Homogene versus heterogene PVC vloeren: de puntjes op de i

Homogene versus heterogene PVC vloeren: de puntjes op de i

In het algemeen kan je stellen dat er twee verschillende categorieën PVC vloeren bestaan: heterogene en homogene. Ze vallen beide onder de categorie soepele ‘vinyl vloeren’. Zowel heterogene als homogene PVC vloeren hebben specifieke eigenschappen en zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Maar wat is nu precies het verschil? Wij maken je wegwijs!

Homogene en heterogene PVC vloeren: verschillende samenstelling

Het verschil tussen homogeen en heterogeen zit hem in de eerste plaats in de samenstelling.

  • Heterogene PVC vloeren bestaan uit verschillende lagen en zijn versterkt met glasvezel (de definitie is vastgesteld in de Europese standaard EN649 & EN651).
  • Homogene PVC vloeren zijn opgebouwd uit één of meerdere lagen PVC  met dezelfde samenstelling qua kleur en tekening en dit doorheen de totale dikte van de vloerbekleding (de definitie is vastgesteld in de Europese standaard EN649).


Heterogene PVC vloeren zijn doorgaans voorzien van een print. Een natuurlijke look, een moderne en creatieve uitstraling? Alles is mogelijk! Uw creativiteit is de enige beperking. De print wordt beschermd door een doorzichtige slijtlaag waarop nog een extra beschermende PUR-laag wordt aangebracht zodat de vloer extra lang meegaat. Bij homogene vinyl wordt de look bepaald door het materiaal (en niet door een print).

Bij homogene PVC vloeren wordt de look bepaald door het materiaal zelf (en niet door een print) en is de slijtlaag de gehele dikte van de vloerbekleding. De meeste homogene PVC vloeren worden ook nog extra beschermd door de PUR-laag.

Compacte en akoestische PVC vloeren

Zowel bij heterogene als homogene PVC vloeren heb je de keuze uit:

  1. Compacte PVC vloerbekleding (ongeveer 2mm dik).
  2. Akoestische PVC vloerbekleding (meestal dikker dan 5mm): hierbij wordt er onder de vloerbekleding een akoestische laag aangebracht.

Beschikbaar in verschillende formaten

Standaard worden zowel homogene als heterogene PVC vloeren geleverd in rollen (Europese norm EN 426). Daarnaast zijn homogene PVC vloeren ook in tegelformaat verkrijgbaar. Onder de heterogene vloeren vallen dan weer de LVT’s (Luxury Vinyl Tiles) en Loose-Lay Tiles  of losleg tegels die in lamellen, planken of tegelformaat worden geleverd.

Een overzicht

 

 

Heterogene PVC

Homogene PVC

Compacte versie

Ja

Ja

Akoestische versie

Ja

Ja

Beschikbaar in rollen

Ja

Ja

Modulaire versie beschikbaar

Ja = LVT en Loos Lay Tiles

Ja (in tegelformaat)

 

Duurzame PVC vloerbekleding

PVC vloeren staan bekend om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Maar dat betekent allerminst dat ze niet duurzaam zijn. Integendeel! Het is niet de dikte van de volledige vloer die de levensduur bepaalt. De slijtlaag zorgt ervoor dat de vloeren slijt- en krasvast zijn en lang meegaan. Net omdat ze zo degelijk zijn, zijn PVC vloeren ideaal voor kantoren, ziekenhuizen, rusthuizen, scholen, woningen, ...

PVC vloeren: eenvoudige plaatsing en heel onderhoudsvriendelijk

Bij de plaatsing van PVC vloerbekleding moet je ervoor zorgen dat de ondergrond geen oneffenheden vertoont, want die kunnen zichtbaar worden na de plaatsing. Breng een egalisatielaag aan indien de ondervloer te oneffen is of te veel barsten vertoont. Daarnaast moet de ondervloer ook droog- en stofvrij zijn. PVC vloeren zijn eenvoudig te reinigen en onderhouden. Het is een hygiënische vloeroplossing en net daarom erg geschikt voor bijvoorbeeld ziekenhuizen of rusthuizen. Bovendien is zowel heterogene als homogene PVC vochtbestendig.

 

PVC vloeren zijn heel veelzijdig, duurzaam en je krijgt altijd waar voor je geld.