Nieuwe campus Karel de Grote hogeschool is de place-to-be

Nieuwe campus Karel de Grote hogeschool is de place-to-be

De Karel de Grote Hogeschool is een begrip in Antwerpen en omstreken. De bekendheid is er niet kleiner op geworden met de bouw en de opening van de gloednieuwe Campus Zuid. Als je van de afrit van de ring (naast het Justitiepaleis) rijdt, springt het indrukwekkende gebouw meteen in het oog. Wij gingen een kijkje nemen en kregen een uitgebreide rondleiding.

Levendige buurt

De nieuwe campus bevindt zich tussen de Singel en de Troonplaats en is ingebed in het stadsweefsel. Als je de buurt van de nieuwe Campus Zuid verkent, merk je meteen de nieuwe dynamiek. De site van de voormalige koekjesfabriek van Parein, werd grondig gerenoveerd en verbouwd. Het aanvankelijk gesloten bouwblok werd omgevormd tot een open en levendig geheel. De school is namelijk niet enkel voorbehouden voor studenten. Via de binnenplaats kunnen buurtbewoners door de school lopen en zo de oversteek maken richting Singel of Troonplaats.

De bereikbaarheid is een andere grote troef van de Campus Zuid. Het treinstation Antwerpen-Zuid is vlakbij en de buurt is vlot bereikbaar met tram en bus. De sportievelingen kunnen gebruikmaken van de stadsfietsen (velokes in de volksmond).

KdG binnenplein

Karel de Grote in een notendop

De naam Karel de Grote is niet toevallig gekozen. De grootste hogeschool in Antwerpen telt meer dan 12.000 studenten, momenteel gespreid over 8 campussen. Op termijn wordt het aantal campussen herleid naar drie: Stadscampus Groenplaats, Campus Zuid en Campus Hoboken. Enkele cijfers over de nieuwe Campus Zuid:

  • een oppervlakte van 34.000 vierkante meter (28.000 bovengronds en 7.000 ondergronds)
  • 500 studenten krijgen er les
  • 500 zullen tegelijk aanwezig zijn
  • plaats voor 500 personeelsleden
  • alle ondersteunende hogeschooldiensten zijn er ondergebracht

Pvc-vloeren garanderen stijl, duurzaamheid en akoestische isolatie

De lichtinval en het ruimtelijke gevoel vallen meteen op wanneer je door het gebouw wandelt. De gangen en circulatieruimtes zijn uitgerust met lichte pvc-vloeren. De kleur werd speciaal voor dit project ontwikkeld en kreeg een positieve evaluatie van de architecten. Om de lichtreflectie te counteren, werd de matheid van de vloerbekleding aangepast. De designstudio van Tarkett in Frankrijk ging met de uitgebreide briefing aan de slag en de vloer is volledig op maat geproduceerd.

Verder is er een akoestische contact geluidsverbetering van 15db voorzien: geen overbodige luxe in een schoolgebouw met een grote bedrijvigheid.

De initiatiefnemers lieten ook een studie maken over de life cycle cost (LCC) voor een periode van 30 en 60 jaar. Daarbij werden zowel het materiaal, de onderhouds- als de schoonmaakkosten in overweging genomen. De pvc-vloeren van Tarkett, die een ‘no wax no polish’-garantie bieden, kwamen als winnaar uit de bus.

In de aula’s en de klaslokalen (behalve de praktijklokalen en labo’s – daar liggen pvc-vloeren) is voor tapijt (van Desso) gekozen. Dat creëert een huiselijk en warm gevoel.

KdG gang

Service op maat

Door de combinatie van pvc-vloeren en tapijt was Tarkett-Desso de ideale partner voor dit project. De Karel de Grote Hogeschool had één aanspreekpunt en kon rekenen op een service op maat. Tarkett-Desso werkte tesamen met de aannemer en de opdrachtgever een totaaloplossing uit die zowel de technische, als de functionele en de esthetische eisen combineert.  De opvolging en de oplevering verliepen uitstekend. Het resultaat? Een campus die volledig klaar is om studenten te verwelkomen en jarenlang van dienst te zijn.

Deze partners werkten mee aan het project Campus Zuid:

  • Architecten: TV RAU-Stramien
  • Aannemers: THV Carolus Magnus (Willemen-Van Laere)
  • Plaatser: THV Woutim-Veldeman

voorgestelde collecties