Ondersteuning van de ouderenzorggemeenschap

Ondersteuning van de ouderenzorggemeenschap

Door vooruitgang in de gezondheidszorg worden mensen steeds ouder; ouderenzorginstellingen gaan hierdoor een steeds belangrijkere rol spelen.Het aanbieden van de best mogelijke zorg betekent evenveel aandacht schenken aan zowel emotionele als fysieke eisen, en dit binnen vaak strakke tijd- en budgetbeperkingen. Het is een teaminspanning, van degenen die de zorginstelling ontwerpen, bouwen en beheren tot het personeel en de familie die zorgen voor de ouderen en hen direct ondersteunen.

Omdat de keuze van ontwerpen en materialen een groot verschil maakt voor de leefomgeving, bieden wij onze ervaring, onze expertise en ons onderzoek aan, om ondersteuning te bieden aan professionals die zorgen voor ouderen.

Ontwerpen met empathie

Het ontwerpen van een zorginstelling is een omvangrijk proces dat een goed begrip vereist van hoe ouderen hun omgeving ervaren en hoe hun ervaring verschilt van die van andere mensen.

Daarom werken we samen met de makers van VR-EP, een virtual reality tool die wordt ondersteund door toonaangevende experts op het gebied van dementievriendelijk ontwerpen. VR-EP, of Virtual Reality-Empathy platform, is ontworpen om professionals te helpen begrijpen hoe afnemend gezichtsvermogen en cognitief bewustzijn de perceptie van kleur, contrast en materialen beïnvloeden, door hen de wereld te laten zien zoals deze zou worden waargenomen met verschillende leeftijdsgebonden aandoeningen. Probeer deze unieke ervaring zelf en ontdek welke impact interieurontwerp kan hebben op het leven van ouderen.

Ondersteunend omgevingsontwerp voor ouderenzorg en dementie

Het begrijpen van de uitdagingen die gepaard gaan met ouder worden, zowel met als zonder dementie, is essentieel voor het ontwerpen, bouwen en beheren van ouderenzorginstellingen waar bewoners zich veilig en op hun gemak voelen. We hebben diepgaand veldonderzoek uitgevoerd om te achterhalen wat ouderen het meest nodig hebben in hun dagelijkse omgeving en welke ontwerpkeuzes hun kwaliteit van leven het meest direct verbeteren.

Tarkett, ouderenzorgomgevingen ontwerpen voor beter ouder worden

Ons doel is om diegenen te ondersteunen die voorzieningen voor ouderenzorg ontwerpen en beheren, om het welzijn van alle betrokkenen te waarborgen. Dit betekent dat bewoners zich comfortabel en thuis voelen, hun autonomie en onafhankelijkheid behouden en factoren beperken die tot angst of verwarring kunnen leiden. Het betekent ook dat verzorgers hun werk gemakkelijker en effectiever kunnen doen, en dat eigenaren en bestuurders van een zorginstelling hun budget onder controle kunnen houden, zodat hun faciliteiten de best mogelijke service kunnen blijven bieden.

Door diepgaand veldonderzoek, interviews met de ouderenzorggemeenschap en jarenlange expertise in vloeroplossingen hebben we duidelijke aanbevelingen ontwikkeld over hoe de juiste keuze van vloeren in zorginstellingen kan bijdragen aan het welzijn van de bewoners.

Houd rekening met leeftijdsgebonden verandering


Het faciliteren van visuele perceptie
Naarmate mensen ouder worden, wordt hun zicht minder scherp: kleur en contrast verminderen, evenals het gezichtsveld. Deze effecten kunnen beperkend zijn, tenzij de omgeving specifiek is aangepast om dit te compenseren. Een goed doordacht en ontworpen interieur kan de impact van deze onvermijdelijke veranderingen aanzienlijk verminderen.

Mobiliteit aanmoedigen
Het is belangrijk dat binnenruimtes zijn ontworpen om mobiliteit te stimuleren. Mobiliteit helpt motorische vaardigheden, cardiovasculaire fitheid en cognitieve prestaties te behouden. Dit is goed voor onafhankelijkheid, een kritische factor in zelfrespect en welzijn voor ouderen.

  • Het juiste vloermateriaal maakt het eenvoudiger en veiliger om te bewegen, ook voor mensen die gebruik maken van een wandelstok, rollator of rolstoel. De juiste kleur- en contrastcombinaties op oppervlakken zullen de ruimtelijke perceptie verbeteren en de oriëntatie vergemakkelijken. Dit helpt bewoners hun autonomie te behouden en helpt valpartijen te voorkomen, die het gevolg kunnen zijn van angst en desoriëntatie.

