett 12.000 medewerkers, verspreid over 34 productielocaties over de hele wereld. Per dag verkopen we 1,3 miljoen vierkante meter vloer in meer dan 100 landen.