De vloer op met Rudi Piessens - Wever getouwsteller

De vloer op met Rudi Piessens - Wever getouwsteller

Wie is Rudi?

Ik ben Rudi Piessens en werk in de weverij als wever getouwsteller op de Axminster weefgetouwen.

Hoe lang heb je bij Tarkett/DESSO gewerkt en wat sprak je destijds aan om bij ons te komen werken? 

Ik ben op 19 augustus 1974 op 14 jarige leeftijd beginnen werken op het toenmalige DESSO te Waasmunster. Dat is nu bijna 46 jaar geleden. Ik had geen zin meer om verder te studeren, ik wilde met mijn handen werken. Mijn pa, Hendrik Piessens (die tot zijn pensioen bij DESSO heeft gewerkt) stelde voor om mee te gaan werken bij DESSO. Tijdens de vakantie leerde mijn pa mij al de weversknoop, zodat ik deze knoop al een beetje in de vingers had. Mijn eerste werkdag kwam ik toe op DESSO en werd ik voorgesteld aan de ploegbaas, Jef Janssens. Mijn loopbaan begon. Ik heb in mijn loopbaan op vier verschillende locaties van DESSO fabrieken gewerkt. In Waasmunster, De Klinge, Oss en Dendermonde. Ik ben wever maar heb ook nog op andere afdelingen van het bedrijf gewerkt: in de spinnerij, spoelerij en tufting. 

In 1990 ben ik bij de bedrijfsbrandweer van DESSO gegaan. Dit heb ik 28 jaar lang heel graag gedaan.

Hoe zag jouw werkdag eruit?

Ik heb altijd in het 3-ploegen stelsel gewerkt, waardoor je dag planning constant wijzigt, je hebt minder een vaste routine. Deze opgelegde flexibiliteit mag je niet onderschatten. Op het werk begon en eindigde mijn dag met ploegoverdracht van mijn collega, daartussen moest ik meestal weven.

Waar ben je het meest trots op in je carrière bij Tarkett? 

Ik ben trots dat ik altijd het best mogelijke heb gedaan om kwaliteitsvol tapijt te kunnen afleveren.  Als getouwsteller zorgde ik er mee voor dat de machines goed onderhouden werden en betrouwbaar bleven produceren op vlak van kwaliteit en kwantiteit.

Waar kijk je het meest naar uit nu je met pensioen gaat? 

Na bijna 46 jaar te hebben gewerkt is het tijd om het rustig aan te doen. Samen met mijn echtgenote, dochter en kleinzoon genieten van elke dag. Natuurlijk zal ik niet stil zitten, want zo ben ik niet. Ik werk graag in de tuin, knutselen, fietsen, wandelen, leuke dingen doen. Met andere woorden dingen doen waar je anders de tijd niet voor had. Vervelen zal ik me heus niet.

Wat is jouw definitie van succes?

Een positieve ingesteldheid hebben en met een glimlach gaan werken.  Elke dag proberen er het beste van te maken, ook al ging dat de ene dag al wat beter dan de andere.
Bij ons in productie is continu verbeteren heel belangrijk, persoonlijk heb ik regelmatig mogen deelnemen aan werkgroepen aangaande verbeterprojecten, vroeger noemde men dit kwaliteitskringen, en nu is dit WCM  (World Class Manufacturing).  

Duurzaamheid is belangrijk bij Tarkett. Op welke manier probeer jij duurzamer te leven?

Dat is voor ons niets nieuws. Wij zijn altijd al bezig geweest met duurzaam te leven. Minder afval, sorteren, geen water verspillen. Kleine verplaatsingen doen met de fiets. Voor het werk met de fiets naar DESSO Waasmunster. En naar Dendermonde heb ik altijd met verschillende collega's uit mijn ploeg aan carpooling gedaan.

Rudi Piessens