Creëer een veilige en prettige omgeving voor bewoners en medewerkers


Zorg voor wooncomfort
Verhuizen naar een een zorginstelling is een lastig proces. Het verlaten van een vertrouwde omgeving is altijd moeilijk en kan leiden tot een achteruitgang van de gezondheid, wat voor sommige bewoners demoraliserend kan zijn. Om te kunnen acclimatiseren moeten nieuwe bewoners zich prettig voelen in hun omgeving. Het is daarom essentieel dat de zorginstelling voelt als een thuis en herkenbare objecten uit het verleden bevat.

Verbetering van de werkomgeving van zorgpersoneel
Werken in een verzorgingshuis is zeer veeleisend, zowel fysiek als mentaal. Een veiligere werkomgeving, ontworpen om dagelijkse taken te vereenvoudigen, helpt stress en vermoeidheid te verminderen en kan ook personeel vrij maken, zodat ze meer quality time met de bewoners kunnen doorbrengen.

  • De juiste vloerkeuze kan bijdragen aan het behoud van de autonomie van de bewoners, het faciliteren van rolstoelen en andere bewegingshulpmiddelen. De vloeren zijn gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden en verlichten de werklast voor het personeel. Geluidsabsorberende oppervlakken zorgen voor een comfortabelere en ontspannen omgeving voor werken en wonen.
  

Kies hoogwaardige materialen voor de gezondheid van bewoners en voor duurzamere gebouwen


Zorgen voor een goede binnenluchtkwaliteit
Luchtvervuiling kan binnenshuis slechter zijn dan buitenshuis, en een slechte binnenluchtkwaliteit kan zeer ernstige gevolgen hebben voor ouderen, die de neiging hebben meer tijd binnen door te brengen dan de rest van de bevolking. Zorgen voor een goede binnenluchtkwaliteit en het voorkomen van chronische ziekten is een uitdaging voor verzorgingstehuizen. Daarom is het belangrijk om de juiste materialen te selecteren, bijvoorbeeld vloeren met een lage VOS-uitstoot.

Kiezen voor milieuvriendelijke materialen
Hoogwaardige materialen die het milieu respecteren en aan het einde van de levensduur gemakkelijk kunnen worden gerecycled, hebben een positieve invloed op mens en planeet. Het gebruik van een levenscyclusbenadering van de constructie is van cruciaal belang om de milieu-impact van een verzorgingstehuis te verminderen en tegelijkertijd bij te dragen aan het welzijn van de bewoners.

  • Wij helpen u gezondere, veiligere, meer mensvriendelijke binnenruimtes te creëren door duurzame producten van hoge kwaliteit te ontwerpen. Tegenwoordig zijn al onze in EMEA vervaardigde vinylproducten 100% ftalaatvrij. We hebben ook besloten om te stoppen met het gebruik van biociden in onze producten. Dit betekent dat we niet bijdragen aan bacteriële resistentie. We streven er ook naar om de gezondheids- en milieureferenties van onze producten continu te verbeteren, door gebruik te maken van materialen die kunnen worden teruggewonnen, gerecycled en opnieuw gebruikt.
  

Beheer kosten door het maken van de juiste keuzes


Onderhoud optimaliseren
Veel verkeer is normaal in een zorginstelling voor ouderen: rolstoelen, trolleys, apparatuur met wieltjes. Dit betekent onvermijdelijk stoten, morsen en algemene slijtage. Omdat onderhoud een belangrijke rol speelt in de eigendosmkosten voor vloeren, kan het kiezen van de juiste vloer helpen om de onderhoudskosten laag te houden.

Denk na over schoonmaakkosten
Schoonmaak is ook een belangrijk onderdeel van de levenscyclus; door eenvoudig en snel te reinigen oppervlakken te kiezen, blijven ruimtes altijd hygiënisch. Het vermindert het vereiste werk en helpt bijbehorende kosten, zoals voor schoonmaakproducten, laag te houden.

  • Een goed ontwerp is niet noodzakelijkerwijs duur. Wij bieden eenvoudig te reinigen vloeroplossingen voor een hygiënisch, goed onderhouden verzorgingshuis dat een positief gevoel uitstraalt. Als u aan de lange termijn denkt, kiest u voor robuuste vloeren die langer meegaan, voor renovaties of voor een eenvoudig te vervangen oplossing, zodat u de vloer indien nodig kunt vervangen om bijvoorbeeld de kamers van de bewoners te personaliseren.