Hoe richt u een neurodivers kantoor in?

Hoe richt u een neurodivers kantoor in?

Er werkt een verscheidenheid aan mensen op kantoor. De verschillen tussen werknemers zitten bijvoorbeeld in karakter, normen, waarden en religie, maar ook in de manier van denken. Deze manier van denken is biologisch bepaald. Wanneer iemand anders denkt dan de meerderheid, wordt dit neurodivers genoemd. Voorbeelden van neurodiversiteit zijn adhd, dyslexie, hypersensitiviteit en autisme.

Het is belangrijk dat elke werknemer het beste uit zichzelf kan halen op de werkvloer. Iemand die hyposensitief is en dus moeite heeft met het verwerken van prikkels moet net zo goed zijn of haar werk kunnen doen als iemand die juist hypersensitief is, en dus te veel prikkels verwerkt. De juiste inrichting kan hierbij helpen.

Verwerkingsproblemen van neurodiverse werknemers

Het inrichten van een inclusieve werkomgeving kan door rekening te houden met de verwerkingsproblemen van neurodiverse werknemers. Uit ons onderzoek blijkt dat werknemers het meest gevoelig zijn voor overstimulatie op het gebied van geluid. Te veel visuele prikkels blijken daarna het moeilijkst te verwerken. Ook voor hyposensitiviteit zorgen geluid en beeld voor de grootste problemen.

Naast geluid en beeld, zijn er andere factoren die meespelen bij een inclusieve inrichting van de werkvloer. Temperatuur, verlichting en nabijheid van anderen zijn factoren waar participanten van ons onderzoek ook moeite mee hadden.

DESSO Fuse Landscape tapijttegels Tarkett

Open versus gesloten werkruimtes

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het inrichten van een ruimte. Zo kunnen werknemers in een open ruimte gemakkelijk samenwerken of even iets aan elkaar vragen. Gesloten ruimtes dragen juist bij aan concentratie en zijn goed voor zelfstandig werk.

In open ruimtes zijn er vaak veel prikkels. Dit kan uitdagend zijn voor hypersensitieve mensen maar juist heel fijn voor hyposensitieve mensen. Daarentegen kan een gesloten werkruimte te prikkelarm zijn voor hyposensitieve mensen maar juist de concentratie en productiviteit van hypersensitieve mensen bevorderen.
 

DESSO Fuse Landscape tapijttegels Tarkett
EMEA Splitter

De vijf beste design strategieën

Er zijn een aantal tips die helpen bij het inrichten van een werkvloer die geschikt is voor alle soorten mensen, of zij nu neurodivers of neurotypisch zijn. Deze tips zijn als volgt:

  • Geef werknemers de mogelijkheid om te kiezen waar zij werken
  • Richt ruimtes zo in dat men er kan bewegen
  • Creëer een eigen werkplek voor iedere werknemer
  • Zorg voor voldoende toegang tot natuurlijk licht
  • Plaats werkplekken op locaties met weinig verkeer
EMEA Splitter

Inclusief ontwerp op de werkvloer

Als neurodiversiteit op de werkvloer wordt erkend en de inrichting hierop wordt aangepast, is de werkvloer toegankelijk voor iedereen. Zo kunnen alle werknemers productief en effectief aan het werk. Wenst u meer informatie over het inrichten van een inclusieve werkvloer of bent u benieuwd welke vloeren u het beste kunt kiezen voor uw ruimte? Download de gratis gids of neem contact op met uw Tarkett contactpersoon.