Linoleumvloeren: wat u moet weten – en nooit meer zult vergeten
Linoleumvloeren: wat u moet weten – en nooit meer zult vergeten

Linoleum is uitgevonden in de jaren zestig … van de 19e eeuw!

In de jaren 1860 merkte de Britse uitvinder Frederick Walton dat er zich een rubberachtig laagje had gevormd op olieverf in een open blik.  Hij bracht een mengsel van lijnzaadolie, gom, hars en gemalen kurk aan op een stuk stof en creëerde zo de vloerbedekking die ondertussen overal ter wereld wordt gebruikt in woningen en bedrijven.   Hij noemde zijn uitvinding ‘linoleum’, naar de Latijnse woorden ‘linum’ (linnen, draad) en ‘oleum’ (olie).   Tarkett vervaardigt al linoleum sinds 1898.  Net als vele anderen had Alberto Altieri, associate director bij Studio Altieri “nooit gedacht dat een product met een dergelijke eigentijdse uitstraling en toepassing al zo lang bestond”.   

Linoleum is een natuurlijke vloeroplossing

Voor de productie van linoleum worden grondstoffen van planten, bomen en mineralen gebruikt.   Bijna alle elementen zijn hernieuwbaar: van de lijnzaadolie en de dennenhars die de bestanddelen binden tot de rug van jute.  Het resultaat is een prachtige, natuurlijke, stevige en recyclebare vloerbedekking.  Linoleumvloeren bestaan uit de volgende natuurlijke bestanddelen: 

  • Vlas. Een blauwbloeiende plant die op biologische wijze wordt geteeld.  We hebben zelfs enkele vlasvelden in de nabijheid van de Tarkett fabriek in Narni (Midden-Italië). De zaden van het gewas worden gedroogd en vervolgens wordt de lijnzaadolie eruit geperst. Ook dat gebeurt allemaal lokaal. 
  • Dennenhars. De harde vorm van de hars die wordt gewonnen uit kegeldragende naaldbomen. 
  • Houtmeel. Verpulverd hout, ook wel houtvezel genoemd.  Maakt het mengsel licht en stevig. 
  • Kurkstof. Zorgt ervoor dat het mengsel robuust en flexibel blijft. 
  • Calciumcarbonaat. Een chemische verbinding die voorkomt in rotsen. 
  • Jute. Deze plantaardige vezel die tot sterke draden wordt gesponnen, vormt de basis voor het vloermateriaal. 

Linoleum helpt een gezonder en duurzamer binnenklimaat te creëren

Linoleum draagt ook bij aan een gezonder binnenklimaat.  Linoleum bevordert de luchtkwaliteit binnen: de uitstoot van vluchtige organische stoffen is 100 keer lager dan de strengste richtlijnen in de sector bepalen.  Linoleum zorgt dankzij zijn samenstelling, productiewijze en recyclebaarheid ook voor een duurzamer binnenklimaat.  Het bestaat voor 94 % uit natuurlijke grondstoffen en is voor 78 % samengesteld uit hernieuwbare materialen afkomstig van lokale leveranciers. Op die manier wordt de koolstofvoetafdruk van de vloer verminderd.  De productie van linoleum gebeurt binnen het bedrijf zelf met duurzame energie (zonne-energie, bio-energie, geothermische energie en 100 % groene stroom).  Linoleum komt ook in aanmerking voor  Tarkett’s Restart ® program.  In het kader daarvan kunnen restanten na installatie van de vloer worden verzameld en geretourneerd naar de fabriek, om vervolgens te worden gerecycled en omgevormd tot nieuwe producten.  

Linoleum stimuleert creativiteit

Voor Tarkett gaan innovatie, vakmanschap en creativiteit al tientallen jaren lang hand in hand. De linoleumcollectie van het merk is buitengewoon veelzijdig en biedt eindeloos veel mogelijkheden.    Van klassieke tot eigentijdse patronen, van felle kleuren tot natuurtinten – linoleum past bij elk interieur en iedere kantoorruimte, en is een stijlvolle vloeroplossing in heel wat sectoren (onderwijs, gezondheids- en ouderenzorg, retail, horeca …). 


Het linoleumkleurenpalet van Tarkett wordt met zorg gecreëerd in ons lab op basis van consumentenonderzoek en de nieuwste designtrends.  Het linoleumassortiment omvat 112 kleuren en 7 designs die elke ruimte een schitterende uitstraling geven.    Philippe Ameller, associate director bij architectenbureau Ameller, Dubois & Associés zegt dat linoleum 

voor een prachtige, gelijkmatige afwerking zorgt en een ruime keuze aan kleuren en aantrekkelijke designs biedt.

Linoleum kan bovendien voor elk interieur op maat ontworpen worden om een specifieke sfeer te creëren.  Onze FLOORCRAFT Design Service teams kunnen ook helpen om heel unieke linoleumdesigns te ontwikkelen.

Neem contact op met uw lokale vertegenwoordiger voor meer informatie over deze service.

 

Linoleum is een robuuste vloeroplossing

Linoleumvloeren zijn niet alleen duurzaam en bijzonder mooi, maar gaan ook uiterst lang mee. Een fantastische oplossing dus! Edouard Mure, associate director bij architectenbureau Lazo & Mure:

“Linoleum is hoogwaardig en tijdloos.  Een linoleumvloer ziet er na tien jaar nog altijd even mooi en authentiek uit.”  

Dankzij de natuurlijke bestanddelen – en in het bijzonder de elementen die voor stabiliteit en duurzaamheid zorgen, zoals houtmeel – gaat linoleum zeer lang mee.  De speciale oppervlakbehandeling aan het einde van het productieproces maakt het materiaal echt onverslijtbaar.  De linoleumproducten van Tarkett ondergaan diverse oppervlakbehandelingen: 

  • xf2TM verbetert de bestendigheid en vermindert de levenscycluskosten
  • Essenza is een behandelingsproduct zonder polyurethaan 

 

Door deze oppervlakbehandelingen is het linoleum makkelijker te onderhouden. Daarvoor is bovendien 3 % minder water, 7 % minder elektriciteit en 20 % minder reinigingsmiddel nodig. Voor een gezonder binnenklimaat!  Linoleum is daardoor ook een uiterst hygiënische oplossing die bijvoorbeeld voldoet aan de strenge eisen voor ziekenhuizen.