Bouwen aan een duurzame toekomst dankzij Cradle to Cradle

Bouwen aan een duurzame toekomst dankzij Cradle to Cradle

Efficiëntie is al wat de klok slaat in de industrie. Maar almaar meer producenten hebben ook oog voor duurzaamheid in ontginning, productie en distributie. Zo ook Tarkett. Wij ontwikkelden een duurzaamheidsvisie gebaseerd op de filosofie van Cradle-to-Cradle. Het basisprincipe? Afval bestaat niet.

Cradle to Cradle en de circulaire economie

In 2002 verscheen het boek ‘Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things’, geschreven door de Duitse scheikundige Michael Braungart en de Amerikaanse ontwerper William McDonough. In het boek leggen ze uit hoe we duurzamer met grondstoffen kunnen omgaan zonder onze mogelijkheden voor de toekomst te beperken. De sleutel tot succes is het concept Cradle-to-Cradle (C2C), letterlijk ‘van wieg tot wieg’. Een productieproces is C2C als het eindproduct opnieuw gebruikt kan worden op het einde van zijn levensduur. Als, met andere woorden, afval de input is van het nieuwe productieproces.

Sinds de publicatie van het boek, zijn almaar meer producenten en ontwerpers aan de slag gegaan met deze designfilosofie. In zowat alle sectoren zijn fabrikanten opgestaan die hun productie groener maken en de cirkel rondmaken: afval wordt product wordt afval wordt product … Men spreekt dan ook weleens van de circulaire economie.

Sinds 2010 beheert het onafhankelijke Cradle to Cradle Products Innovation Institute het C2C-certificaat.

Duurzaamheidsdoelstellingen van Tarkett

Tarkett engageert zich voor een groenere economie. We richten ons op drie uitdagingen:

  1. Verstedelijking – Tarkett produceert minder afval en verbetert de kwaliteit van het binnenklimaat om het leven in steden aangenamer te maken.
  2. Grondstoffenuitputting – Tarkett doet aan circulair ecodesign, hergebruik en recyclage.
  3. Klimaatverandering – Tarkett zet zich in voor een duurzaam grondstoffengebruik en transport.

Circulair produceren

De productiecirkel rondmaken berust dan weer op vier stappen:

  1. Duurzame materialen kiezen in de ontwerp- en productiefases.
  2. Spaarzaam omspringen met water, energie en andere grondstoffen.
  3. Milieu en mensen respecteren.
  4. Veilig onttrekken van grondstoffen voor recyclage en hergebruik.

Voor de recyclage van ongebruikte materialen (snijafval) werkt Tarkett in België samen met Vanheede Environment Group, een bedrijf dat schoon snijafval in pvc en linoleum ophaalt en een tweede leven schenkt.

Vloeren met Cradle-to-Cradle-certificatie

Tarkett produceert verschillende vloeren die aan de strenge eisen voor Cradle-to-Cradle-certificatie voldoen. Zo bestaan er ook vloeren zoals linoleum en een aantal parket gamma’s met een gouden C2C-certificaat.