Houten vloeren na gebruik recyclen

Houten vloeren na gebruik recyclen

Om materialen van hoge kwaliteit te recupereren voor gebruik in nieuwe producten en onze overgang naar de circulaire economie te versnellen, is het van essentieel belang om ook bij vloeren de kringloop te sluiten. In 2018 hebben we op succesvolle wijze 1.000 m2 massief eikenhout parket omgevormd tot een unieke houten vloer – Fenix -  met een slijtlaag volledig gemaakt van gerecycleerd eikenhout. Dit is een grote stap voorwaarts in onze missie om de hoeveelheid gerecycleerde materialen die we gebruiken in onze producten te vergroten. Daarnaast helpt het ons ook om natuurlijke grondstoffen te behouden en zorgt het voor een energiebesparing ten opzichte van het inwinnen van nieuw eikenhout.

Om onze nieuwe, gerecycleerde, meerlaagse houten vloer te realiseren, hebben we een proefproject uitgevoerd om de uitvoerbaarheid van het integreren van hout uit gebruikte vloeren te verkennen, en om de beste aanpak vast te stellen. Ten eerste zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met de toonaangevende, duurzame bouwpartner Bouygues Construction. Het bedrijf was bezig met een circulair project om materialen van de ontmantelde 3 Suisses industriële site vlakbij Rijsel in Frankrijk, opnieuw te gebruiken en ze een nieuw leven te geven in een baanbrekende eco-ontwikkeling die bekend staat als de Maillerie. Het project herwint ongeveer tien hectare van de site om een stadsbuurt te creëren die draait om de behoeften, levensstijl en het welzijn van zijn bewoners, en waar maatschappelijke en culturele verbinding, duurzaam vervoer en inspanningen om biodiversiteit te beschermen centraal staan. Dit begint bij een innovatieve bouwplaats, die is geïnspireerd door de circulaire economie.

De gebouwen die gesloopt moeten worden bestaan uit ongeveer 30.000 ton beton, 4.500 lichtarmaturen, vele kilometers aan opbergplanken en 10.000 m² eikenhouten vloeren. Geheel conform wettelijke vereisten worden alle hoofdmaterialen zorgvuldig in kaart gebracht en hun toekomstig gebruik overwogen voordat ze worden opgeslagen, zodat ze aan liefdadigheidsinstellingen of bedrijven gegeven kunnen worden die ze een tweede bestemming kunnen bieden. Wij hebben afgesproken om 1.000 m2 massief eikenhouten vloeren af te nemen met een dikte van 23 mm, om te kijken hoe we dit op succesvolle wijze konden verwerken en ontwerpen tot een nieuwe houten vloer.

“Zodra we hoorden over het innovatieve circulaire bouwproject van Bouygues, wisten we dat we de uitdaging aan wilden gaan om de massief eikenhouten vloer van het gebouw te recycleren”, zegt Tarkett’s manager circulaire economie, Elodie Jupin.


“Natuurlijke grondstoffen helpen behouden door gerecycleerde materialen in te winnen en de productie van vloeren geheel circulair maken, zijn essentiële onderdelen van onze duurzaamheidsstrategie en circulaire economische ambities.”


“Vanuit een technisch oogpunt bood deze samenwerking ons ook een goede kans om de haalbaarheid van het recycleren van houten vloeren in ons productieproces te testen”, aldus Matthias Lewark, onderzoeks- en ontwikkelingsspecialist bij Tarkett.
 

“Met het Fenix-project laten we zien dat het mogelijk is om circulair te denken, zelfs met hernieuwbare grondstoffen”, concludeert Dag Duberg, duurzaamheidsmanager voor Scandinavië.
“Er is een groeiende interesse onder onze klanten voor houten vloeren met gerecycleerde materialen, en we onderzoeken nu nieuwe mogelijkheden om andere proefprojecten uit te voeren.” Tarkett stelt bronnen van gebruikte houten vloeren voor recycling op twee manieren veilig. Ten eerste werken we samen met installatiebedrijven. Daarnaast ontvangen we bulkladingen van gebruikte vloeren van grootschalige renovatieprojecten, zoals het 3 Suisses-initiatief.

“Door het voltooien van deze proefprojecten hebben we niet alleen veel geleerd over kansen qua circulaire economie binnen de houtindustrie, maar we hebben ook geleerd hoe geïnteresseerd onze klanten zijn in circulaire producten”, stelt Categoriemanager Jukka Vornanen.
“We zijn daarom bezig met het opschalen van de volumes van deze vloeren in verschillende landen.” 
 

Wilt u meer informatie over hoe Tarkett de productie van vloeren circulair maakt?