Akoestisch geluid

Akoestisch geluid

Akoestisch geluid is het geluid dat ontstaat in de ruimte waarin men zich bevindt. Er zijn geen directe standaarden. De algemene eis luidt dat ‘akoestisch geluid beperkt dient te worden in ruimtes waar meerdere mensen langer dan tijdelijk verblijven’.

Informatie over akoestisch geluid

Een akoestische parameter die steeds actueler is geworden, zijn de akoestische eigenschappen van de vloer. In tegenstelling tot contactgeluid (het geluid van stappen in de ruimte boven ons) beschrijft akoestiek hoeveel geluid er klinkt in de ruimte waarin wij ons bevinden.

Eisen en standaarden ontbreken?

Er zijn geen Belgische standaarden voor ruimteakoestiek en ook in de rest van Europa is het relatief slecht gesteld met de meetmethoden voor akoestisch geluid.

Er bestaat echter een Franse standaard voor het meten van akoestisch geluid: NF S 31-074. De meting vindt op dezelfde wijze plaats als bij contactgeluid, volgens EN ISO 140-8 (via een apparaat met een kleine hamer waarmee op de vloer wordt geklopt). Een belangrijk verschil is dat men het geluid meet door microfoons en meetapparatuur in dezelfde ruimte te plaatsen als waar het hamerapparaat staat, in plaats van in de ruimte op de onderliggende verdieping.

Als het apparaat op een gestandaardiseerde betonvloer wordt geplaatst en er wordt dezelfde geluidsdruk gewogen voor een groot frequentiespectrum, dan is de waarde 78 dB.

Als de meetapparatuur daarentegen op bijvoorbeeld een Tarkett Accent vloer wordt geplaatst die over dezelfde betonvloer is gelegd, is het resultaat 74 dB.

Stof tot nadenken...

Veel akoestische problemen kunnen met behulp van de juiste vloer worden opgelost. Pvc- en linoleumvloeren met een geluidsisolerende rug zorgen vaak voor zowel een goede demping van contactgeluid als een laag akoestisch geluid. Dit geldt ook voor tapijt, dat bovendien in vergelijking met andere soorten vloerbedekking voor een uitstekende demping van nagalm zorgt. Houd er echter rekening mee dat bij pvc- en linoleumvloeren met een dikke geluidsabsorberende rug een groter risico bestaat op indrukschade. Ook wordt dit type vloer gekenmerkt door een hogere rolweerstand, wat lastig kan zijn in bijvoorbeeld een ziekenhuisgang.

Houten en laminaatvloeren met akoestisch schuim kunnen een goede isolatie van contactgeluid bieden, maar hebben vaak een negatieve waarde wat betreft akoestisch geluid. Dit betekent dat er bij een houten vloer ‘meer lawaai in de kamer is’ dan bij een kale betonvloer. Het is mogelijk de geluidsisolerende eigenschappen voor akoestisch geluid bij houten en laminaatvloeren te verbeteren door de vloer volledig te verlijmen met de ondergrond, maar dit leidt vaak tot een verslechtering van de contactgeluidisolatie.

Tegenwoordig wordt er vaak in de bouwfase al gebruikgemaakt van speciale akoestische vloerelementen, waardoor het hele probleem van contactgeluid al in de vloer wordt opgelost. Hierdoor ontstaat veel meer keuzevrijheid als het gaat om de oppervlaktematerialen, omdat u alleen nog rekening hoeft te houden met de akoestische eigenschappen en nagalmtijd.

Nagalmtijd

De tijd die het kost voor geluid is weggestorven, wordt de nagalmtijd genoemd. Harde, gladde oppervlakken, zoals steen en houten vloeren, hebben een lange nagalmtijd. Het geluid weerkaatst vele malen in de ruimte voordat het wordt geabsorbeerd. Het is moeilijk om de nagalmtijd van een vloer exact te berekenen, maar een vloer met vinyl en een schuimrug levert in het algemeen een kortere nagalmtijd op dan een vloer zonder deze vloerbedekking. Tapijt levert de beste isolatie voor contactgeluid.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over de vloeren voor zorginstellingen?

Neem contact op met uw Tarkett contactpersoon of bel naar het algemene nummer: 052 26 24 11.

Toch liever via e-mail?

Mail voor meer informatie naar info.be@tarkett.com of neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen.