De impact van kleuren in rusthuizen en scholen

De impact van kleuren in rusthuizen en scholen

In alle ruimtes is het belangrijk om de juiste sfeer op te roepen en de kleurencombinaties af te stemmen op de doelgroep. En dat geldt zeker voor de ouderenzorg en het onderwijs. Zonder het te beseffen, stel je ouderen of leerlingen op hun gemak, stimuleer je hun enthousiasme of temper je hun gedrag.

Nadenken over kleurengebruik

Bij de inrichting van een ruimte, een gang of een ontspanningsomgeving, zijn kleuren even belangrijk als de kwaliteit van de binnenlucht, van het licht en van het geluid. Ze hebben namelijk een impact op het welzijn van de gebruikers. Aangezien die impact groot is, moet je vooraf goed nadenken over het kleurgebruik. En dat geldt niet alleen voor de muren en het plafond, maar zeker ook voor de vloerbekleding. Met de juiste kleurencombinaties wek je het juiste gevoel op in een school, een bejaardenflat of een verzorgingstehuis waar ook onder andere alzheimerpatiënten verblijven. Bovendien beïnvloed je het gedrag van de mensen die in de ruimte aanwezig zijn.

Evenwicht is van cruciaal belang

Evenwicht is hét kernbegrip bij kleuradvies. Hoe combineer je kleuren en op welke manier zorg je voor een goeie balans? In klaslokalen zijn soms activerende kleuren nodig, terwijl andere ruimtes rustgevende kleurencombinaties vereisen. Als je graag verschillende kleuren in één ruimte wil combineren, moet je ervoor zorgen dat ze dezelfde kracht uitstralen. Zo creëer je evenwicht in een zowel rustig als gedurfd kleurplan.

 

De beleving van kleuren is van belang, niet de kleur op zich. Kleuren opdringen, is geen goed idee. Alleen zo slaag je erin om de juiste boodschap te verspreiden voor de juiste doelgroep. Kleur is immers synoniem met communicatie.

De impact van kleuren in ouderenzorg

Fabienne Bruyninckx, zaakvoerder bij Bruyninckx Designers heeft zich onder andere gespecialiseerd in kleuronderzoek en kleurontwerp. “De keuze van vloeren in bijvoorbeeld ouderenzorg is heel specifiek”, zegt ze. “We doen eerst altijd het nodige onderzoek en we overleggen met alle betrokken partijen: de artsen, de patiënten en het personeel. Op die manier verzamelen we heel wat relevante informatie die we gebruiken om advies te geven. In ouderenzorg zijn optimistische kleuren op hun plaats. Heel wat tehuizen maken de fout om overal bruin en beige te gebruiken, maar daar word je niet vrolijk van. Ook contrasterende kleuren zijn belangrijk om ouderen de nodige impulsen te geven.”

Welke kleuren gebruiken in scholen?

“In scholen kun je er met kleuren voor zorgen dat zowel introverte als extraverte mensen zich op hun gemak voelen. Als je een rustige sfeer creëert in een ruimte, kunnen de leerlingen daar bijvoorbeeld een boekje lezen. Waar er gespeeld en lawaai gemaakt mag worden, zijn andere kleuren op hun plaats. Zo breng je op basis van de functie van een zone de juiste kleuraccenten aan.”