Een optimale en stimulerende leeromgeving ontwerpen
Overal om ons heen is kleur. Kleur doet veel met ons. Zo straalt blauw rust uit, terwijl oranje vaak als warm wordt ervaren. Hierdoor voelen we ons welkom en op ons gemak. Een rode sportoutfit kan de competitie intimideren, waardoor zij zich angstig of ongemakkelijk voelen, terwijl gele bloemetjes ons juist vrolijk maken. Kleur kan dus onze stemming bepalen.
Ook in schoolgebouwen heeft kleur effect op de mensen die er rondlopen. Het is natuurlijk belangrijk dat leerlingen de best mogelijke leeromgeving hebben, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen op sociaal, emotioneel en intellectueel gebied. Deze leeromgeving kunt u creëren met behulp van de adviezen uit onze kleurenstudie.
Het belang van een stimulerend ontwerp
De kleuren om ons heen beïnvloeden onze stemming. Sommige kleuren stralen rust uit, terwijl andere ons juist aanzetten tot actie. Kleur heeft ook effect op de leerprestaties van kinderen. Het juist gebruiken van kleur kan de concentratie bevorderen, creativiteit stimuleren en orde in de chaos brengen.
De kleurenstudie is onderverdeeld naar leeftijdscategorieën en ruimten. Er bestaan namelijk verschillen in de effecten van kleur naar leeftijd. Daarnaast leent kleur zich goed voor het aangeven van verschillende zones en markeringen. Hierdoor wordt iedere ruimte optimaal ingericht per leeftijdsgroep, zo helpt u leerlingen het beste uit zichzelf naar boven te halen.
Kleurgebruik naar leeftijd
Kinderen gaan door verschillende fases van ontwikkeling. Het is belangrijk om het kleurenpalet dat u gebruikt voor uw school af te stemmen naar leeftijd. Zo zien jonge kinderen van 3 tot 6 jaar kleur voornamelijk als teken van communicatie, terwijl kleur bij 6 tot 12-jarigen ook identiteitsprocessen kan stimuleert.
Door kleurkeuzes af te stemmen op de verschillende schoolfases van leerlingen, kunt een passende leeromgeving creëren voor ieder kind.
Dagopvang (0-3 jaar)
Baby’s en peuters zijn vooral bezig met verkennen. Daarom moeten elementen visueel aantrekkelijk zijn. Ook voor het ontwikkelen van de motorische vaardigheden is kleur belangrijk. Zo kan de juiste kleur zorgen dat een kind goed wordt begeleid bij het staan, lopen en rennen.
Voor baby’s en peuters zijn twee elementen erg belangrijk, namelijk stimuleren en kalmeren. Daarom zijn de kleuren rood en blauw een goede keuze voor de inrichting van hun leerruimtes. Rood zorgt voort dynamiek, terwijl blauw meer kalmte en rust uitstraalt.
Kleuterschool (3-6 jaar)
Bij kleuters worden individuele verschillen groter. Zo ontstaat er een smaakverschil tussen jongens en meisjes, en de eerste tekenen van kleurenblindheid of autisme kunnen rond deze leeftijd duidelijk worden.
Het is belangrijk dat ieder kind met enthousiasme naar school gaat, dus moeten de ruimtes worden ingericht met kleuren die geruststellend en uitnodigend zijn. Ook hier zorgt de kleur blauw voor rust en kalmte. Daarnaast zorgt groen voor een warm en aangenaam welkom.
Basisschool (6-12 jaar)
Neutrale kleuren, zoals grijs en wit, zijn vaak gebruikte kleuren op een basisschool. Deze kleuren zijn echter niet stimulerend. Kinderen tussen de 6 tot en 12 jaar ontwikkelen een eigen identiteit, hierbij is een contrasterend en levendig palet een veel betere match.
Kleurgebruik is ook heel belangrijk in het meubilair. Zo zorgen lichte tafels ervoor dat de aandacht van leerlingen naar hun werk wordt getrokken. Door een juiste combinatie met de vloer, creëert u toch vrij gemakkelijk een kleurrijke en aangename sfeer.
Secundair onderwijs (12-18 jaar)
Bij kinderen tussen de 12 en 18 zijn veel onderlinge verschillen, omdat ze in deze jaren grotendeels hun eigen persoonlijkheid vormen. Hun omgeving speelt hierin een grote rol. Het is belangrijk om een schoolomgeving in te richten die groei stimuleert.
Naast het stimuleren van persoonlijke groei, is het belangrijk om vermoeidheid en stress te verminderen. Kies bijvoorbeeld een vloerkleur die overmatige lichtreflectie voorkomt.
Hoger onderwijs (18+)
Het hoger onderwijs is merkbaar anders dan voorgaande fases van de educatie. Het studeren is zelfstandiger en de klassen zijn groter. Ook volgt niet iedere student dezelfde vakken meer.
Voor techniek- en wetenschapsstudenten zijn levendige kleurcombinaties, geïnspireerd door de natuur, de juiste keuze. Voor studenten met historische, theoretische of politieke interesses zijn kleurharmonieën van rustige kleuren een goed idee. Ongebruikelijke en verrassende kleurcombinaties werken het best voor cultureel georiënteerde studenten.
Kleurgebruik naar ruimte
Een schoolgebouw bestaat uit verschillende ruimtes met verschillende doelen. Dit betekent dat ook de inrichting moet verschillen. In ruimtes als klaslokalen is het slim om concentratie te stimuleren, terwijl een kantine juist vraagt om een ontspannen sfeer.
Klaslokalen
Klaslokalen zijn dé plek waar het leren plaatsvindt. Leerlingen moeten gestimuleerd en uitgedaagd worden, zonder hierbij de concentratie te verliezen. Het perfecte kleurenschema om dit te bereiken verschilt per leeftijdsgroep, maar over het algemeen geldt dat kalme kleuren zoals blauw of een zachte geeltint goed werken.
Gangen
Ook in verbindingsruimtes zoals gangen is kleurgebruik belangrijk. Zo kan een krachtige blauwe kleur stabiliteit creëren in een lange gang. Ook kunnen verschillende kleuren vloeren voor verschillende afdelingen zorgen voor meer duidelijkheid. Kleur op de vloer zorgt voor de juiste sfeer en kan als bewegwijzering dienen.
Entree
De entree van het schoolgebouw is het eerste waar leerlingen in de ochtend mee worden geconfronteerd. Daarom is een fijne en uitnodigende sfeer erg belangrijk. Ieder kind moet zich hier direct thuis voelen. Groen- en blauwtinten kunnen hier een rol in spelen, omdat deze kleuren rust uitstralen en kinderen het gevoel geven dat ze welkom zijn.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over onze kleurenstudie, de inrichting voor uw schoolgebouw of meest geschikte producten? Download dan de gratis kleurenstudie neem contact op met uw Tarkett contactpersoon of laat uw gegevens achter via ons contactformulier.